Bývalý obránce Chomutova opouští Slovan. Grman bude hrát ve Finsku

Foto: piratichomutov.cz

11. června 2019, 13:08

Václav Jáchim

Sezonu 2017-18 strávil u chomutovských Pirátů, loni Mário Grman zvedl kotvy a posílil Slovan Bratislava, kde okusil ruskou KHL. Teď slovenský reprezentant míří za další výzvou: dvaadvacetiletý rodák z Topolčan bude hrát za finský tým SaiPa Lappeenranta.

Jak uvedly klubové stránky, Grman s vedením finského týmu uzavřel roční smlouvu, přičemž kontrakt obsahuje i stejně dlouhou následnou opci. „Ve Slovanu hrál Mário spíš defenzivního obránce, ale má také schopnosti a předpoklady pro hru směrem dopředu," uvedl sportovní ředitel Antti Tuomenoksa, v minulosti kvalitní bek a finský reprezentant.

Grman v uplynulém ročníku sehrál 54 utkání KHL, patřil ke stabilním členům týmu, jemuž se v soutěži ovšem nedařilo. Bývalý zadák Chomutova, Žiliny či slovenské dvacítky si připsal čtyři góly a stejný počet nahrávek. Účastník MS dvacetiletých 2017 strávil dvě sezony v kanadských juniorských týmem Red Deer Rebels a Kootenay Ice, tahle skutečnost mu nyní pomůže v adaptaci na severu Evropy.

„Mário je mladý hráč, který chce rozvíjet svoji kariéru. Pro nás je důležité, že smlouva obsahuje také opci," připomněl Tuomenoksa. Grman se postupně zařadil k elitním slovenským obráncům. Loni si zahrál na mistrovství světa dospělých v Dánsku, letos usiloval o start na domácím šampionátu. Jenže nakonec marně, šikovný bek se totiž v závěru přípravy zranil.

Nyní stojí na prahu nové hokejové etapy. „Jsem moc rád, že budu moci hrát za SaiPu. O Finsku jsem toho moc nevěděl, ale mám tam pár přátel, s nimiž jsem měl možnost hovořit. Například Michal Křištof finský hokej chválil," řekl Grman klubovému webu. Zdravotně už je fit. „Zranil jsem si ruku a moc mě mrzelo, že jsem si nemohl zahrát na mistrovství světa. Ruka už je ale v pořádku, mohu normálně trénovat," doplnil.

Do klubu z Lappeenranty míří rovněž mladý ruský útočník Jaroslav Alexejev. Účastník světových šampionátů osmnáctiletých 2016 a 2017 hrál poslední tři roky za zámořské juniorské týmy Sherbrooke Phoenix a Baie-Comeau Drakkar. V draftu NHL ovšem zatím neuspěl, rozhodl se tedy pro angažmá ve Finsku.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz