Alexander Jeremenko už na gól Fina Koivu nemyslí, po přesunu do Ufy chce pravidelně chytat

21. května 2007, 8:56

Václav Jáchim

Na mistrovství světa před domácími diváky se ruský brankář Alexander Jeremenko vytáhl. V klíčových zápasech dostal důvěru a chytal velmi dobře. Ve čtvrtfinále proti České republice udržel čisté konto, výborně zvládal semifinálovou bitvu s Finy. Bohužel pro něj a celou východní zemi ale Jeremenka potkala slabší chvilka během prodloužení. A stála sbornou postup. Brankář se pokoušel vypíchnout kotouč Finovi Koivu, jenž předtím přetlačil obránce Nikulina. Ovšem útočník Minnesoty oba soupeře převezl a trefil zlatý gól. "Dlouho jsem si to na ledě vyčítal, byl to hrozný moment," tvrdil po zápase nešťastný gólman.

Rusové přišli o zlatý sen, ale ve hře zůstával boj o bronz. Čekalo se, zda kouč Vjačeslav Bykov postaví do zápasu proti Švédsku znovu Jeremenka. Nebo jestli nasadí Vasilije Košečkina, jenž předtím víc chytal v základní části. Progresivní kouč si vybral první možnost a udělal dobře. Jeremenko odvedl spolehlivý výkon. "Bronzová medaile je malou náplastí, mám z ní pochopitelně radost. Šampionát byl velmi vyčerpávající. Teď se především těším na dovolenou," řekl.

Jeremenko je skromný chlapík. Pořád se usmívá, chová se ochotně. Vystupuje příjemně. Povahou trošku připomíná sparťana Tomáše Dubu. V soukromí nevolí velká slova, nehýří přehnaným sebevědomím. Na ledě ale vždycky pracuje s maximálním úsilím. Není divu, že toho měl po šampionátu plné zuby. "Dával jsem do toho všechno, navíc turnaj by pro nás velmi psychicky náročný," přiznal.

Jakmile ukončil povinnosti na šampionátu, vyrazil do exotických končin. "Odpočívám v Spojených arabských emirátech. Je tu nádherně," potvrdil v rozhovoru pro deník Sport-Express. O hokeji teď nechce pár dní slyšet. "Věnuju se jiným věcem. Odpočívám, regeneruju. Na šampionát ani na ten gól v prodloužení s Finy už nemyslím," řekl. Ale hlavu úplně čistou nemá. Přemítá totiž o nejbližší budoucnosti. Jeremenko se rozloučil v Kazani a minulý týden zvažoval jiné nabídky.

Nakonec se rozhodl pro tu z Ufy. Bohatý klub Salavat Julajev má výborné finanční možnosti a buduje kádr s cílem uspět v příštím ročníku superligy. Z Kazaně přišli Proškin, Vorobjov, Těreščenko, Ščadilov. Z Omsku získal klub skvělého beka Kolcova. Ufě se upsal také útočník Alexander Pěrežogin, jenž dosud válel v Montrealu. Podle ruských zdrojů si šikovný hráč vydělá příští sezonu 1,7 miliónu dolarů. Ve výčtu posil najdeme i českého beka Miroslava Blaťáka.

Představitelé Ufy napnuli síly, aby získali kvalitního brankáře. Zvlášť když dosavadní první gólman Andrej Mezin odešel do Magnitogorsku. Volba padla na Jeremenka a bronzový medailista z mistrovství světa souhlasil. "Jednak jsem dostal kvalitní smlouvu, jednak bych měl chytat. V Kazani jsem dva roky dělal náhradníka Brathwaitemu a Noronenovi. Je jasné, že to pro mě nebylo ideální," upozornil.

V Ufě by měl nastupovat pravidelně, což je v případě ruského brankáře spíš výjimka. Většina ostatních klubů spoléhá na cizince. "Kdyby se tak zachovaly dejme tomu tři nejlepší oddíly, ještě bych to pochopil. Ale když zahraniční gólmany angažuje patnáct týmů, už to moc normální není. Téhle politice nerozumím. Je mi jasné, že na prvním místě jsou výsledky. Ale účastníkům superligy by mělo jít rovněž o reprezentaci," reagoval.

O Jeremenka byl na přestupové burze zájem. Vedle Ufy se ozvaly ještě CSKA a Dynamo Moskva, kde gólman před dvěma lety chytal. Ani tam nebyl v konkurenci s Kazachem Jeremejevem jedničkou. "Docela jsem zvažoval CSKA, neboť tam pracuje trenér Bykov. Je to vynikající odborník a člověk, kvůli němuž jsem o tom hodně přemýšlel. Nakonec jsem se rozhodl jinak, přesto věřím, že si pod Bykovem zachytám. Když budu mít formu, snad mě vezme do reprezentace," uzavřel.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz