<

Že je Česko domácí tým? Nebude to hrát roli, tvrdí Söderström

Foto: Alena Zapletalová

Švédští hokejisté jsou ve čtvrtfinálovém zápase s Českem jasným favoritem. Největší předností Tre Kronor je hvězdná obrana.

Posuďte sami...

Philip Broberg = osmička červnového draftu do NHL (Edmonton).

Victor Söderström = jedenáctka draftu (Arizona).

Tobias Björnföt = 22. hráč na draftu (Los Angeles).

Nils Lundkvist = 28. hráč draftu (New York Rangers).

Rasmus Sandin = 29. hráč draftu (Toronto).

Kapitán Adam Ginning = padesátka draftu (Philadelphia).

Mattias Norlinder = 64. hráč draftu (Montréal).

Tohle je bezpochyby nejsilnější obrana na mistrovství světa juniorů. 

„Pro nás bude zábava hrát před tolika lidmi. A nezáleží už tolik na tom, jestli jsou to Češi, nebo Švédové."

Švédové svoji sílu potvrdili už v základní skupině, kde ztratili jediný bod. „Jsme spokojení. Vyhráli jsme skupinu, vyvinulo se to dobře. Byl to náš cíl," přiznává Söderström, který byl už tuto sezonu kousek od základní sestavy v NHL.

Hokejisté Tre Kronor dostali pro čtvrtfinále nejslabšího postupujícího z ostravské skupiny: domácí Česko. „Teď teprve přijdou nejdůležitější zápasy. Když vyhrajete, jdete dál. Když prohrajete, jste venku," říká Söderström, který je druhým nejproduktivnějším obráncem dosavadního průběhu turnaje (4 zápasy, 0+5).

„Češi mají dobrý tým, vždyť tu porazili Rusko."

Švédové dobře vědí, že si na Česko musí dát pozor. Loni totiž senzačně vypadli se Švýcarskem. A letos to budou mít proti domácímu týmu ztížené.

Nebo snad ne? „Nevím, jestli bude hrát nějakou roli, že nás čeká domácí tým. Asi bych ani neřekl. Pro nás bude zábava hrát před tolika lidmi. A nezáleží už tolik na tom, jestli jsou to Češi, nebo Švédové," tvrdí Söderström.

Každopádně dodává: „Češi mají dobrý tým, vždyť tu porazili Rusko. Takže očividně mají velmi dobrý tým." Söderström se těšil na vzájemný souboj s Janem Jeníkem, kamarádem z Arizony, jenže k němu nedojde. „Honza je dobrý hráč. I člověk. Je to smutné. Přeju mu, ať je to lepší. Určitě je to pro Česko ztráta."

Zatímco Češi přišli vinou zranění o klíčové hráče, Švédové mohou pro čtvrteční utkání opět počítat s Rasmusem Sandinem. Obránce Toronta odstoupil z posledního zápasu základní skupiny, nejedná se ale o nic vážného.

„Samozřejmě je to pro nás hodně důležité. Je jedním z našich lídrů," raduje se Söderström, který se Sandinem tvoří nepropustnou dvojici. „Jeho hokejové IQ je opravdu vysoké. Má přehled ve hře a dobrou rozehrávku. Je jednoduché s ním hrát."

„Řekl bych, že naše největší síla je v útočné kreativitě."

Švédsko má opravdu vyvážený tým: jistého gólmana Huga Alnefelta, už zmíněnou fenomenální obranu a k tomu talentovaný útok.

„Řekl bych, že naše největší síla je v útočné kreativitě. Myslím, že máme hodně šikovných hráčů, kteří to umí vzít na sebe," vypráví Söderström. „Co musíme zlepšit je to, abychom víc stříleli. A víc se tlačit před bránu. Tohle teď totiž bude každým zápasem důležitější a důležitější."

Foto: Karel Švec, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz