<

Ztráty favoritů! Kladno vzalo bod Pardubicím, Třinec a Sparta padly

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

16. září 2022, 19:24

Adam Bagar

Po čtvrtečním vítězství Komety nad Energií pokračovalo úvodní kolo jubilejního 30. ročníku samostatné české extraligy zbývajícími šesti duely, jež přinesly ztráty favoritů. Úřadující mistr z Třince padl s Českými Budějovicemi, Sparta v Mladé Boleslavi a Pardubice uspěly na Kladně po obratu až v prodloužení. Zbylá utkání patřila hostům: Vítkovice zvítězily v Litvínově, Olomouc otáčela v Plzni a Liberec v Hradci Králové.

Hrachovina vynuloval Oceláře

44:19 na střely, jenže 0:2 na góly. Zdeňkovi Motákovi znepříjemnil premiéru na třinecké střídačce brankář Dominik Hrachovina, jenž na úvod extraligy podal famózní výkon – chytil všech 44 střel a zazářil vychytanou nulou.

Motor zlomil třinecké prokletí, pod Javorovým vyhrál poprvé po návratu mezi elitu. Stačily mu k tomu dva góly: první extraligové střídání ozdobil vítězným gólem Mikuláš Hovorka, pojistku přidal v přesilovce Martin Hanzl.

Zdeněk Moták (trenér Třince): „Nevyšla nám první třetina. Nepodali jsme v ní výkon, na který jsme zvyklí. Druhá a třetí už byla z naší strany poměrně dobrá, nicméně jsme nedokázali smazat manko. Měli jsme střelecké i brankové příležitosti, ale gól nám nepadl."

Jaroslav Modrý (trenér Českých Budějovic): „Podali jsme zodpovědný výkon s velikým přispěním našeho gólmana, který nás podržel v důležitých momentech. Měli jsme výborný vstup do utkání a kluci hráli obětavě. Jsme moc rádi, že se nám tady podařilo uspět."

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 0:2 (0:2, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Hovorka (Toman, Strnad), 11. Hanzl (Gulaš, Šenkeřík).
Rozhodčí: Šír, Kubičík – Gebauer, Hlavatý.
Vyloučení: 1:3.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 44:19.
Diváci: 3 530.
Nejlepší hráči: Daniel Voženílek – Dominik Hrachovina.
HC Oceláři Třinec: Mazanec – M. Doudera, Marinčin, Čukste, Adámek, Jaroměřský, J. Jeřábek – Daňo, Roman, M. Růžička – Voženílek, Hudáček, Nestrašil – Chmielewski, Marcinko, Svačina – Hrehorčák, Lyszczarczyk, Dravecký. Trenéři: Moták a Országh.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Bindulis, Percy, Štencel, Vráblík, Hovorka, Šenkeřík, Kachyňa – Přikryl, Pech, Gulaš – Dzierkals, Hanzl, Tomeček – Strnad, Toman, Valský – Karabáček, Koláček, Doležal. Trenéři: Modrý, Čermák a Fousek.

Paterův nepovedený návrat

Pavel Patera se hned na úvod sparťanské mise vrátil do Mladé Boleslavi, kde působil čtyři poslední sezony. Proti bývalému zaměstnavateli ale neuspěl, Pražané tahali za kratší konec provazu a ohrozili domácí klec jen 13krát.

Nového kouče Bruslařů Ladislava Čiháka přesto uklidnil až v závěru Jan Stránský. O vítězný gól se předtím postaral Tomáš Fořt a v první třetině se prosadili navrátilec Matěj Stříteský s bývalým sparťanem Tomášem Šmerhou.

Ladislav Čihák (trenér Mladé Boleslavi): „Přijel k nám soupeř s papírově velice silným týmem. Myslím si, že jsme dobře vstoupili do utkání, podařilo se nám dát rychlý gól. Celkově jsme hráli podle plánu, který jsme si před zápasem určili. Kluci to odbojovali a šli si za vítězstvím. Jen škoda, že jsme si nepomohli přesilovkou pět na tři, tam jsme gól měli dát. Hráli jsme dobře i do obrany, podržel nás gólman a vůbec celý mančaft šlapal. Tým je neskutečně pracovitý a já věřím, že nám to takhle půjde i nadále. Pořád je to jen první zápas, ale uděláme maximum, abychom na něj navázali.“

Pavel Patera (trenér Sparty Praha): „Do konce zápasu nás držel gólman a speciální formace na oslabení, které ubránily spoustu přesilovek domácích. Díky nim to bylo dlouho jen o gól, tihle hráči nám dávali šanci na úspěch. Mladá Boleslav nás jinak přebruslila. Když prohráváme osobní souboje jeden na jednoho, tak nemůžeme uhrát vůbec nic.“

BK MLADÁ BOLESLAV – HC SPARTA PRAHA 4:2 (2:1, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Stříteský (Lantoši), 13. Šmerha (Lantoši, Stříteský), 25. Fořt (Lunter), 56. J. Stránský (Lantoši) – 14. Horák (Tomášek, E. Thorell), 26. Vitouch (Přibyl).
Rozhodčí: Úlehla, Kika – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 4:9.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 32:13.
Diváci: 3 347.
Nejlepší hráči: Róbert Lantoši – Roman Horák.
BK Mladá Boleslav: Novotný – Pýcha, Pláněk, Jánošík, Lintuniemi, R. Jeřábek, Stříteský, Štich – Šmerha, Lantoši, Šťastný – Åberg, O. Najman, P. Kousal – Lunter, Fořt, J. Stránský – M. Beránek, Bičevskis, Eberle. Trenéři: Čihák a Haken.
HC Sparta Praha: Jakub Kovář – Graňák, Krejčík, Polášek, Jurčina, Němeček, Jandus, Mikliš – Simon, Konečný, Řepík – Tomášek, Horák, E. Thorell – Forman, G. Thorell, Kaše – Dvořáček, Vitouch, Přibyl. Trenéři: Patera, P. Martinec a J. Hlinka.

I bez Krejčího to jde

Olomouc si na západě Čech jasně ukázala, že to půjde i bez kouče Zdeňka Motáka a hlavně ofenzivní hvězdy Davida Krejčího. Nerozhodila ji ani vedoucí trefa Zdeňka Sedláka, jenž po návratu z Finska sehrál první zápas v TELH.

Ve druhé třetině využil šťastného odrazu od mantinelu Jakub Navrátil, ve třetí pak přetavil olomouckou střeleckou převahu 15:4 v obrat Jan Káňa, jehož vítěznou trefu do černého z 54. minuty ještě museli u videa posvětit rozhodčí.

Václav Baďouček (trenér Plzně): „My jsme bohužel úvodní kolo na domácím ledě vůbec nezvládli, soupeř byl ve všem lepší a musím konstatovat, že zaslouženě vyhrál. Za celé utkání jsme si nedokázali vytvořit delší časový úsek, kdy bychom se udrželi v útočném pásmu, rychle jsme přicházeli o kotouče a pouštěli Olomouc do protiútoků. Měla hodně šancí, nám pomohl Miroslav Svoboda, aby zápas neskončil daleko větším rozdílem.“

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „První těžké kolo v Plzni, avšak musíme být po něm spokojení. Domácí jsou tým, který výborně bruslí, jsou silní v soubojích, avšak my jsme na to byli dobře připravení. Dalo by se říci, že v první třetině jsme začali výborně, přenesli jsme si výkony z přípravy, měli jsme tlak, ale paradoxně jsme dostali gól z protiútoku. Následně jsme šťastně srovnali a ve třetí třetině jsme z jednoho útoku protrhli střeleckou smůlu, protože šancí jsme měli hodně. Hráči utkání výborně ubojovali, musím před nimi smeknout.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC OLOMOUC 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 16. Sedlák – 26. Navrátil (Škůrek, Olesz), 54. Káňa (Orsava, Dujsík).
Rozhodčí: Sýkora, Šindel – Brejcha, Malý.
Vyloučení: 5:6.
Bez využití.
Střely na branku: 26:37.
Diváci: 3 663.
Nejlepší hráči: Zdeněk Sedlák – David Škůrek.
HC Škoda Plzeň: Svoboda – Piskáček, Zámorský, Kaňák, Vitaloš, Budík, Baránek, Houdek – Rekonen, Mertl, Meyer – Suchý, Kodýtek, Schleiss – Blomstrand, Hrabík, Sedlák – A. Dvořák, Bitten, Lang. Trenéři: Baďouček, Říha a Vlasák.
HC Olomouc: Konrád – Ondrušek, Černý, Rašner, Škůrek, Řezníček, Švrček, Dujsík – Káňa, Menšík, Orsava – Klimek, Nahodil, Musil – Kunc, Knotek, Bambula – Olesz, Navrátil, Kucsera. Trenéři: Tomajko a Žabka.

Vítkovice jedou, Mueller 2+0

Vítkovice se na extraligu naladily čtyřmi výhrami v přípravě při skóre 19:4. A skvělou formu potvrdily také při ostrém startu na severu Čech, kde řádily jejich zahraniční posily v čele s kanonýrem Peterem Muellerem z Brna.

Američan vstoupil do sezony dvougólovým zápisem, u obou tref asistoval jeho krajan Peter Krieger, jenž měl prsty i u vítězného gólu Robertse Bukartse. Vervě trefy Andreje Kudrny a exvítkovického Šimona Stránského nestačily.

Vladimír Růžička (trenér Litvínova): „První třetina nesla znaky úvodu soutěže. Věděli jsme, že Vítkovice mají silný tým a budou hrát na brejky, což se potvrdilo a daly nám gól. Ve druhé třetině jsme se rozehráli a výkon šel nahoru. Uhrávali jsme souboje a vrátili se do zápasu. Ve třetí třetině šlo o to, kdo to ubrání a využije brejk. Byli to hosté, my jsme pak v závěru bojovali o prodloužení, ale neúspěšně.“

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Nebylo to vůbec jednoduché utkání. Dostali jsme se v úvodu pod tlak, ale nakonec první třetina dopadla dobře. Litvínov pak převzal iniciativu a my jsme byli rádi, že nám dal jen jeden gól. Ve třetí části jsme chtěli dobře bránit a čekat na šance, což se nám podařilo. Kluci zápas odmakali, hlavně v závěru při tlaku domácích. Rozhodli zkušení hráči, od toho jsou taky tady. Týmu děkuji za výborný vstup do ročníku, ale nic to neznamená.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC VÍTKOVICE RIDERA 2:3 (0:1, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 29. Kudrna (Zdráhal), 56. Š. Stránský (Jaks, Estephan) – 11. Mueller (Krieger, Mikuš), 44. Mueller (Krieger), 49. Bukarts (Krieger, Mikuš).
Rozhodčí: Horák, Hejduk – Gerát, Hynek.
Vyloučení: 1:4.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 28:38.
Diváci: 3 139.
Nejlepší hráči: Šimon Zajíček – Peter Mueller.
HC VERVA Litvínov: Zajíček – Jaks, Zile, Freibergs, Šalda, Strejček, Demel – Zdráhal, Estephan, Abdul – Hlava, Š. Stránský, Straka – Fronk, Sukeľ, Kudrna – Chalupa, Helt, Zygmunt. Trenéři: Růžička, Mlejnek a Branda.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – Mikuš, Grman, Gewiese, J. Stehlík, Koch, Raskob, L. Kovář – Bukarts, Krieger, Mueller – L. Krenželok, Marosz, Lakatoš – Fridrich, Lindberg, Bernovský – Dej, Chlán, Lednický. Trenéři: Holaň a Philipp.

Liberec otočil v Hradci

Pod Bílou věží bylo k vidění skvělé představení gólmanů. Na jedné straně Jan Růžička, na druhé tradiční jistota jménem Petr Kváča. Skóre otevřel až ve 46. minutě domácí bek Filip Pavlík, ale Mountfieldu to stačilo jen na bod.

Bílí Tygři, kteří na východ Čech dorazili už i s Michaelem Frolíkem, předvedli v závěru skvělý obrat. 136 sekund před třetí sirénou vyrovnal v přesilovce Tomáš Filippi a v čase 61:05 rozhodl ve stejné herní situaci Uvis Balinskis.

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „První třetinu nás možná trochu svazovala nervozita, ale postupně jsme našli energii a vytvářeli si příležitosti ke gólům. Jednu jsme proměnili. Z tempa jsme se ale bohužel dostávali zbytečnými vyloučeními, disciplína a fauly nás stály vítězství. Nepomohli jsme si v přesilovkách a rozhodly dva góly, které jsme dostali v oslabení.“

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Myslím, že minimálně do půlky jsme viděli hodně vyrovnané utkání. Ve druhé třetině to chvílemi bylo nahoru – dolů, takový hurá hokej a šance střídala šanci. Pak nás Hradec malinko zatlačil a zaslouženě šel do vedení. Jsem ale hrozně rád, že jsme nesložili zbraně a díky speciálním týmům se nám podařilo utkání vyhrát. Ať už to byla ubráněná oslabení, nebo potom dvě přesilové hry, které jsme proměnili. Gratulace kabině, od gólmana do posledního hráče jsme podali zodpovědný výkon.“

MOUNTFIELD HK – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 1:2 v prodloužení (0:0, 0:0, 1:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 46. F. Pavlík (Cingel, Jank) – 58. Filippi (Birner, Bulíř), 62. Balinskis (Filippi, Bulíř).
Rozhodčí: Pilný, Hribik – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 7:4.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 34:26.
Diváci: 4 301.
Nejlepší hráči: Filip Pavlík – Petr Kváča.
Mountfield HK: J. Růžička – Blain, Kalina, F. Pavlík, Pilař, McCormack, Nedomlel, Jank – Jergl, Kev. Klíma, Kel. Klíma – Lev, Cingel, Štohanzl – Ščerbak, Lalancette, Smoleňák – Okuliar, Zachar, R. Pavlík. Trenéři: T. Martinec, P. Svoboda a Hamara.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Melancon, Balinskis, Rosandič, Derner, J. Dvořák, Vitásek, Aubrecht – Faško-Rudáš, Bulíř, Birner – Frolík, Filippi, Ordoš – Flynn, Jelínek, Vlach – A. Najman, Šír, Rychlovský. Trenéři: P. Augusta, J. Kudrna a Jiruš.

Zohorna řídil hattrickem obrat

Rytíři si zahráli první soutěžní mač na nově zrekonstruovaném stadionu a nechybělo moc, aby vyprodaný stánek potěšili cennou výhrou. Vždyť ještě v 57. minutě vedli i díky dvěma gólům Adama Kubíka nad favorizovaným soupeřem 4:2.

Dynamo ale nakonec potvrdlo obrovskou střeleckou převahu parádním obratem. Řídil jej Tomáš Zohorna, který zkompletoval hattrick a poslal zápas do prodloužení, v němž rozhodl o pardubickém vítězství loňský kanonýr Robert Říčka.

Otakar Vejvoda (trenér Kladna): „V první třetině nás podržel gólman, Pardubice nehrály vůbec špatně. Ve druhé části strhly vedení na svoji stranu, my jsme ale výborně dali pár vteřin nato gól na 2:2, což pro nás bylo z psychologického hlediska důležité. Potom jsme dostali pár minut před koncem. Myslím, že jsme to kontrolovali, i když soupeř útočil pořád. Drželi jsme je ale na vnější straně. Jenže přišlo jedno prohrané buly, střela a dorážka, což dalo soupeři energii.“

Radim Rulík (trenér Pardubic): „Byl to z obou stran bojovný zápas. Je začátek sezony, ale mělo to v rámci možností maximální nasazení, které ze sebe hráči v tu chvíli dostali. Pro nás se zápas nevyvíjel dobře, čtyři minuty před koncem jsme prohrávali 2:4 a vypadalo to, že Kladno si to uhraje. Podařilo se nám ale dát kontaktní gól po buly, což bylo pro závěr klíčové. Hru bez brankáře jsme pak sehráli slušně a díky tomu jsme srovnali nepovedený výsledek. V prodloužení se nám povedla jedna akce a vezeme si dva body, za které jsme strašně rádi.“

RYTÍŘI KLADNO – HC DYNAMO PARDUBICE 4:5 v prodloužení (1:0, 2:2, 1:2 – 0:1)

Branky a nahrávky: 2. Kubík (Plekanec, Slováček), 27. Michnáč (Procházka, Babka), 31. Beran (Babka), 46. Kubík – 21. Zohorna (Radil, Hyka), 27. Zohorna (Radil, T. Dvořák), 57. Poulíček (D. Musil, Paulovič), 59. Zohorna (Paulovič, Košťálek), 65. Říčka (Hyka, Košťálek).
Rozhodčí: Pražák, Micka – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 6:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 22:51.
Diváci: 5 200 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Adam Kubík – Tomáš Zohorna.
Rytíři Kladno: Bow – Dotchin, Slováček, Ticháček, Sotnieks, Babka, Cibulskis – Filip, Plekanec, Kubík – Michnáč, Klepiš, Procházka – Brodecki, Zikmund, Beran – Melka, Indrák, Bláha. Trenéři: Vejvoda, Burger a Mach.
HC Dynamo Pardubice: Will – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hrádek – Radil, T. Zohorna, Hyka – Říčka, A. Musil, Rohlík – Paulovič, Poulíček, Matýs – Koffer, Rákos, Urban. Trenéři: Rulík, Král a Zadina.

Utkání HC Kometa Brno – HC Energie Karlovy Vary (6:1) se hrálo už ve čtvrtek.

Tabulka Tipsport extraligy

zde »

Další program Tipsport extraligy

Neděle 18. září – 2. kolo:
15:30 HC Energie Karlovy Vary – Mountfield HK
16:00 Bílí Tygři Liberec – Rytíři Kladno
16:00 HC Sparta Praha – HC VERVA Litvínov
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Škoda Plzeň
16:30 HC Dynamo Pardubice – HC Oceláři Třinec (ČT sport)
17:00 HC Olomouc – BK Mladá Boleslav
17:00 HC Motor České Budějovice – HC Kometa Brno

Úterý 20. září – předehrávka 4. kola:
17:30 HC Motor České Budějovice – HC VERVA Litvínov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz