5:0? Nádherný stav, říká Vozák. Češky mrzí jen chyby z nervozity

Foto: PPR / Manuel Lopez, Swiss Ice Hockey Federation

(AROSA, od našeho zpravodaje) První ze tří kroků potřebných k postupu na olympiádu si české hokejistky mohou odškrtnout. Proti Norkám jim povinnost velela zvítězit, zvládly to s bravurním výsledkem 5:0. „Myslím, že odpovídá. Čekaly jsme, že to bude těžké, že nám tam může spadnout jakýkoli blbý gól. Ale je jenom dobře, že jsme se rozstřílely,“ soudí obránkyně Aneta Tejralová.

Dva z pěti českých gólů obstarala Denisa Křížová. Nakonec klidně mohla mít i hattrick, ale hned její první gól byl možná nejdůležitějším momentem celého zápasu. Skórovala v páté minutě z úvodní české střely na branku, což jejím spoluhráčkám rozvázalo ruce. „Začaly jsme trochu pomalu, byly tam vidět nějaké chyby a nervozita. Po prvním gólu jsme ale začaly hrát tu svoji hru a pak už to šlo. S výkonem jsme celkově spokojené,“ říká útočnice ze zámořské Northeastern University, která na předešlých reprezentačních akcích v sezoně chyběla.

Nebylo ale v zápase z české strany všechno růžové. Druhá třetina nabídla až moc otevřený hokej a řadu norských šancí, hlavně z přečíslení. Ač se to na první pohled nemusí zdát, gólmanka Klára Peslarová má na výsledku velkou zásluhu. Bez pár klíčových zákroků by Seveřanky mohly po jednom či dvou gólech dostat křídla.

„Byly tam chyby. Měly jsme asi pětiminutový výpadek, kdy nás Norky vyloženě nepustily z pásma, a to by se nám s takovým soupeřem nemělo stávat. Řekly jsme si, že musíme hrát odzadu, a hlavně pořád tu svoji hru,“ hlásí Křížová. „Kazily jsme to, nehrály jsme s třetím dozadu a Peslarka si zachytala. Musím říct, že to dobře podržela,“ chválí gólmanskou jedničku Aneta Tejralová.

Češky zvládly vstup do kvalifikace, Norkám daly pět gólů »

České hokejistky ale jinak herně dominovaly. „Norky nás ničím nepřekvapily. Dívali jsme se na jejich zápasy a věděli, co máme čekat. Šance, které měly, plynuly víceméně z našich chyb z nervozity. Jinak myslím, že jsme zápas měli pod kontrolou,“ hodnotí hlavní trenér Jiří Vozák.

V zápase točil všech sedm obránkyň a jedenáct útočnic. Češky hrály na čtyři útoky, vedle Kateřiny Mrázové a Anety Lédlové se spoluhráčky střídaly. Je ale dost možné, že pro další zápasy bude sestava vypadat jinak. „Ještě budeme muset s formacemi trochu bojovat. Někomu to šlo líp, někomu hůř, taky tam působila ta nervozita. Ve třetí třetině už nebyla znát a hráli jsme trochu to, co jsme chtěli,“ kvituje Vozák pohlídanou koncovku duelu, byť bez další branky. „Stav 5:0 je nádherný,“ říká spokojeně.

Národní tým se v Arose chystal už od soboty. V podobné nadmořské výšce odehrál i pondělní přípravný duel, teď nebylo znát, že by měly hráčky s nezvyklým prostředím jakékoli problémy. „Myslím, že to náš výkon neovlivnilo. Tréninky byly ze začátku těžké, jak fyzicky, tak psychicky. Ale věřím, že to bude jenom dobré,“ soudí Tejralová.

Pátek je pro všechny čtyři účastníky turnaje volným dnem. Takový klid před bouří. Jak jinak nazvat víkend, který o všem rozhodne... „Odpoledne máme trénink, rozebereme si hru Dánek a Švýcarek. Jejich zápas máme natočený, budeme se na něj dívat. A taky regenerovat,“ říká kouč. Dánsko je kvalitativně na úrovni Norska, ale český tým se bude soustředit především sám na sebe. „V prvním zápase hráčky ještě nevěděly, co od toho čekat. Doufám, že teď už jsme se dostali do herní pohody. Výsledek k tomu pomohl, takže snad se to bude zlepšovat,“ dodává Jiří Vozák.

Další dvě výhry by vedly na olympiádu! „Je to pro všechny velká motivace, všichni se tam chtejí dostat. Šanci máme jen jednou z čtyři roky. Naposledy jsme neměly to štěstí. Doufám, že letos ho mít budeme, vyhrajeme a postoupíme,“ burcuje Aneta Tejralová.

Další program olympijské kvalifikace

Sobota 11. února:
16:00 Švýcarsko – Norsko
20:00 Česko – Dánsko

Neděle 12. února:
16:00 Švýcarsko – Česko (ČT sport)
20:00 Norsko – Dánsko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz