Boj o záchranu? Ne, semifinále! Obrovská radost, nikdo nám nevěřil, září Slováci

Radost Slováků po čtvrtfinále | Foto: iihf.com

(VANTAA, od naší zpravodajky) Když se podíváte na soupisku slovenského týmu, tak možná není úplně hvězdná. Jsou na ní ale jména mladých talentů, kteří potvrdili, že hokej je týmový sport a pokud tým hraje jako jeden, tak se výsledky dostavují lépe. Proto Slováci míří podruhé v řadě do semifinále.

Do mixzóny po zápase přišli unavení, ale šťastní mladíci a pozitivní náboj z nich sršel na všechny strany. Ostatně jeden z přítomných slovenských novinářů připomněl, že po sérii neúspěchů se ho Andrej Beluško ptal, zda jim alespoň novináři, kteří jsou ve Finsku, věří.

„Ze začátku to nebylo ideální. Nikdo nám před play off nevěřil, ale my jsme postoupili.“

Nyní se karta obrátila a z outsiderů jsou hrdinové. „Je to velká satisfakce. Jsme velmi rádi, že se nám to podařilo. Hráli jsme jako tým a jsme velmi šťastní, že budeme hrát o medaile. Ze začátku to nebylo ideální. Nikdo nám před play off nevěřil, ale my jsme postoupili. Místo bojů o záchranu bojujeme o medaile. To je super,“ usmívá se připomínce své otázky obránce Beluško.

A kde vidí urostlý bek klíčové momenty zápasu? „Pomáhali jsme jeden druhému. Výborný výkon gólmana, výborný výkon defenzivy. Potom se ukázali střelci, kteří dali gól. Všechno se to složilo dohromady.“

Útočník Ondrej Maruna svého spoluhráče doplňuje: „Je to i v nastavení, jak jdeme do zápasu. Proti Norsku to bylo mnohem lepší. Myslím si, že je to v nastavení hlavy.“

Že jedním z klíčových faktorů byla sebedůvěra, si myslí také slovenský strážce branky Alan Lenďák. „Začali jsme věřit, že tady můžeme něco uhrát. Každý hraje jeden za druhého. Češi se tlačili do brány, ale my jsme věřili tomu, že můžeme vyhrát a půjdeme dál. My jsme se tlačili víc, dali jsme góly a stále jsme vyhrávali. Když neprohráváme, tak nemůžeme prohrát.“

Asi největším hrdinou Slováků byl Ondrej Maruna. Na své první body na turnaji si počkal právě až do čtvrtfinálového duelu, zato skóroval hned dvakrát. Dá se říci, že jeho góly přišly v ten pravý čas. „Řekl bych v ten nejlepší, takže jsem za to velmi rád,“ usmívá se slovenský útočník a dodává: „Dostat se do semifinále na svém prvním mistrovství je neskutečné. Děkuji všem klukům za odvedenou práci. Hlavně jsme to výborně ubojovali.“

Šlo o velmi náročný zápas a tím víc na jeho konci Slováci slavili. „Byla to samozřejmě euforie. Proti Čechům jsme alespoň my nedokázali dlouho vyhrát. Myslím si, že jsme ukázali sami sobě, že umíme hrát s každým a ne jenom s Nory. Věřím, že budeme pokračovat na vítězné vlně,“ culí se Andrej Beluško.

„Dostat se do semifinále na svém prvním mistrovství je neskutečné.“

Spokojenost čišela i z Alana Lenďáka, pro kterého je to jistě i náplast za úvodní duel s USA, kdy inkasoval devět branek. „Když se podívám jenom na ten výsledek, tak je jasné, že si každý řekne: Brankář nás nepodržel, nezachytal dobře. Ale Američané na nás vyletěli. Mají svojí kvalitu a dokázali to i tím výsledkem, mně se ale chytalo dobře,“ ohlíží se za prvním utkáním skupiny slovenský brankář.

Vzápětí se ale vrací k hodnocení čtvrtfinálového utkání. „Obrovské pocity štěstí a radosti, že postupujeme dál a že jsme konečně dokázali nad českým týmem vyhrát. Bylo to těžké. S Čechy jsme si nic nedarovali. My jsme se tlačili víc do brány. Dali jsme góly a vyhráli.“

Na otázku, co se změnilo, protože v přípravě oba vzájemné zápasy vyhráli Češi, odpovídá Alan Lenďák se širokým úsměvem. „Věřili jsme si, že je to hratelný tým. Hráli jsme s nimi přece jenom vyrovnaně. V přípravě jsme je nechali, ať si na nás trochu věří, a teď nás podcenili.“

Z outsiderů mezi top čtyřku. Před pár dny poměrně nereálné, ale nyní je to skutečnost. Co podle Adama Beluška za touto slovenskou pohádkou stojí? „Máme výborné trenéry, kteří dbají hlavně na detaily. Říkají nám, co máme dělat, a když to dodržujeme, tak jsme úspěšní. Myslím si, že jsme hráli víc jako tým. Na turnaji jsme prožili velmi těžké momenty a dost nás to semklo a to podle mě sehrálo největší roli,“ těší slovenského obránce.

„V přípravě jsme Čechy nechali, ať si na nás trochu věří, a teď nás podcenili.“

Ten se společně se svými spoluhráči poměrně zapotil při závěrečné power play. „V hlavě jsem nějak věděl, a myslím si, že každý byl nastavený tak, že to ubráníme, tedy že vyhrajeme ten zápas, a to se nám povedlo,“ usmívá se.

Ostatně nejen práci obránců si pochvaloval také Alan Lenďák. „Velmi mi vzadu pomáhali. Výborně blokovali, i když někdy přes ně není vidět. Ale prostě bojují a dnes to vyšlo,“ má jasno slovenský maskovaný mladík.

Před Slováky teď stojí nesmírně těžký úkol. V semifinále si zopakují duel proti Spojeným státům, patrně největšímu favoritovi mistrovství. „Bude to určitě náročné. Musíme dobře zregenerovat a připravit se na dalšího soupeře,“ nabádá Maruna.

Přikyvuje mu i obránce Beluško: „Myslím si, že nejsme na konci. Je to další krok k našemu cíli,“ líčí. „Musíme tomu věřit, makat jeden za druhého. Bojovat tak jako ve čtvrtfinále a věříme, že úspěch přijde,“ uzavírá Alan Lenďák.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz