Beránek odjezdil přes dvacet minut. Nechci být jen pes obranář, ujišťuje

Martin Beránek | Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

Českobudějovický Motor vstoupil do druhé čtvrtiny Tipsport extraligy domácí porážkou od Sparty. V letos poprvé vyprodané Budvar aréně nedokázali Jihočeši oplatit svému soupeři porážku 2:5 ze soutěžního prologu a znovu podlehli rozdílem třech gólů – 1:4. Co je horší, sedmý zápas v řadě nedokázali vygenerovat plný bodový zisk. V tabulce klesli z páté na osmou příčku.

Pražané začali zostra, ale domácí brzy zachytili jejich tempo a také si vytvářeli šance. Ve vlastním oslabení dokonce Ordoš s Kubíkem vystihli soupeřovu rozehrávku a druhý z nich v 9. minutě otevřel skóre. Jenže Sparta byla ve vysokých obrátkách a vyrovnala krátce po skončení přesilovky. Potom se sama ubránila a Lajunen rovnou z trestné lavice dovezl podruhé kotouč za záda brankáře Hrachoviny. 

Hokejistům z hlavního města postačily k obratu čtyři minuty a jednadvacet vteřin. „Nastoupili na nás ve velkém stylu a my se s tím prostě nevypořádali. Je to škoda, protože jsme vedli. Mohli jsme to udržet trošku déle, hrát delší dobu pět na pět. Pravděpodobně by znervózněli a na ledě by to vypadalo asi jinak,“ přemýšlí křídelník Martin Beránek

Přišlo další vyloučení Jihočechů a po ráně Kempného od modré čáry na začátku 15. minuty vedli hosté 3:1. „Bohužel, ani po vedoucím gólu nebyl náš výkon ideální. Nechali jsme se vyloučit. Sparta je silná v přesilovkách, nachází v tom největší zbraň. Hraje to s klukama, kteří prošli NHL, a je jasné, že když má o chlapa navíc, tak to tam občas proletí. Žádný tým není v oslabení dokonalý,“ komentuje dvaadvacetiletý budějovický odchovanec.

„Bohužel, ani po vedoucím gólu nebyl náš výkon ideální.“

Sotva začala druhá třetina, získal Motor početní výhodu, ale nevymyslel vůbec nic. Přesilovkami si příliš nepomáhal ani v předešlých zápasech. „Tuhle disciplínu nechci hodnotit. Nechal bych to na spoluhráčích, kteří na ni chodí. Proti Spartě jsem hrál pět na čtyři až pár vtěřin před třetí sirénou za rozhodnutého stavu. Soustředím se spíše na oslabení,“ označuje svoji specializaci. 

Bránění ve čtyřech nebo ve třech je Beránkova parketa. Trenéři ho posílají do náročných momentů spolu s Brantem Harrisem, vedle něhož nastupuje i při rovnovážném počtu hráčů. „Jo, troufnu si říct, že s Brantem to hrajeme celkem obstojně. Jsme hodně aktivní. Nevím, jak po duelu se Spartou, ale předtím jsme vykazovali docela dobré procento úspěšnosti. Od Pražanů jsme dostali gól. Kempný to dobře prostřelil od modré. Tohle je těžké zblokovat,“ konstatuje. 

Martin Beránek

Martin Beránek | Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

Evidentně mu svědčí spolupráce s kanadským centrem, jenž přišel na jih v létě ze Slovanu Bratislava. „Jo, nastupujeme vedle sebe prakticky od začátku sezony a zatím nám to sedí. Brant mluví jenom anglicky, ale nemáme problém s komunikací. Většinou chodíme jako první na buly v oslabení, ale asi by to chtělo být přitom úspěšnější. Přijde mi, že málo vyhráváme buly,“ nachází rezervy.  

„Nepadá nám to tam. Chtělo by to tlačit se víc do brány.“

Ve 31. minutě se v dresu Sparty střelecky prosadil exbudějovický Roman Horák a vyhnal z brankoviště Hrachovinu, kterého vystřídal Strmeň. Od té chvíle už nabité hlediště nevidělo žádný gól. „Nepadá nám to tam. Chtělo by to tlačit se víc do brány,“ povídá mladík, který sbírá zkušenosti již ve čtvrté extraligové sezoně. 

Před startem letošního ročníku měl na kontě sedmnáct gólů. Letos přidal jediný. „Jak jsemu říkal do jiných rozhovorů, nechci být zařazený jenom jako pes obranář. Chci dávat góly. Proti Spartě to mohlo vyjít, krásně mi nahrál Pecháček (Lukáš Pech, pozn. red.) a byl jsem hodně blízko,“ vrací se k situaci ze 46. minuty, kdy střelou z prostoru mezi kruhy nepřekonal pozorného Josefa Kořenáře. 

Budějovičtí se v závěru postavili na nohy a usilovali o korekci nepříznivého stavu. „Je pravda, že Sparta asi trochu přestala hrát. Vytvářeli jsme si příležitosti, ale to se nám zčásti dařilo i ve druhé třetině. Prostě nám teď nevychází zakončení. Myslím, že na to máme hráče a dobré střelce. Doufám, že se to zlomí v příštím utkání,“ přeje si.  

„Od druhé třetiny jsem naskakoval ve druhé a zároveň i čtvrté lajně.“

Beránkova slova potvrdily závěrečné minuty duelu s třetím celkem tabulky. Lukáš Pech v přesilovce trefil tyčku a v další přesilovce Brant Harris střelou z levé strany umístil puk do sparťanské branky. Jenže napřahoval se zvukem sirény. Rozhodčí po kontrole videa neuznali gól dosažený po vypršení hrací doby. „Stejně by to neovlinilo výsledek. Ale je to škoda s ohledem na statistiku,“ poznamenává Martin Beránek, jenž jako jediný z týmu strávil na ledě přes dvacet minut. „Od druhé třetiny jsem naskakoval ve druhé a zároveň i čtvrté lajně,“ vysvětluje. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz