<

Zeithaml jede na virtuální realitě: Puky na mě nebudou rychlé, říká

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Minulé týdny nebyly pro trénink zrovna přívětivé, mladoboleslavský Tadeáš Zeithaml si náročné fáze s kondičním koučem doplnil ještě speciálním cvičením pro brankáře pomocí domácí Sense Areny.

Tadeáši, jak jste v Mladé Boleslavi trénovali?
Doma formou online tréninků, vždycky jsme se všichni připojili a trénovali jsme pod našim kondičním trenérem Jardou Černým. Měli jsme zahrnuty různé formy tréninku, využívali jsme ručník, běhali jsme a posilovali třeba venku s pneumatikou. To bylo na kondici. Já osobně jsem k tomu ještě trénoval ve virtuální realitě od Sense Areny pro gólmany.

Spojovali jste se s týmem často?
Online jsme jeli pětkrát až šestkrát týdně vždycky odpoledne, plus jsme k tomu měli dopoledne nějaké běhání. Bylo to vždycky třeba na hodinu, ale tréninky se měnily, takže některý byl rychleji hotový a některý trval déle. Podle toho se to odvíjelo.

Co tréninky obsahovaly za cvičení?
Nejvíce jsme se zaměřovali na pracování s vlastní vahou, protože málokdo má doma nějaké činky. Dělali jsme různé kombinace kliků, posilovali jsme nohy a střed těla, což jsme prokládali během. Ručník jsme využívali jako kluzkou podložku, ale pořád to bylo na práci s vlastní váhou.

„Pomohlo mi to, i na té špatné situaci se dá najít něco dobrého, ale samozřejmě chybí led, na kterém se toho hodně ztratí.“

Cítíte na sobě v určitém směru pokrok, nebo jste spíše ztratil?
Určitě je znát posun v dynamice a podobných věcech. Je to jiné než nějaké činky. Pomohlo mi to, i na té špatné situaci se dá najít něco dobrého, ale samozřejmě chybí led, na kterém se toho hodně ztratí. I tak se dá ale najít nějaké plus.

Pojďme k Sense Areně. Kde jste ji využíval?
Mám doma brýle na virtuální realitu a čidla, která si připevním na rukavice. Oskenuje mi to rukavice i hokejku a pak už chytám. Můžu si tam nastavit různá cvičení, rychlost střely a třeba i pozice s nějakým pohybem. Můžu si rychlost zvyšovat, jak potřebuju, jsou tam i cvičení na postřeh, při kterých se objevují různé body. Procvičuje se s tím koordinace očí a rukou.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Takže máte plnou výbavu?
Ano, mám všechno. Teď jsem zkoušel i nový upgrade, který udělala Sense Arena pro gólmany. Je možnost dát si po cvičení pohled hráče, abych si mohl zkontrolovat, jestli tam někde nebylo místo a šly dobře ruce. To je nové a dost to pomůže, abych viděl, jestli jsem v dané pozici stál dobře.

Kolik jste na tom strávil času za poslední dobu?
Většinou jsem na tom trénoval tak hodinu denně, ale něco jsem trénoval i venku u branky, abych cítil, když jdu od tyčky k tyčce. Doma jsem trénoval věci jenom v jedné pozici a třeba na postřeh, což jde na místě a není tam žádná možnost něco rozbít.

Našel jste nějaký limit, jak dlouho můžete mít brýle na hlavě? Nejsou zrovna malé.
Vždycky jsem si dal třeba na minutu pauzu, ale nijak mi to nevadilo. Ani nevím, jestli je nějaký zdravotní limit. S očima jsem problém neměl, jenom mě trochu bolela hlava, protože ty brýle jsou dost situované dopředu. Jinak bylo všechno v pohodě.

„Doma jsem trénoval věci jenom v jedné pozici a třeba na postřeh, což jde na místě a není tam žádná možnost něco rozbít.“

Cítíte se v tom jako v brance, nebo ještě ta moderní technologie není tak dokonalá?
Tím, že to je na suchu, tak je v tom rozdíl. Nemám brusle ani betony, abych mohl jít třeba do rozkleku, ale určitě to pomůže na postřeh. Až půjdu do brány, budou se mi lépe chytat puky, i když to třeba nebude tak technicky dobře. Puky na mě nebudou rychlé, i když jsem dlouho nechytal.

Jak u vás bude situace vypadat dál?
Zatím jsme se o tom nebavili a zjistíme to od trenérů až teď během týdne, jak to bude vypadat od pondělí. Zatím pořád trénujeme na suchu, posilujeme a běháme. Hokej už mi hrozně moc chybí, protože je to strašně dlouhé. Všichni jsme podle mě čekali, že to bude jenom chvilka a rychle se vrátíme na led, ale nevyšlo to, bohužel.

„Všichni jsme podle mě čekali, že to bude jenom chvilka a rychle se vrátíme na led, ale nevyšlo to, bohužel.“

Bude podle vás přestávka hodně znát na formě mužstva?
Už jsme bez zápasu dlouho. Navíc jsme byli docela ve formě, než se skončilo, takže to je škoda. Bude znát, než se do toho zase dostaneme. Do tréninku se dostaneme třeba za týden, ale u zápasu člověk nikdy neví. Třeba to vyjde dobře, budeme mít zase formu a nebude to znát, nebo to ale znát půjde.

V čem by mohl být největší problém?
Fyzicky to podle mě problém nebude, máme dost náročné tréninky, takže vydržíme celých šedesát minut. U techniky a samotného ledu uvidíme, až budeme poprvé na ledě. Někomu může trvat déle, než se do toho vrátí, ale někomu to půjde rovnou, je to individuální.

A jak rychle to půjde vám konkrétně? Už se do toho budete dostávat už poněkolikáté...
Poprvé, když jsme měli delší pauzu, bylo to horší fyzicky. Pořádně jsme netrénovali, další byli pozitivní a někdo zraněný jako třeba já. Po čtrnácti dnech to bylo fyzicky náročnější, než z pohledu samotného chytání.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz