Žovinec u mě skončil, říká Hlava. Žukov? Doufám, že ho překonám

Foto: Roman Mareš, rytirikladno.cz

14. dubna 2021, 14:41

Pavel Mandát

Rytíři jsou už jen jeden krok od vysněného návratu do extraligy. Vydatnou měrou k tomu přispívá útočník Nicolas Hlava, který promluvil o semifinálové sérii s Porubou, Dušanu Žovincovi i o tom, jaký hokej čeká ve finále.

Semifinálovou sérii s Porubou jste ovládli 4:0 na zápasy. To možná tak trochu překvapilo i vás, že?
Je pravda, že jsme s takhle rychlým průběhem taky nepočítali. Už před sezonou Poruba prohlašovala, že má ty nejvyšší ambice, navíc byli ve formě. Ale skončilo to 4:0, za což jsme rádi. Díky tomu se už můžeme připravovat na finále. (usmívá se)

A už se na něj připravujete, nebo ještě dobíhají oslavy vítězného semifinále?
Myslím, že my máme jasně daný cíl, za kterým si jdeme. Chceme postoupit do extraligy, takže zatím není co slavit. Slavit budeme až ve chvíli, kdy se nám cíl podaří splnit. Teď jsme v plné přípravě na Jihlavu.

Když se ještě vrátím k Porubě, co podle vás rozhodlo o vašem postupu?
Myslím, že jednotlivé zápasy byly tak do půlky vyrovnané, ale poté jsme je začali přehrávat. Podle mě rozhodly zkušenosti. Na Chance ligu máme hodně zkušených hráčů, ať už jsou to Jarda s Plekym nebo i řada dalších. Zároveň rozhodla efektivita v zakončování.

„Pleky si na trénincích bere centry stranou a řeší s nimi věci, kterých jsme si my ostatní leckdy ani nevšimli ."

Zmínil jste Jaromíra Jágra a Tomáše Plekance, je jejich přínos opravdu tak zásadní?
Jejich zkušenosti jsou znát. Na každý zápas se dokážou dokonale připravit, hodně pozornosti věnují detailům. Třeba Pleky si na trénincích bere centry stranou a řeší s nimi věci, kterých jsme si my ostatní leckdy ani nevšimli nebo se na ně nezaměřovali.

„Chtěl bych říct, že rozhodčím vůbec nic nezazlívám."

V sérii s Porubou jste dostal trest do konce utkání za incident s Dušanem Žovincem. Jak se na něj díváte s odstupem?
Měli jsme spolu konflikt, já po něm vystartoval a on tam pak předvedl teatrální divadlo. Dobrý herecký výkon, když se válel po ledě, jak kdybychom hráli fotbal. Chtěl bych říct, že rozhodčím vůbec nic nezazlívám, stáli daleko a podle mě nemohli vidět, jestli jsem tu hlavičku dal, nebo nedal. Zato on se pro mě tady tím ztrapnil. Udělat to v dnešní době, kdy jsou na zimáku všude kamery a každý to může vidět... I v play off by hráč měl mít vůči soupeři pokoru a respekt. Do sportu takové chování podle mě nepatří. Víc už se k tomu nechci vracet.

Snažili jste se spolu po sérii zkontaktovat a vyříkat si to?
Vůbec ne. Z mojí strany nic takového neproběhlo. U mě prostě úplně skončil. V dalších zápasech tam sice ještě byly nějaké provokace, ale to už jsem bral spíš s úsměvem. Abych k němu přijel a on se tam zase válel jak princezna… Pro mě osobně to bylo ještě horší, než když nám Petr Vampola nepodal po sérii proti Slavii ruku. Ten se za svoje chování alespoň omluvil. Myslím, že nám to alespoň vrátila taková ta hokejová karma tím, že jsme sérii vyhráli.

Berete to jako soupeřův zkrat, nebo spíš promyšlené gesto?
Spíš asi zkrat. Myslím, že kdybych mu tu hlavičku dal, tak zůstane ležet. On si lehl, za čtyři vteřiny vyskočil na nohy a začal tam rozhazovat rukama… Ale předehru to mělo už dřív, když kolem mě projel a skočil šipku do bazénu. Taky proto přišla moje reakce.

„Abych k němu přijel a on se tam zase válel jak princezna…"

Těší vás, že někteří fanoušci soupeřů vám vyjádřili podporu?
Myslím, že je jedno, kdo komu fandí. Takové věci do play off nepatří. Je jasné, že play off je tvrdá soutěž, kde se řekne spousta věcí, s tím nemám problém, ale tohle bylo přes čáru.

Foto: Roman Mareš, rytirikladno.cz

Ve finále vás čeká Jihlava, jaký je to soupeř?
Podle mě nám teď začne taková ta pravá play off válka na ledě. Myslím si, že lidé se budou mít u počítačů a televizí na co dívat. Z mého pohledu je Jihlava nejtěžší soupeř, kterého jsme mohli dostat.

V čem je těžší než Poruba nebo Slavia?
Jsou hodně důrazní, my se na to musíme připravit. Když to tak vezmu, Poruba nás téměř vůbec nedohrávala, teď to bude o dost tvrdší. Navíc tam taky mají zkušené hráče, například Čachotského. Díval jsem se na kousky jejich zápasů a musím opravdu říct, že jsou skutečně hodně důrazní. Budou to pikantní souboje.

Prý jste se s Jihlavou letos popichoval na sociálních sítích, o to zajímavější to pro vás bude, ne?
Před zápasem v Jihlavě jsem o nich v předzápasovém rozhovoru něco prohlásil a jejich fanoušci mi pak začali psát urážlivé zprávy a označovat mě v různých příspěvcích. Tak jsem si řekl, že tohle nemám úplně zapotřebí, takže jsem to nějakým způsobem zablokoval. Už se těším na zápasy, kdy si to budeme moct rozdat na ledě.

„Co se týče lidí z Jihlavy, kteří mi psali ty zprávy, tak to pro mě moc neznamená. Nemám potřebu jim něco dokazovat."

Berete to jako motivaci navíc?
Neřekl bych. Co se týče lidí z Jihlavy, kteří mi psali ty zprávy, tak to pro mě moc neznamená. Nemám potřebu jim něco dokazovat. Spíš se chci ukázat lidem, kteří mě znají a kteří mě sledují. Chci ukázat, že máme náš cíl, za kterým si s Kladnem jdeme.

Proti Jihlavě jste se letos v obou zápasech gólově prosadil. Je to váš oblíbený soupeř?
Co si vybavuju, tak oba góly jsem brankáři dal mezi betony. Ale teď tam mají nového brankáře. Ten podle toho, co jsem viděl, chytá parádně, takže doufám, že se mi podaří překonat i jeho. Ale, že by to byl můj oblíbený soupeř, to se asi říct nedá.

Maxim Žukov je dost vysoký. Přizpůsobíte tomu styl svého zakončování?
Když se podíváte, tak jeho proporce jsou jako dělané pro NHL. I s výstrojí v bráně zabere hodně prostoru.  Určitě se na to v kabině zaměříme a s trenérem brankářů zkusíme najít nějaká jeho slabší místa. Má je každý gólman a já věřím, že se nám je podaří najít i u gólmana Jihlavy.

Obecně platí, že u menších gólmanů se střílí spíš nahoru a u těch vyšších dolů. Souhlasíte?
Určitě na tom něco bude. My jsme se přesně na tomhle docela nadřeli v sérii se Slavií. Jejich gólman byl menší, takže jsme měli za úkol střílet hodně nahoru a moc se nám to nedařilo, takže jsme z něj v některých zápasech udělali adepta na reprezentaci. Dole to měl odchytané parádně a většinu gólů jsme mu naopak dali střelami do horních pater branky, takže s touhle myšlenkou souhlasím.

„Bylo nám řečeno, že hráči, kteří si extraligu vybojují, tak by si ji taky měli zahrát. Doufám, že se to povede, přejí si to úplně všichni.

V základní části padlo ve dvou zápasech Kladna a Jihlavy celkem devatenáct branek. Čekáte podobné střelecké hody?
Těžko říct. Spíš platí, že v play off padá gólů míň, protože každý si dává pozor na sebemenší chybu. Takže tolik gólů nečekám, ale třeba se pletu. Myslím si, že se to bude hodně odvíjet od prvního zápasu série. V prvních dvou zápasech máme výhodu domácího ledu, budeme chtít využít toho, že máme menší kluziště a udělat všechno pro to, abychom po nich vedli 2:0.

Když jsme spolu dělali před rokem první rozhovor, tak jste sezonu dohrával v Chomutově poté, co vám nevyšlo angažmá v Karlových Varech. Bylo by fajn si znovu zahrát nejvyšší soutěž, že?
Určitě! S tím jsem do Kladna taky šel. Bylo jasné, že právě takové ambice tu jsou, navíc nám bylo řečeno, že hráči, kteří si extraligu vybojují, tak by si ji taky měli zahrát. Doufám, že se to povede, přejí si to úplně všichni.

Pokud postoupíte, tak to pro vás osobně bude snazší, ne? Ve Varech jste byl první sezonu, kdežto na Kladně už vás budou znát a budou vědět, co od vás můžou čekat.
V tomhle úhlu pohledu by to o maličko snazší asi bylo. Když nejste nějaká extraligová megastar, u které všichni vědí, jak hraje, tak není jednoduché vydobýt si pozici v novém týmu. Tady už mě trenéři dokonale znají a jak říkáte… Přesně vědí, jakou hru ode mě očekávat.

Foto: Karel Švec, hc-slavia.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz