Bratři Staalové si poprvé zahráli spolu a hned vezou domů zlato z mistrovství světa

15. května 2007, 4:00

Miroslav Votava

V neděli získali hokejisté Kanady čtyřiadvacátý titul mistrů světa v historii pro svou krajinu. Podíl na vítězství měli i bratři Eric (na snímku) a Jordan Staalové. V neděli byl svátek Den matek, Linda Staalová tak dostala krásný dárek. I její další dva synové, Marc a nejmladší Jared, měli hokejové povinnosti, hráli šestý zápas finále Ontario Hockey League. V Kanadě se možná rodí další výjimečný sourozenecký klan, který by jednou mohl dosáhnout slávy Sutterů.

Na Den matek zůstala Linda Staalová v domě v Thunder Bay sama jen s manželem Henrym, patřičně pyšným na své syny. Všichni talentovaní mladíci měli omluvy, proč na sváteční den chyběli u rodinného krbu. Eric a Jordan hráli v Moskvě finále mistrovství světa proti Finsku, Marc a Jared zas pro změnu bojovali v šestém utkání finále OHL s týmem Sudbury Wolves proti Plymouthu Whalers.

První dvojice byla na druhém konci světa než ta druhá, ale jedno měli společného. Nezapomněli na svátek své matky a ještě ten den ji poblahopřáli. Našli si čas dát jí prsten, zavolat či alespoň poslat textovou zprávu. “Volal jsem jí v půl dvanácté dopoledne. Byl jsem z nás první,“ usmívá se nejmladší ze synů, šestnáctiletý Jared.

Společně s Markem pak nastoupili v podvečer k důležitému šestému utkání finále juniorské Ontario Hockey League, zatímco maminka Linda předtím sledovala u televize počínání další dvou synů na šampionátu v Moskvě. “Byla se na mě a Marca podívat v Sudbury na třetí a čtvrtý zápas. V neděli se soustředila především na zápas Erica a Jordana,“ má pochopení benjamínek rodiny Staalů. “Vyhráli zlato. Myslím si, že to byl dokonalý dárek ke Dni matek,“ dodal.

Byla tak napsána další kapitola rodu Staalů, který se přesouvá na místo nejsledovanější kanadské hokejové rodiny. A pomalu se začínají vyrovnávat legendárnímu klanu Sutterů, kteří dlouhá léta váleli v NHL a z některých se poté stali trenéři či generální manažeři. “Když mě na to lidé upozorňují, jenom jim říkám: Počkejme, co bude za pět šest let,“ zůstává skromný Marc Staal (na snímku). “Je ještě hodně brzy, abychom mohli být srovnáváni. Momentálně si užíváme našich úspěchů a žijeme jen přítomností.“

Podle jeho slov bylo posledních dvanáct měsíců pro celou rodinu hektických a bláznivých. V loňském roce nejstarší Eric, útočník Caroliny, získal s Hurikány Stanley Cup a přivezl slavný pohár domů do Thunder Bay. Teď o víkendu přidal další úspěch, zlato z mistrovství světa. “Je krásné mít na krku toto zlato a zároveň mít ve sbírce vítězství ve Stanley Cupu. Už mi chybí jen zlato z olympiády. Rád hraju za Kanadu, chceme stále vyhrávat,“ uvedl šťastný Eric.

Osmnáctiletý Jordan (na snímku) se poprvé v kariéře setkal v jednom týmu s Ericem – stalo se tak v nejcennějším dresu výběru javorových listů. Také on si na krk pověsil zlatou medaili a završil tím neuvěřitelný rok. Nejdříve nadaný útočník vyhrál OHL s týmem Peterborough, poté si ho z celkově druhého místa vybral na draftu NHL Pittsburgh a v dresu Penguins prožil podařenou nováčkovskou sezonu.

“Snem každého malého dítěte v Kanadě je vyhrávat. Vždy, když si oblečeme reprezentační dres, je to pro nás velká pocta. Uvědomujeme si, že nás sledují všichni Kanaďané. Bylo pro mě úžasné, že jsem si mohl na takové úrovni zahrát společně s bratrem,“ rozplýval se po skončení vítězného finále s Finskem.

Pokračujme dále. Dvacetiletý obránce Marc, první volba New York Rangers na draftu v roce 2005, získal letos v lednu juniorský titul mistrů světa na šampionátu do 20 let. Podruhé za sebou. Minulý týden byl vyhlášen nejlepším obráncem Ontario Hockey League. V příští sezoně by měl udělat další krok ve své kariéře, bude bojovat o místo v sestavě Rangers.

Zbývá nejmladší Jared (na snímku). Toho si v prvním kole draftu OHL vybral tým Sudbury, kde se setkal s Marcem. Zatímco on má celou budoucnost teprve před sebou, bráchové už se mohou pochlubit úspěchy. Ale stejně jako starší sourozenci má talent a může jít v jejich šlépějích. “Marc vyhrál další juniorské zlato, Eric přivezl domů Stanley Cup. Byl to úžasný rok,“ vzpomíná.

“Vidět pohár v našem domě, to byly těžko popsatelné pocity,“ pokračuje Jared Staal. V současné době mu náladu jen trochu kazí porážka Sudbury v prodloužení šestého finále OHL, po kterém se stal Plymouth vítězem celé soutěže a zahraje si Memorial Cup. I přesto nekončila sezona smutně – Marc byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem play off OHL. Neděle byla dalším výjimečným dnem pro rodinu Staalů - slavil se nejen svátek Den matek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz