Bodyček, nebo faul? Pulpán trefil Bližňáka, vyloučen byl správně

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

27. března 2017, 15:34

Václav Jáchim

Duely Generali play off přináší spoustu zajímavých momentů a situací, které přinášejí emoce. V souboji Plzně s Libercem došlo ke střetu domácího Lukáše Pulpána s libereckým útočníkem Máriem Bližňákem, jež arbitři posléze ocenili dvěma trestnými minutami pro beka Škody. Postupovali správně? Šéf komise a manažer rozhodčích ČSLH Vladimír Šindler potvrzuje, že ano. "Jednalo se o nebezpečný zákrok s možností ohrožení zdraví soupeře," říká. Verdikt jeho oveček přesně odpovídal pravidlům.

Jak ukazuje záznam na prvním videu, situace vznikla tím, že Lukáš Pulpán snížil pozici těla za účelem zasažení Mária Bližňáka, kterého následně přímo trefil do oblasti kolen. Hráč Liberce by byl zasažen do oblasti těsně nad kolena i v případě, kdyby se nadskočením nesnažil střetu vyhnout.

"Jedná se o nebezpečný zákrok s možností ohrožení zdraví hráče. Především velké snížení pozice těla je rozhodujícím faktorem pro posouzení tohoto zákroku, jako nedovoleného, když přesně splňuje definici pravidla č. 125 Zásah do nohou," konstatuje Šindler.

Uvedené pravidlo zní: "Zásah do nohou je snížení těla hráče se zřejmým úmyslem zasáhnout soupeře do oblasti kolen." Přesně je specifikováno v bodě i tohoto pravidla: "Hráči, který podrazí nohy soupeří svým tělem, nebo sníží svoje tělo, aby zasáhl oblast soupeřových kolen, bude uložen minimálně menší trest." Přičemž oblastí kolen se samozřejmě rozumí i místo těsně nad koleny.

Podle Vladimíra Šindlera byl zmíněný zákrok posouzen ze strany rozhodčích správně, ačkoli v publiku vyvolal dost nevole. Leckdo měl akci za efektní bodyček, který býval v hokeji vídán spíš v 70. či 80. letech, nicméně podle šéfa komise šlo jednoznačně o faul.

Na zákroky tohoto typu je třeba dívat se pohledem vývoje pravidel. Tohle konkrétní bylo zavedeno v roce 2010 a s plnou účinností je používáno od sezony 2014-15. "Všichni si samozřejmě pamatujeme efektní zákroky tohoto druhu z minulosti, které vzbuzovaly zasloužený potlesk a chválu. Pravidla ledního hokeje a jejich výklad ale procházejí dynamickým vývojem," upozorňuje Šindler.

V souvislosti s tím zmiňuje také zavedení zpřísněné interpretace pravidla č. 150 "Nedovolené bránění" v situaci, kdy si útočník nahodí v oblasti modré čáry puk a je následně s prodlevou atakován obráncem. "Tyto zákroky se zpočátku setkávaly s nepochopením veřejnosti. Ale i k pravidlu č. 125 Zásah do nohou je nutné přistupovat z pozice vývoje hokejové hry," uzavírá šéf komise rozhodčích.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz