Derby znovu patřilo Hradci, Oceláři se vrátili do čela. Litvínov doma válí

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

9. listopadu 2016, 19:47

Adam Bagar

Po reprezentační přestávce pokračovala elitní tuzemská soutěž už 18. kolem, které kvůli účasti tří českých klubů v osmifinále Ligy mistrů přineslo pouhá čtyři utkání. Toho využili Oceláři, kteří zase vynulovali trápící se Energii a poskočili před brněnskou Kometu zpátky do čela tabulky! V dalších střetnutích Mountfield ve východočeském derby znovu porazil Dynamo, Plzeň nestačila na Zlín a Litvínov proti Boleslavi potvrdil domácí pohodu a upevnil si skvělou třetí příčku.

Vary už 240 minut nedaly gól, Hrubec má pátou nulu

Oceláři zajížděli na led posledních Karlových Varů v roli jasného favorita, ovšem v úvodních dvou třetinách měla navrch Energie, což nejlépe dokumentuje poměr střel 23:9. Lázeňský tým se znovu střelecky trápil a podruhé v sezoně nenašel recept na skvělého Šimona Hrubce, který od září vychytal už pátou nulu. Svěřenci kouče Platila čekají už 240 minut na gól, zato Třinec venku natáhl svou neprůstřelnost na 197 minut. Drama na západě Čech rozsekl v přesilové hře bývalý energetik Rostislav Marosz. Oceláři pak přidali další dva góly a vrátili se do čela.

Mikuláš Antonik (asistent trenéra Karlových Varů): "Zápas se lámal ve druhé třetině, kde jsme měli spoustu přesilových her, které jsme nedokázali zúročit. Měli jsme samostatný nájezd, ten jsme nevyužili. Utkání bylo o prvním gólu, který bohužel vstřelil soupeř. Potom jsme udělali ještě jednu chybu u nás ve třetině, kde jsme zapomněli na Růžičku, jenž nám odjel a dal druhou branku. Kluky samozřejmě za ten výkon musíme pochválit. Bojují, pracují, makají, dodržují to, co po nich chceme, ale bohužel nám chybějí góly. Nejsme schopni být u branky důraznější a využít šanci, která se nám naskytne. Bez gólu se dá těžko vyhrát."

René Mucha (asistent trenéra Třince): "Byli jsme trochu v očekávání, jak to bude vypadat po reprezentační pauze, kdy pro hráče to není jednoduché. První třetina byla spíš taková oťukávací, v její druhé polovině jsme nějaké šance měli. Pak nás hrozně zabrzdila druhá třetina, kdy jsme udělali spoustu zbytečných faulů a půlku z ní jsme hráli v oslabení, kde nás podržel Šimon Hrubec. Byli jsme trpěliví a čekali na svou šanci, která přišla ve třetí třetině po individuální akci Marosze. Po vstřelené brance se na naše hole dostal klid a potom si tým začal věřit. Jakmile jsme odskočili na rozdíl dvou branek, tak jsme věřili, že získáme tři body."

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC OCELÁŘI TŘINEC 0:3 (0:0, 0:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 45. Marosz (Kreps, Hrabal), 49. Martin Růžička (Marosz, Roth), 57. Polanský.
Rozhodčí: Pavlovič, Pražák – Brejcha, Suchánek.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 38:19.
Diváci: 2 158.
Nejlepší hráči: Henri Tuominen – Šimon Hrubec.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Harant, Dujsík, Sičák, M. Rohan, Tomáš Dvořák, Rýgl – T. Rachůnek, Tuominen, Mikulík – Mullane, Gríger, V. Tomeček – Vachovec, Skuhravý, Kindl – Harkabus, Matuš, Flek. Trenéři: Tlačil a Antonik.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Linhart, Roth, M. Doudera, Hrabal, L. Galvas, Nosek, Jank – Petružálek, Marosz, Martin Růžička – Kreps, Dravecký, Adamský – Polanský, Irgl, J. Sýkora – Špirko, Jašek, Rákos. Trenéři: Kýhos, Mucha a Kopřiva.

Litvínov doma slavil poosmé v řadě, rozhodl M. Hanzl

V souboji třetího s šestým týmem tabulky měl od začátku navrch Litvínov, který hned v první části soupeře přestřílel jednoznačně 19:4 a zaslouženě odcházel do kabin s vedením. O to však rychle přišel, když Bruslaři se ve druhém dějství zvedli a během 232 sekund otočili výsledek. Aktivnější Verva však o domácí sérii neporanitelnosti nepřišla, ještě do přestávky srovnala a v 56. minutě jí Martin Hanzl trefil už osmou domácí výhru za sebou. Svěřenci trenéra Rulíka vyhráli jedenácté z posledních dvanácti utkání a upevnili si skvělé třetí místo.

Radim Rulík (trenér Litvínova): "V první třetině jsme si vytvořili spoustu šancí, ale bohužel jsme nedali více branek. Druhá třetina nebyla z naší strany úplně v pořádku, přišly dvě výborně sehrané situace soupeře, ale v závěru se nám podařilo vyrovnat. Ve třetí části se hra opět srovnala. Dali jsme vítězný gól, předtím soupeř trefil horní tyčku, měli jsme i štěstí. Když se takhle podaří otočit utkání, tak musíte být spokojeni. Podali jsme dobrý kolektivní výkon."

Marian Jelínek (trenér Mladé Boleslavi): "Nezačali jsme špatně, paradoxně nás srazily naše přesilovky, které nám absolutně nevyšly. Soupeř poté převzal iniciativu a druhá polovina první třetiny byla z jeho strany exhibice. Při nás stáli všichni svatí, že to skončilo jen 1:0. Do druhé třetiny jsme vstoupili trošku jinak, dali jsme dvě branky a trochu tím soupeře zaskočili. Ve třetí třetině jsme hloupě faulovali a stálo nás to body. Snažili jsme se s tím ještě něco udělat, ale soupeř už si výsledek pohlídal."

HC VERVA LITVÍNOV – BK MLADÁ BOLESLAV 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 16. Gerhát (M. Hořava), 39. Sörvik (M. Hanzl, J. Černý), 56. M. Hanzl (Sörvik, Pavelka) – 22. Orsava, 26. Žejdl (Pabiška, Trončinský).
Rozhodčí: Pešina, Úlehla – Lhotský, J. Svoboda.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 39:21.
Diváci: 4 125.
Nejlepší hráči: František Gerhát – Jakub Orsava.
HC VERVA Litvínov: J. Hübl – Gula, Kubát, T. Pavelka, Sörvik, F. Pavlík, Z. Sklenička – Stříbrný, V. Hübl, Lukeš – M. Hanzl, R. Hanzl, J. Černý – M. Hořava, Gerhát, Trávníček – Jurčík, Válek, J. Doležal. Trenéři: Rulík, Stránský a Šlégr.
BK Mladá Boleslav: Lukáš – Trončinský, Kučný, Stříteský, T. Voráček, Hanzlík, Kurka – Látal, Vampola, Klepiš – Hyka, Urban, Lenc – Orsava, Žejdl, Jonák – Jiránek, Pabiška. Trenéři: Výborný a Jelínek.

Návrat opor Plzni nepomohl, Zlín poskočil do desítky

Už s brankářem Matějem Machovským, uzdraveným obráncem Petrem Kadlecem či letošním debutantem Miroslavem Preisingerem chtěli indiáni potvrdit zlepšené výkony ze závěru října. Po reprezentační přestávce však před vlastními příznivci narazili, když Libora Kašíka dokázal překonat pouze ve formě hrající Dominik Kubalík, který se trefil podesáté v sezoně. Beranům skvěle vyšla pasáž na přelomu první a druhé třetiny, kdy během osmi minut nastříleli tři góly. Kašík si poradil i s trestným střílením Frühaufa a celkem zlikvidoval 36 střel.

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): "Výkonem jsme se zase vrátili o několik týdnů zpátky. Budu se opakovat, co jsem říkal po utkání s Mountfieldem – v dnešní hokeji rozhoduje úsilí, bruslení, souboje, brždění, ale to v naší hře od začátku chybělo. Místo toho, aby byli hráči na zápas nadržení, tak působili hrozným dojmem, takže jsme za to tím výsledkem byli potrestáni."

Juraj Jurík (asistent trenéra Zlína): "My jsme na přípravě před zápasem hráčům říkali, aby měli dobrý pohyb, hráli poctivě z obrany a vyvarovali se individuálních chyb. Pak se jde štěstí naproti. Jsme moc rádi za tři body."

HC ŠKODA PLZEŇ – PSG ZLÍN 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 38. D. Kubalík – 19. R. Vlach (Honejsek), 25. P. Holík (Bukarts), 27. Bukarts.
Rozhodčí: Hradil, Hejduk – Flegl, Polonyi.
Vyloučení: 5:6.
Bez využití.
Střely na branku: 37:31.
Diváci: 4 108.
Nejlepší hráči: Dominik Kubalík – Petr Holík.
HC Škoda Plzeň: Machovský – Kvasnička, Čerešňák, D. Sklenička, P. Kadlec, Pulpán, Frühauf – D. Kubalík, Kracík, Kratěna – Lev, Kodýtek, Indrák – T. Svoboda, Preisinger, Johnson – Vondráček, Koreis, Hrnka – Vracovský. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Čihák a Hanzlík.
PSG Zlín: Kašík – Kotvan, Marušák, Blaťák, Bořuta, Žižka, Matějíček – Říčka, P. Holík, Bukarts – Kubiš, R. Vlach, Honejsek – O. Veselý, Podešva, J. Ondráček – Gago. Trenéři: Vlach a Jurík.

Mountfield ovládl druhé derby v sezoně a je čtvrtý

Pikantní východočeské derby sledovala vyprodaná pardubická aréna, do níž si prvně v sezoně našlo cestu víc než deset tisíc fanoušků. A ti, kteří přišli později, museli dost litovat. Už po 93 sekundách svítilo na světelné kostce skóre 1:1. Hostující mašinu nastartoval navrátilec Rudolf Červený, který bleskově reagoval na úvodní trefu Lukáše Nahodila. Mountfield byl aktivnější a v polovině duelu vedl už o dvě branky, ovšem Dynamo manko smazalo a zdálo se, že bitva dvou rivalů půjde do prodloužení. Ale šest minut před sirénou drama rozsekl expardubický zadák Blaž Gregorc. Mountfield navázal na domácí triumf 8:2 a ovládl už sedmé z posledních osmi derby.

Pavel Rohlík (trenér Pardubic): „Přestože jsme dali první branku, měli jsme úplně jinou představu, jak vstoupit do utkání. Chtěli jsme být aktivní, napadat, nečekat a dostat soupeře pod tlak. To se nám ale půl zápasu nedařilo. Moc to nedokážu pochopit, trochu mi tam od našich hráčů chyběla obětavost a nasazení. Podle mě když je derby nebo zápas se Spartou, tak musí odevzdat sto procent. Na druhou stranu jsme ze stavu 1:3 dokázali srovnat. Chtěli jsme utkání rozhodnout za tři body, ale to se nám nepodařilo, dostali jsme branku po chybě. V obraně jsme měli hodně chyb, schází nám Ovčačík i Filip Novák, což musíme nějak řešit. Hradec měl hodně šancí a nás podržel Maxwell, proto bylo utkání až do konce hratelné. Jsem nespokojen, ale Hradec si to asi zasloužil víc.“

Václav Sýkora (trenér Hradce Králové): „Bylo to derby se vším všudy, velice dramatické utkání od začátku až do konce. Měli jsme dobré první střídání, ale po minutě jsme inkasovali, což bylo velice nepříjemné. Důležité bylo, že jsme hned v dalším střídání dokázali srovnat a začínalo se znova. Dostali jsme se do vedení 3:1, což domácí nepoložilo a srovnali na 3:3. V tu chvíli jsme mohli litovat jenom velkého množství vyložených šancí, které jsme neproměnili. Ve druhé třetině jsme zápas mohli rozhodnout, ale nestalo se. Bylo to drama až do konce a právě vzhledem k těm šancím jsme rádi, že jsme zápas rozhodli pro sebe. Byla by velká škoda, kdybychom o tři body nakonec přišli. Odvedli jsme dobrý výkon ve všech řadách a chtěl bych týmu poděkovat, protože hráči za tím skutečně šli.“

HC DYNAMO PARDUBICE – MOUNTFIELD HK 3:4 (1:2, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 2. Nahodil (Rolinek, Čáslava), 32. Nahodil (Rolinek, Redenbach), 42. Čáslava (Klimenta) – 2. Červený (Pláněk, Vydarený), 14. Jarůšek (Šimánek, Dragoun), 29. Köhler (T. Knotek, Pláněk), 54. Gregorc (Bednář).
Rozhodčí: Hodek, Šír – Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 2:2.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 16:37.
Diváci: 10 194 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Lukáš Nahodil – Martin Pláněk.
HC Dynamo Pardubice: Maxwell – Schaus, Ščotka, Nedbal, Čáslava, Bokroš, Leduc – P. Sýkora, Redenbach, Hubáček – Klimenta, Nahodil, Rolinek – Bárta, Tomášek, H. Zohorna – Poulíček, T. Kaut, Panna. Trenéři: Rohlík, V. Martinec, Mikeska a Beran.
Mountfield HK: Rybár – Štajnoch, Newton, Gregorc, Dietz, Pláněk, Vydarený, Čáp – Jarůšek, Dragoun, Šimánek – Bednář, Kukumberg, Dej – Köhler, T. Knotek, Červený – R. Pavlík, Nedvídek, Bulík. Trenéři: Sýkora, Hynek a T. Martinec.

Tabulka Tipsport extraligy po 18. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 18 11 3 3 1 62:30 42
2. HC Kometa Brno 17 12 1 3 1 73:43 41
3. HC VERVA Litvínov 19 8 6 0 5 53:46 36
4. Mountfield HK 20 7 3 5 5 58:49 32
5. Bílí Tygři Liberec 16 9 0 4 3 43:32 31
6. BK Mladá Boleslav 18 8 1 2 7 49:55 28
7. HC Sparta Praha 17 8 0 3 6 52:44 27
8. Piráti Chomutov 17 6 3 2 6 54:53 26
9. HC Olomouc 17 6 2 2 7 39:40 24
10. PSG Zlín 17 6 2 1 8 48:54 23
11. HC VÍTKOVICE RIDERA 17 5 4 0 8 31:37 23
12. HC Škoda Plzeň 19 4 2 1 12 45:68 17
13. HC Dynamo Pardubice 18 3 1 1 13 39:62 12
14. HC Energie Karlovy Vary 17 2 1 2 12 29:59 10

Další program Tipsport extraligy

Pátek 11. listopadu – 19. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – Bílí Tygři Liberec
17:30 Piráti Chomutov – HC Sparta Praha
17:30 BK Mladá Boleslav – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:30 PSG Zlín – HC Dynamo Pardubice 
18:00 HC Kometa Brno – HC Energie Karlovy Vary
18:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov
18:00 HC Olomouc – HC Škoda Plzeň

Neděle 13. listopadu – 20. kolo:
15:00 HC Oceláři Třinec – HC Olomouc
15:00 HC Sparta Praha – Mountfield HK
15:00 HC Dynamo Pardubice – Piráti Chomutov
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VÍTKOVICE RIDERA
16:00 Bílí Tygři Liberec – PSG Zlín
16:30 HC Škoda Plzeň – BK Mladá Boleslav
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Kometa Brno (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz