Za USA nastoupí proti Česku i syn mistra světa Michala Pivoňky

Foto: usahockey.com

(ČELJABINSK, od našeho zpravodaje) Narodil se českým rodičům, rozumí česky, ale reprezentuje rodnou Ameriku. Jacoba Pivonku čeká v semifinále MS 18 zvláštní zápas – nastoupí za USA proti Česku.

Michal Pivoňka se stal v roce 1985 s československou reprezentací mistrem světa a o rok později emigroval do USA. V NHL se zařadil mezi tahouny Washingtonu a hned dvakrát pokořil hranici 80 bodů. Kariéru ukončil po sezoně 1999/2000.

Právě tehdy se mu narodil syn Jacob, který pokračuje v rodinné tradici – předpovídá se mu budoucnost v NHL a nyní hraje na mistrovství světa do osmnácti let.

Jenže...

Jenže ne v českém dresu, ale v americkém. Jacob se totiž narodil v zámoří a vyrůstal jako Američan. Přestože s rodinou do Česka moc často nejezdí, bere ho jako druhý domov a umí obstojně česky. „Když jsem byl malý, doma jsme mluvili česky. Teď už moc neumím mluvit, ale ještě rozumím všemu. Dřív jsme do Česka jezdívali na léto, poslední dobou už ale nemáme moc čas, je hodně hokeje..."

Pivonka je považovaný za výborného defenzivního centra. Je i lídrem kabiny, na dresu proto nosí áčko. Jeho role na ledě je na tomto MS skromnější, celkově na turnaji zapsal v pěti zápasech jednu asistenci.

Rozhovor s Jacobem Pivonkou z roku 2017:

Pro Jacoba je největším vzorem táta. „Chtěl jsem být jako on. Byl i mým prvním trenérem. Vždy stál za mnou – když jsem byl nahoře, ale i dole," vyprávěl v rozhovoru pro usahockey.com. „S hokejem jsem začínal v šesti letech. A hned jsem se do něj zamiloval. Je skvělé, když můžete s kamarády strávit celý den na ledě."

V červnu čeká Pivonku draft do NHL a od sezony 2018/2019 by měl působit v univerzitní NCAA. Kromě hraní hokeje tak bude i studovat.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz