Atmosféra v Ostravě byla lepší než v Praze, píše slovenský tisk

11. května 2004, 10:07

ČTK

Největším trumfem českých organizátorů světového šampionátu v ledním hokeji měla podle slovenského tisku být Sazka Arena v Praze. Navzdory tomu, že je velkolepá, moderní a komfortní, pravou hokejovou atmosféru se v ní vytvořit nepovedlo. Mnohem lépe se prý hráči a diváci ze Slovenska i z dalších zemí cítili v zrekonstruované hale v Ostravě.

"Hala s poloviční kapacitou měla hokejovější atmosféru než pražské monstrum. Slováky už při rozbruslení vítal ohlušující aplaus, během zápasu ani nebylo zapotřebí pouštět během přerušení hry hudební vložky, protože diváci se bavili i sami. Kdo měl to štěstí a v Ostravě byl, určitě nezapomene," napsala Národná obroda.

Ostravu si ale údajně pochvalovali nejenom Slováci. Okolí stadionu se proměnilo v lidské mraveniště, v němž se setkávali fanoušci z celé Evropy. Bližší byl kontakt s hráči, získat autogram od Lašáka či Alfredssona nebo se vyfotit s Kovalčukem nebyl žádný problém.

"Ale Praha? V první řadě znamenala kupčení se vstupenkami. Když už fanoušci od některého z desítek podvodníků předraženou vstupenku získali, v Areně se mohli kochat pouze její velikostí, efektní kostkou nad ledem a hokejem. Ostravskou atmosféru tam vytvořit nešlo," dodává deník.

Diváci se v Praze dostali jen na předem vymezená místa, přičemž se museli řídit řadou zákazů a upozornění. Dohled nad bezchybným fungováním policejného systému měly stovky pořadatelů. V hledišti se vytvořily roztroušené ostrůvky fanoušků, žádný "kotel" jako v Ostravě nebo ve slovenské extralize.

"Místy bylo z ledu slyšet bouchání hokejky o puk nebo prudké zabrzdění hráčů. A to mohlo být v ochozech i 17.000 lidí. Atmosféra jako na koncertě vážné hudby. Nejlepší nálada tak vznikala v přilehlých bufetech, kde se prodávalo pivo za 35 českých korun. A o to možná šlo," uzavírá Národná obroda.

Rovněž deník Sme vypozoroval, že navzdory superlativům a omračujícím číslům, která šperkovala futuristickou siluetu pražské haly, zůstala Slovákům v srdci Ostrava.

"I čeští znalci rychle postřehli, že jejich hokejisté platí daň z luxusní arény. Výhoda domácího prostředí se ztrácela v sterilním, neosobním velkoprostoru. Horký dech jednotně naladěných fanoušků rozbíjel prstenec skyboxů, v němž se sponzoři a celebrity věnovali spíše vlastní prezentaci v gala. Komerce neúprosně vytěsňuje fanouška-srdcaře," soudí list.

Komentátor Športu připomíná, že největší ostudu utržili organizátoři po souboji o bronz, který rozhodla až trestná střílení. Pořadatelé pak nestihli libeňskou arénu včas vyklidit a navzdory posunutému zahájení o čtvrt hodiny začalo finále před téměř prázdnými ochozy.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz