Získá Varaďa všechna esa? V nominaci dvacítky na MS i Chytil, Nečas či Zadina

Foto: Karel Švec, Český hokej

3. prosince 2018, 11:01

Václav Jáchim

Chce všechny předpokládané opory, Václav Varaďa zařadil do širší nominace dvacítky pro mistrovství světa i hokejisty, kteří mají smlouvy v NHL a musejí mít tudíž souhlas tamních klubů. Ve výběru nechybějí Filip Chytil, Martin Nečas, Filip Zadina nebo Martin Kaut. Prvně dva zmínění si na jaře zahráli už šampionát dospělých, Zadina s Kautem k tomu tehdy neměli daleko.

Všichni momentálně bojují za Atlantikem, dvacítce nicméně nahrává skutečnost, že pouze Chytil je aktuálně hráčem NHL. Nečas, Zadina i Kaut působí na farmách, jejich start na turnaji by mohl tím pádem klapnout. Česká juniorská reprezentace věří, že se to podaří, rozhodne verdikt jednotlivých organizací.

Také proto je okruh uchazečů o nominaci širší. Trenéři Václav Varaďa, Patrik Eliáš a Aleš Krátoška do ní zařadili 28 hokejistů: tři brankáře, deset obránců a 15 útočníků. Všichni hráči se postupně objevili na přípravných akcích, zástupci kmenového ročníku 1999 se velmi dobře znají. V létě 2016 slavili triumf na Memoriálu Ivana Hlinky, během MS osmnáctek 2017 jim pak utekl postup do medailových kol v prodloužení čtvrtfinále s Finy.

Chceme se prezentovat poctivým hokejem, hlásí Varaďa

Společnou přípravu zahájí dvacítka příští týden. Evropská část výpravy odletí 12. prosince do Kanady, kde proběhne závěrečný kemp. V jeho rámci sehrají mladí Češi přípravné duely se Slováky a Američany, mužstvo mohou případně doplnit někteří hráči devatenáctky, pokud se jim vydaří World Junior A Challenge. Prestižní akce startuje v zámoří tento týden.

Ze zveřejněné širší nominace nasbírali nejvíc zkušeností Filip Chytil a Martin Nečas. Vedle startu na MS dospělých v Kodani mají na kontě utkání v NHL. Nečas se v případě souhlasu Caroliny představí na svém třetím šampionátu dvacítek.

Loni v Buffalu se o postup do semifinále zasloužili také Škarek (spolu s Nečasem byli už na MS 2017), Galvas, Král, Šalda, Kaut, Chytil, Zadina, Hrabík, Safin a Lauko. Kvasnička byl členem týmu na MS před dvěma lety, ale v úvodním duelu se zranil a turnaj pro něj předčasně skončil.

Šestnáct hokejistů z výběru letos působí za Atlantikem, obránce Haš dorazí do kempu z finské Tappary Tampere, brankář Škarek chytá SM-Liigu za Lahti. Tuzemskou nejvyšší soutěž pravidelně hraje především Galvas, prostor dostávají také Kvasnička, Machala, Pour, Jeník, Plášek či Hladonik. Další reprezentanti nastupují v Chance lize. 

Širší nominace dvacítky na MS v Kanadě (26. prosince 2018 – 5. ledna 2019, Vancouver a Victoria):

Brankáři:
Jakub Škarek (Lahti, Finsko), Jiří Patera (Brandon, WHL), Lukáš Dostál (Kometa Brno/Třebíč).

Obránci:
Jakub Galvas (Olomouc), Filip Král (Spokane, WHL), Radim Šalda (Rimouski, QMJHL), Libor Zábranský (Kelowna, WHL), David Kvasnička (Plzeň/Litoměřice), Martin Hugo Haš (Tappara Tampere, Finsko), Dalimil Mikyska (Kometa Brno/Třebíč), Matyáš Zelingr (Kladno), Michael Gaspar (Mountfield HK/Litoměřice), Daniel Bukač (Niagara, OHL).

Útočníci:
Filip Chytil (New York Rangers, NHL), Martin Nečas (Charlotte, AHL), Filip Zadina (Grand Rapids, AHL), Martin Kaut (Colorado, AHL), Jan Jeník (Liberec), Karel Plášek (Kometa Brno), Jakub Pour (Plzeň/Litoměřice), Petr Čajka (Erie, OHL), Jan Hladonik (Třinec), Jáchym Kondelík (Univ. Connecticut, NCAA), Jakub Lauko (Rouyn Noranda, QMJHL), Matěj Pekař (Barrie, OHL), Ondřej Machala (Pardubice), Ostap Safin (Halifax, QMJHL), Kryštof Hrabík (Tri-City, WHL).

Náhradníci:

Brankáři:
Daniel Dvořák (Mountfield HK), Tomáš Vomáčka (Univ. Connecticut, NCAA).

Obránci:
Ondřej Buchtela, Tomáš Dajčar (oba Litoměřice), Šimon Kubíček (Seattle, WHL), Zack Malík (Sudbury, OHL), Jakub Müller (Lappeenranta, Finsko).

Útočníci:
Matěj Blümel (Waterloo, USHL), Jaroslav Dvořák (Mountfield HK/Litoměřice), Oscar Flynn (Ml. Boleslav), Jan Kern (Omaha, USHL), Michal Kvasnica (Portland, WHL), Jan Myšák (Litvínov), Vojtěch Střondala (Kometa Brno/Třebíč), Roman Půček (Sault Ste. Marie, QMJHL), Michal Teplý (Liberec), Lukáš Rousek (Sparta Praha).

Realizační tým:

Manažer: Otakar Černý.
Hlavní trenér: Václav Varaďa.
Asistenti: Patrik Eliáš a Aleš Krátoška.
Trenér brankářů: Radek Jirátko.
Video trenér: Lukáš Lotko.
Lékaři: MUDr. Jan Alt a MUDr. Miroslav Budoš.
Fyzioterapeut: Martin Výtisk.
Kustodi: Jan Vejvoda, Václav Vejvoda.
Media manažer: Ondřej Kalát.

Příprava dvacítky na MS:

Středa 19. prosince: Česko – Slovensko (Nanaimo)
Sobota 22. prosince: Česko – USA (Langley)

Program dvacítky v základní skupině MS:

Středa 26. prosince: Česko – Švýcarsko (22:00)
Sobota 29. prosince: Česko – Rusko (2:00)
Neděle 30. prosince: Kanada – Česko (2:00)
Pondělí 31. prosince: Dánsko – Česko (22:00)

Poznámka: Dvacítka hraje utkání skupiny ve Vancouveru, začátky utkání jsou uvedeny v SEČ.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz