Z Meteoru do výběrů: Jsem nadšený, líčí Oršulák a děkuje trenérům

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Čtrnáctiletý Michal Oršulák má za dorostem Třemošné náročnou pozici, ze které však těží směrem ke své individuální brankářské kariéře. Na mistrovství krajů slavil prvenství i individuální ocenění a zanedlouho zamíří na finálový turnaj VTM.

Jak prožíváte aktuální ročník ze svého pohledu?
Jsem hodně rád, že mě trenéři pánové Andrašovský a Pouska nechávají chytat za starší ročník. Taky musím poděkovat panu trenérovi Mikovi, který se o mě v Třemošné hodně stará. Začátek příběhu téhle sezony je, že jsem měl možnost chytat za starší ročník a mohl získat zkušenosti z dorostenecké extraligy.

Převažují jen pozitiva, nebo byste kvůli týmovým výkonům našel i negativa?
Je to takové napůl, ale pro mě převládá pozitivum, že můžu chytat za starší ročník. Se svými výkony jsem dost spokojený, v poslední době po republice se mi daří. A že se prohrává? To se možná očekávalo, že Třemošná bude na spodních příčkách.

Je pro vás sezona hodně náročná po psychické i fyzické stránce?
Po fyzické stránce už je to trochu těžké, protože je teď hodně zápasů a ještě jich přede mnou deset je. Psychicky je náročné, když se prohrává, ale já jsem na tom dobře, protože můžu chytat za starší, což mi dodává pozitivní energii.

Připouštíte si, že v podstatě od začátku ročníku míříte k sestupu?
My se na to se spoluhráči snažíme nemyslet a jít zápas od zápasu, jako bychom pořád o něco hráli. Trenéři nám říkali, abychom si zápasy užili, když hrajeme extraligu dorostu, a vyhráli se v nich do budoucna. Já osobně se snažím do budoucna ukázat v co nejlepším světle.

„Snažím se ukázat v co nejlepším světle.“

Čemu vděčíte za to, že se vám individuálně daří, což dokládají nominace na výběry?
Je to práce trenérů, které jsem zmínil. Je to díky tomu, jak se mnou pracují a jak se mi věnují. Dávají mi šanci, už jsem zasáhl do hodně zápasů. Ještě jednou musím vypíchnout pana trenéra Mika, který se mi vážně věnuje. Když mi něco nejde, on si toho všimne, pak to spolu pořešíme a zaměříme se na to. Je skvělé, že můžu chytat, což je pro mě to nejcennější.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Stíháte k dorostu i devátou třídu?
Stíhám i devítku, ale teď toho mám v dorostu docela hodně a je to těžké, takže jsem pár zápasů s devítkou vynechal. Jinak ale chytám všechno, zápasy jsou pro mě nenahraditelné. Zápas a trénink je úplně něco jiného, protože v zápase brankář jede pořád a nemůže si ulevit ani na vteřinu, ale na tréninku může. 

Už jsme na mládežnické mistrovství republiky mírně narazili. Jak na turnaj vzpomínáte?
Skvěle. Vyhráli jsme, což je to nejdůležitější, co může být. Že jsem byl potom oceněný jako nejlepší hráč týmu, to už je pro mě jenom třešnička na dortu. V kabině jsme tam měli super partu a pro mě to byl zážitek a vzpomínka do konce života.

„V Třemošné není obrana tak dobrá, takže na mě jde padesát až šedesát střel za zápas.“

Jak pro vás byla cenná samotná nominace i pozice jedničky?
Řekl bych, že tomu pomohlo, když jsem chytal za dorost, protože jsem měl v tomhle větší zkušenosti s rychlejším hokejem. V Třemošné není obrana tak dobrá, jako je třeba v Plzni, takže na mě jde padesát až šedesát střel za zápas. V tomhle je ta větší vytíženost.

Už v neděli 27. února vás čeká turnaj VTM v Havlíčkově Brodě. Těšíte se?
Těším se moc a jsem nadšený už z toho, že jsem tam byl vybraný. Těším se nepopsatelně, protože čekám vyrovnané zápasy, ve kterých se bude bojovat o každý centimetr ledu a každá chybka může stav zápasu poupravit. Je to pro mě strašně velká motivace, protože se chci ukázat velkým klubům v České republice a trenérům v reprezentaci.

Chtěl byste se po sezoně posunout do většího klubu?
Ano, chtěl bych. Už mám i nějaké nabídky, ale víc bych k tomu nechtěl prozrazovat.

O kolik bude turnaj, kde se proti sobě potkají Západ, Střed a Východ, jiný oproti mistrovství krajů?
Bude to určitě jiné v tom, že se s kluky budu znát méně a budeme si muset vytvořit novou partu. V kraji se známe z výběrů VTMek, teď se poznáme s dalšími, což bude zkušenost do života. Určitě bude ještě větší konkurence a bude to celkově ještě těžší.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Karel Švec, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz