České karty mají narozeniny, sběratelům dělají radost už 20 let!

7. října 2014, 16:30

Václav Jáchim

Zatímco za Atlantikem jich jsou milióny, a sběratelé se hokejovými kartičkami kochají dlouhé roky, v českých podmínkách nemají podobizny elitních hráčů zase tak dlouhou tradici. I když, jak se to vezme. Brzy to bude dvacet let, co tuzemská nejvyšší soutěž přivítala historicky první sérii hokejových karet. Stalo se na podzim 1994, přesně před dvaceti lety! Od té doby mají milovníci těchto artefaktů každou sezonu o zábavu postaráno.

V dnešní době internetu a sociálních sítí lze o tomto sběratelském oboru získat maximum informací, prostřednictvím sítě mohou zájemci nakupovat, měnit, prodávat. Ale v polovině 90. let šlo o pionýrskou záležitost. "Pamatuju si, jak jsem se na premiérovou sérii těšil. Od roku 1991 byly u nás karty z NHL, když jsem pak viděl v novinách inzerát, že vyjdou ty české, udělalo mi to velkou radost," vzpomíná Martin Čepelák, jenž roky vedl specializovanou prodejnu naproti pražské Tipsport aréně a oboru hokejových karet velmi dobře rozumí.

Jiří Koliš: Myšlenku českých kartiček podpořil Hlinka

Unikátní projekt se rodil postupně, na svět ho přivedla společnost APS Agency, především Petr Jaroš a uznávaný sportovní fotograf Jiří Koliš. "Myšlenku hokejových kartiček jsem nosil v hlavě dlouho. Fotil jsem je v Německu, pak také pro společnost Upper Deck. Říkal jsem si, že by něco podobného měla mít i naše nejvyšší soutěž," vzpomíná Koliš.

Záměr podpořil například Ivan Hlinka. "Na reprezentačním turnaji jsme to dost podrobně probírali, pak také na návštěvě u Ivana v Litvínově. Ale stále se nedařilo všechno uvést v život. Povedlo se to až Petru Jarošovi, který se dohodl na hokejovém svazu a získal licenci. První sérii jsme dělali na podzim 1994. Během osmi úvodních kol jsem objížděl stadiony a fotil všechny hráče i trenéry. Byla to fuška, potřebovali jsme jít co nejdřív na trh," pokračuje Koliš.

Elitní sportovní fotograf pořizoval snímky ještě bez blesků - na diapozitivy, ty ihned mířily do grafického studia. Mezitím Pavel Bárta, Vladimír Urban a autor těchto řádků pracovali na textech. Každou kartičku bylo nutné opatřit nejen klasickými údaji o narození, výšce a váze či účasti na mezinárodních turnajích, ale i statistikou za posledních pět sezon. V dnešní době internetu žádný problém, tehdy ale bylo potřeba sezonu po sezoně prohlížet časopisy Gól, ročenky NHL a tiskoviny zahraničních soutěží, aby mohl být výčet gólů, nahrávek nebo kanadských bodů úplný.

První evropský set v prestižním katalogu Beckett!

Situaci na trhu nahrálo, že v NHL zrovna vypukla výluka. "Všichni nejlepší čeští hráči působili doma a v sérii se tudíž objevili. Jaromír Jágr v dresu Kladna, Martin Straka za Plzeň a podobně," říká Čepelák. Když se dneska podíváte na zmíněné kartičky, je jasné, že kvalitou nejsou srovnatelné s těmi současnými. Ale možná i v tom bude jejich půvab. "Společnost vydávala karty jen čtyři roky, byl tam postupně vidět posun. V dalších letech šlo o zdařilé produkty," dodává Čepelák.

Premiérový set měl u sběratelů ohlas, došlo i na průlomovou akci směrem k zámoří. "Série 1994-95 se jako první z Evropy dostala do oficiálního katalogu společnosti Beckett, která oceňuje sběratelské předměty v zámoří. Jednalo se o prestižní záležitost," informuje Koliš.

Například karty Jágra se tehdy prodávaly za dvacet dolarů. Cenné jsou i některé jiné. A když ne finančně, tak určitě sběratelsky. "Kartičky NHL jsou cenově stále méně dostupné, řada sběratelů tedy přešla na ty extraligové. I proto, že jde o hráče, které každý týden vidíme v utkáních," připomíná Čepelák.

Za některé karty z 90. let zaplatí sběratelé i pětistovku

Poslední dobou zásobuje české nadšence společnost OFS, která už víc než deset let vlastní licenci od společnosti BPA, oficiálního marketingového partnera Tipsport extraligy. Současné karty mají kvalitu a jsou srovnatelné se světovou konkurencí, ovšem u sběratelské obce a celkový boom už dávno není, co býval. Elitní roky kolem olympiády v Naganu vystřídalo období, kdy se tomuto koníčku věnují většinou jen srdcaři a skuteční nadšenci.

Kartičky APS ze sezony 1994-95 jsou pýchou jejich kolekcí. "Tehdy jsme udělali první sérii a po Novém roce dofotili hráče do druhého setu. Na Galavečeru českého hokeje jsme pak zkusili věci, které jsou běžné v Síni slávy NHL. Byl jsem tam s Dominikem Haškem v době, kdy získal Hartovu a Vezinovu trofej, chtěl jsem něco z toho přenést do našich podmínek. Čechmánka, Procházku, Ujčíka a další hráče jsme proto oblékli do vypůjčených smokingů a vytvořili speciální snímky. Myslím, že to byla na tehdejší dobu zvláštnost," konstatuje Jiří Koliš.

Na zmíněnou edici se dostali hokejisté všech čtrnácti extraligových účastníků, každý klub měl svoji informativní kartu, k tomu je připočítat vždy dva trenéry. Tahle praxe pak pro kartičky APS platila v dalších letech. "Z první sezony není žádný vyloženě ceněný nebo extrémně drahý kousek, z těch následujících ano. Z let 1995-96, resp. 1996-97 se nejdou karty, za něž sběratelé zaplatí i pět stovek. Balíčky APS se už dneska koupit nedají, kdo tedy tedy doplnit některé kousky z tehdejších let, musí kupovat jednotlivě. A po dvaceti letech se už některé karty shánějí těžko," uzavírá Martin Čepelák.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz