Za mořem chválí tahounku z MS 18: Bude hvězdou na všech úrovních

Foto: Micheline Veluvolu / HHOF-IIHF Images

Proč je důležité, že se v mezinárodním kalendáři nakonec našlo místo pro mistrovství světa juniorek? Celou spoustu hráček mohlo nakopnout do další kariéry. A mezi nimi je i česká hvězdička Adéla Šapovalivová.

Předně: Nechápejte to tak, že jinak by snad Šapovalivová neměla motivaci hnát se dál. Je jí teprve šestnáct, v juniorské kategorii má před sebou ještě dva roky, a tedy dost času se ukázat.

Ovšem navzdory předpokladům se v parádním světle ukázala už nyní!

Jako jediná hokejistka z týmů v nižší skupině B se probojovala do all-star výběru celého šampionátu.

A ano, byla v něm nejmladší.

Prestižní zámořský server The Hockey News ji potom zařadil mezi deset nejlepších, možná lépe řečeno nejzajímavějších hráček turnaje.

Ženský hokej má v Americe a Kanadě velkou popularitu, byť musíme uznat, že na návštěvnosti uplynulého turnaje ve Wisconsinu se to vůbec neprojevilo. Paradoxně byla mnohem smutnější než třeba před lety v Přerově a Zlíně. Nejšikovnější hokejistky – a to nejen domácí, ale i z ostatních zemí – ovšem mají pozornost do budoucna zaručenou.

„Šapovalivová se do all-star týmu dostala díky devíti kanadským bodům,“ připomíná Ian Kennedy z The Hockey News. „Společně se spoluhráčkou Terezou Plosovou dominovaly proti soupeřům ve skupině B a úroveň svých dovedností ukázaly ve čtvrtfinále proti Švédsku, které přivedly na pokraj vyřazení.“

Právě Plosová ovládla statistiky celého mistrovství se třemi góly a sedmi nahrávkami, Šapovalivová byla jen o jednu asistenci horší. Jasně nejlepší české trio utvořily s Terezou Pištěkovou, která si díky bilanci 4+4 podělila třetí místo statistik i první mezi střelkyněmi.

Pro zcela objektivní pohled se sluší upozornit, že kdyby česká reprezentace hrála v silnější skupině A, na taková čísla by její hráčky určitě nedosáhly. Ovšem Češky se béčkem probíjejí pokaždé od roku 2016, a nikdy ve statistikách takhle nezazářily.

Největší chvála šla právě na útočnici z Berouna, která menší postavu kompenzuje obrovskou chytrostí. Na mistrovství potvrdila dojem z předešlého Evropského poháru kategorie U16, jež musela opustit před finálovou bitvou.

„Obránkyním přidělávala svou rychlostí problémy a prokázala, že se za žádné situace nevzdává. V příštích letech bude pro Česko hvězdou na všech úrovních,“ vysekl jí poklonu Kennedy.

Ve svém žebříčku jinak ocenil přínos tří Američanek, dvou Kanaďanek, dvou Finek a dvou Švédek.

Foto: Micheline Veluvolu / HHOF-IIHF Images

Pozorovatelům se líbila zejména domácí útočnice Laila Edwardsová, která byla vyhlášena i nejužitečnější hráčkou MS. Doplnily ji krajanky Sydney Morrowová a Tessa Janeckeová, z kanadského týmu pak Karel Prefontaineová a Sara Swiderská.

Oporami Finska v cestě za bronzovou medailí byly Emilia Kyrkköová a útočnice Sanni Vanhanenová. První jmenovaná zazářila úspěšností 95,86 procenta i dvěma čistými konty, hned za ní se ve statistikách umístila Češka Michaela Hesová.

Vanhanenová už měla v nohách zkušenosti z MS dospělých i olympiády. Teď sice čekala na první trefy až do bitvy o třetí místo, kterou proti Švédsku sama rozhodla hattrickem; i tak se ale stihla vejít do all-star týmu.

Foto: Micheline Veluvolu / HHOF-IIHF Images

Ze Švédek zmiňuje server The Hockey News nejlepší obránkyni turnaje Tuvu Kandellovou a útočnici Miru Markströmovou.

Obrovská škoda, že ve čtvrtfinále nevyzrál český tým právě na Švédsko a dál musí čekat na medaili, nebo aspoň umístění mezi elitní čtveřicí. To by mu pro příští šampionát zajistilo příslušnost ve vyšší skupině a nejlepším individualitám ještě víc pochval.

Adéla Šapovalivová se za pár dní do zámoří vrátí, aby zafandila svému bratrovi Matyášovi na draftu NHL v Montrealu. Pokud vše půjde dobře, sama by tam za pár let měla najít působiště.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz