Česká radost na závěr MS. Juniorky zdolaly Finsko 3:1 a končí páté

Foto: Martin Mašek

(ST. CATHARINES, od našeho zpravodaje) Zatímco v předchozích čtyřech bitvách na mistrovství světa se českým hokejistkám do 18 let nepodařilo urvat výhru, s turnajem se přece jen rozloučily radostně. Poctivým výkonem porazily Finsko 3:1, když dvě branky vstřelila Kamila Smetková a jednu Adéla Jůzková. Národní tým si tak spravil chuť po předčasném konci ve čtvrtfinále a na šampionátu v Kanadě obsadil konečné páté místo.

Češky byly ze začátku zápasu mírně zastíněné soupeřem, příčinou byly dvě oslabení. Ani jedné početní převahy ale Finky nevyužily. Naopak český tým jim ukázal, jak na to, zužitkoval totiž hned svou první přesilovku. Střelu od modré vyrazila finská brankářka Oksmanová před sebe, tam se nejrychleji zorientovala Kamila Smetková, která dorazila kotouč do poloprázdné branky – 1:0.

V sedmnácté minutě se do samostatného nájezdu dostala Klára Hymlárová, ale ani nadvakrát Oksmanovou nepřekonala. Ještě před odchodem do kabin zahrozila na druhé straně Sahlströmová, jenže i Zechovská podržela svůj tým jistým zákrokem. Seveřanky byly v první třetině přece jenom o něco aktivnější, vypovídal o tom i poměr střel 8:4 v jejich prospěch.

A další velké možnosti měly hned po přestávce, největší nebezpečí znamenala pro národní tým první formace soupeřek. Proti první šanci Säkkinenové se znovu blýskla Zechovská, pak jí pomohlo i štěstí, když střela finské kapitánky orazítkovala břevno. Naopak Češky musely ukázat, jak na to. Po velké chybě soupeřek dostala puk na hokejku Neubauerová a před brankou našla úplně volnou Kamilu Smetkovou. Ta se zorientovala rychle, poslala puk nad vyrážečku Oksmanové a mohla se radovat podruhé v zápase – 2:0.

Juniorky v poslední bitvě na šampionátu dokázaly proměnit své šance, zároveň vycházely z takřka bezchybného výkonu Zechovské, která předvedla 28 zákroků. Ve 48. minutě pak přišel okamžik, který Finky definitivně zlomil. Tereza Topolská vyzvala před brankou povedenou přihrávkou Adélu Jůzkovou, která uklidila z bezprostřední blízkosti puk do branky – 3:0. Do další šance se z úhlu tlačila Veronika Bucifalová, ale její střelu bekhendem dokázala Oksmanová zneškodnit.

Hotovo však ještě nebylo. Finský celek zadělal v 55. minutě na mírné drama a zároveň zmařil české brankářce čisté konto. Střelu Klemolaové tečovala těsně před Zechovskou Sofia Sahlströmová – 3:1. Finky to ještě v závěru zkoušely bez brankářky, ale k vyrovnání jim chybělo hodně. České juniorky tak nakonec přece jenom ochutnaly pocit vítězství a v St. Catharines obsadily páté místo, které však vzhledem k medailovým ambicím nemohou považovat za úspěch. Příští rok je navíc čekají boje ve skupině B, kde se potkají s Finskem, zachráněným Švýcarskem a postupujícím Japonskem.

ČESKO – FINSKO 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 10. Smetková (Zedníková, Erbenová), 35. Smetková (Neubauerová), 48. Jůzková (Topolská) – 55. Sahlströmová (Klemolaová, Melotindosová).
Rozhodčí: Picavetová – Torribio Rousselinová (obě Francie) McGurryová (Kanada).
Vyloučení: 2:1.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 24:29 (4:8, 11:8, 9:13).
Nejlepší hráčky: Kamila Smetková – Sara Säkkinenová.
Česko: Zechovská – Martinů, Zíková, Erbenová, Zedníková, Kosinová, Pytlíková, Holá, Bartošová – Patočková, Hymlárová, Bucifalová – Smetková, Pátková, Neubauerová – Mašková, Jůzková, Topolská – Vozdecká. Trenér: Jan Fidrmuc.
Finsko: Oksmanová – Karjalainenová, Nieminenová, Kahraová, Tohilaová, Karppinenová, Siiraová, Lehtopeltová, Lappiová – Savanderová, Nylundová, Säkkinenová – Melotindosová, Nousiainenová, Sahlströmová – Reinikainenová, Klemolaová, Keromaaová – Katajamäkiová, Uddová, Ukkolaová. Trenér: Jari Risku.

Další výsledky:

Semifinále: USA – ŠVÉDSKO 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Heisingová, 34. Brodtová, 40. Odenová (Compherová, Heisingová), 47. Heiseová (Zumwinkleová, Barnesová).

Semifinále: KANADA – RUSKO 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 10. Bellová (Maltaisová, Crossová), 22. Houstonová (Maltaisová, Agnewová), 43. Bellová (O'Neillová), 43. Friesenová (Frappierová).

2. zápas o udržení: FRANCIE – ŠVÝCARSKO 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Schlegelová (Enzlerová, Quennecová), 43. Enzlerová (Ruediová).
Konečný stav série 0:2. Francie sestupuje, na příštím MS ji nahradí Japonsko.

Další program MS žen U18 v St. Catharines

pátek 15. ledna:
16:00 Rusko – Švédsko, zápas o 3. místo
19:30 USA – Kanada, finále

Poznámka: Začátky utkání jsou uvedeny v místním čase, v Česku je o 6 hodin víc.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz