Zapískej, když vidíš faul! ČSLH se zaměří na prevenci proti korupci

Foto: Karel Švec, cslh.cz

29. března 2016, 13:25

Adam Bagar

Český svaz ledního hokeje jasně ukazuje, že korupční jednání nehodlá zametat pod koberec. Už v říjnu zahájil spolupráci s neziskovou organizací Transparency International, respektive s občanskou iniciativou Loveckorupcniku.cz. V jejím rámci vznikla takzvaná etická linka, na níž za půl roku došlo dohromady šestnáct podnětů, týkajících se především přestupů, hostování hráčů, případně výkonů rozhodčích. Žádný z nich však korupci nepotvrdil.

„V ledním hokeji nechceme tolerovat žádné neřesti. Mohu říct, že plošná korupce v něm není, ale nelze vyloučit selhání jednotlivců,“ hlásí člen výkonného výboru ČSLH Bedřich Ščerban, který si spolupráci s Transparency International a iniciativou Loveckorupcniku.cz pochvaluje. „Nestrannost i nezávislost považujeme pro důvěryhodnost prošetření podnětů za rozhodující,“ doplňuje Ščerban.

„Klíčovou podmínkou spolupráce byla právě nezávislost, za šest měsíců jsme nezaznamenali jediný náznak snahy tuto nezávislost narušit. Mohu garantovat, že ČSLH nemá vůbec žádnou možnost ovlivnit, kterými podněty se budeme či nebudeme zabývat,“ říká zakladatel občanské iniciativy Loveckorupcniku.cz Jan Hanák s tím, že zatím během spolupráce s ČSLH neodhalil korupční jednání.

„Ze žádného z podnětů, které jsme obdrželi, nevyplynulo, že by v ledním hokeji existovala systémová korupce a dosud jsme se nesetkali ani s žádným dílčím korupčním jednáním,“ líčí Hanák. Přitom na etickou linku dorazilo celkem šestnáct podnětů. „Týkaly se hlavně přestupů a hostování hráčů nebo výkonů rozhodčích,“ prozrazuje právnička Transparency International Sylva Kloboučková.

Autory podnětů byli převážně fanoušci, ovšem našli se také příbuzní hráčů, trenéři a v jednom případě i bývalý hráč. „Partneři nás o přijatých podnětech pravidelně informují a v případě potřeby jim poskytujeme konzultace, vyhodnocení je však zcela v pravomoci našich partnerů. Spolupráci jsme rozšířili také na oblast prevence a rádi bychom v ní pokračovali,“ přiznává Bedřich Ščerban.

Ve vzájemné spolupráci vznikly rovněž plakáty, letáky nebo bannery, informující hokejovou veřejnost, jak postupovat, pokud se s korupčním či podezření vzbuzujícím jednáním skutečně setká. Hráči, trenéři, rozhodčí, činovníci, ale také fanoušci na nich najdou potřebné kontakty, základní informace a doporučení. „Zapískej, když vidíš faul!“ je hlavním heslem etické linky v ledním hokeji.

Zapískat můžete na e-mailové adresy hokej@transparency.cz a oznameni@loveckorupcniku.cz, stejně tak na telefonní číslo +420 224 240 890.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz