Zábranský zase cepuje Kometu: Tým na tom není dobře. Přijdou změny?

Foto: Jiří Grulich, hc-kometa.cz

18. listopadu 2019, 18:04

Daniel Kinc

S trochou nadsázky se Libor Zábranský drží hesla: „Stejně je nejlepší si všechno udělat sám.“ Majitel Komety se podle očekávání po nedělním konci Petra Fialy vrací na lavičku Komety, to vše po necelých sedmi měsících. Před sebou má těžkou úlohu a pokusí se zvednout tápající družinu.

„Můžu slíbit, že mužstvo bude trénovat ještě více než doteď. Z toho neuhnu. Tým na tom není dobře, když prohrává třetí třetiny a jsou tam kolapsy... Psychicky na tom není dobře,“ hlásí muž, který Brno dotáhl už ke dvěma titulům.

Jak hektické pro vás byly poslední hodiny?
Hektické je to tady vždycky. Nikdo s touto situací asi nepočítal, nedělní zápas byl ale naprosto katastrofální. Petr Fiala byl a je pro mě výborný člověk, po zápase zareagoval tak, jak zareagoval. Já měl jen pár hodin na rozmyšlení toho, jak to poskládám a jestli k tomu vůbec půjdu. Dopadlo to takhle.

Sám jste se tedy na návrat na lavičku nepřipravoval?
Nepřipravoval. Zvažovaly se výměny v týmu, pohovory, ale nakonec to dopadlo takhle. Jiné řešení nebylo.

Další varianty nepřicházely v úvahu?
Jinou variantu jsem nezvažoval, nebyl na ni čas. Už v úterý hrajeme v Třinci a potřebujeme sbírat body. Udělal jsem nějaké změny, na střídačku nově beru Jirku Horáčka (videokouče, pozn. red.), který je náš odchovanec trenér. Má obrovský potenciál a věřím, že mu to pomůže a nasbírá další zkušenosti.

Sáhl byste ke změnám, i kdyby v neděli Petr Fiala neodstoupil sám?
Museli bychom to řešit. Vy sami novináři chodíte na hokeje, vidíte to a víte, že výsledky byly nahoru dolů. Byli jsme schopni hrát čtyřicet minut skvěle, ale pak přišly nepochopitelné výsledky. Tak jako tak bychom to řešili posílením realizačního týmu a kádru.

Čím si vysvětlujete selhání týmu v koncovkách posledních zápasů?
Zápas na Spartě jsem neviděl, přilítal jsem z Kanady. Samozřejmě jsem to pak viděl na videu a vysvětlení na to není. Bylo by nekorektní říkat, že to byla jen chyba trenérů. Byly tam zkraty zkušenějších hráčů, už jsem s nimi měl pohovory. Každý si to teď musí přebrat sám v hlavě, protože na střídačce může stát Scott Bowman, ale když vám zkušení hráči budou ztrácet puky na modrých čarách a dělat takové kiksy, tak s tím trenér nic nenadělá.

Pan Fiala také zmínil, že měl pocit, že za ním mužstvo nešlo. Co vy na to?
To je Petrův pocit, to nemohu komentovat. Já od hráčů očekávám, když navléknou dres Komety, že do toho dají všechno. S Petrem jsme o tom ještě nemluvili, byli jsme z toho po zápase špatní oba. Domluvili jsme se, že se ve středu sejdeme, dáme si kafe a všechno probereme. Je to všechno hodně hektické.

Jak jste byl vůbec spokojen s jeho prací?
Je to obrovsky pracovitý člověk. Dvacet dní jsem byl na stáži v Kanadě, teď jsem tu čtrnáct dní a musím říct, že teď je to úplně jiný tým, než na startu sezony. Vidíte to sami, ty kolapsy jsou z mého pohledu nevysvětlitelné.

A také na tiskové konferenci podotkl, že v týmu musejí přijít i další změny. Souhlasíte?
Na tiskovce jsem nebyl, takže nevím. Změny v kádru přijdou, až já rozhodnu. V klidu si k tomu sednu, probereme to a podíváme se, jak na tom kluci jsou. Je důležité teď s nimi mluvit, být v kontaktu a pozorovat je.

"Na střídačce může stát Scott Bowman, ale když vám zkušení hráči budou ztrácet puky na modrých čarách a dělat takové kiksy, tak s tím trenér nic nenadělá."

Vy se opět po menší pauze vracíte k trenéřině. Jak jste si užíval volnější ruce?
První srpen v životě jsem měl volno. Významně se posunula výstavba multifunkční arény, zde se odvedl velký kus práce. Víc jsem odpočíval. Práce pro Kometu mě baví, naplňuje a jsem rád, když vidím šťastné i ostatní lidi. Kometa je fenomén na Jižní Moravě. Samozřejmě jsem smutný z toho, když se nám nedaří a lidi jsou naštvaní, sponzorům se to také nelíbilo. Mou povinností je řešit tyto situace.

Byl pro vás rozdíl sledovat zápasy ze své kanceláře?
Pohled z vrchu je vždycky jiný než ze střídačky. V tu chvíli vidíte situace jinak, než je pak vnímáte na videu.

Zvládnete nyní opět skloubit všechny své pozice?
Počítal jsem s tím, že Petr Fiala vydrží celé dva roky, proto jsem mu také takovou smlouvu dal. Počítal jsem zároveň s tím, že se rozjede stavba multifunkční arény a pak se na střídačku vrátím. Toto není provizorní řešení, trénovat budu Kometu i další sezonu.

Je potřeba znovu naladit tým na správnou vlnu?
Určitě je, protože nikdo z nás nemohl tušit, jak na tým zapůsobí fakt, že v kabině nejsem já, Leoš Čermák a Martin Erat.

Jak to vypadá s návraty Martina Erata a Petera Muellera?
Martin už začne pomalu trénovat, nicméně stále má před sebou poslední vyšetření v Americe a rozhodne se sám. Peter Mueller je teď v Denveru, očekávají příchod miminka a navíc rehabilituje se zraněným ramenem. Měl by se vrátit 2. prosince.

Hráči se teď mají na co těšit, že?
Můžu slíbit, že mužstvo bude trénovat ještě více než doteď. Z toho neuhnu. Mužstvo na tom není dobře, když prohrává třetí třetiny a jsou tam zmíněné kolapsy... Není na tom psychicky dobře. Když vám nejde hlava, nejdou vám ani nohy.

Budete s týmem chodit denně na led?
Nikdy jsem nechodil denně na led. Mám problémy se zády a hrozně mě bolí z bruslí. Tréninky se odsouhlasí a kluci to pak zrealizují, jak mají. Sleduji to z tribuny, každý trénink si nechám nahrávat a když se mi zdá, že někdo nepracuje, jak má, tak si ho zavolám na video. Jsem schopen mu ukázat, že i na tréninku dělá chyby.

Váš pohled na věc zůstane stejný?
Nebudu měnit systém hry, svůj přístup a také tu obrovskou důvěru, kterou k nim mám. Věřím, že se to zlomí a zase začneme hrát dobře.

Stihl jste už během tréninky udělat nějaké změny v obranách a útocích?
Už jsem proházel lajny, ale sami víte, že v průběhu zápasu reaguji na vývoj a říkal jsem to i hráčům. Dohrávat budou jen ti nejlepší, kteří v daném zápase budou podávat adekvátní výkony.

V úterý vás čeká ostrý start, kdy hrajete na ledě mistra z Třince. Očekáváte rapidní zlepšení?
Nic jiného si nepřipouštím. Třinec hrál v neděli v Hradci Králové skvěle, hráli výborně střední pásmo a v obraně. Zaslouženě vyhráli. Teď budou hrát doma, ale s kým jiným bychom se mohli nakopnout, než s takto rozjetým týmem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz