Z Jihlavy až na dvacítky. Rychlost je na jiné úrovni, tvrdí Menšík

Foto: Martin Voltr

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Zkušenosti se zámořským hokejem má jen z reprezentačních akcí. Matouš Menšík si však myslí, že šampionát dvacítek není o jednotlivcích. „Když budeme dobře bruslit a vyhneme se vyloučením, můžeme vyhrát,“ zůstává před čtvrtfinále pozitivní hokejista, který na jaře zazářil v jihlavské Dukle.

Matouši, jak prožíváte tento turnaj, který je pro vaši kariéru hodně významný?
Turnaj jsem si přijel užít. Chceme samozřejmě s týmem udělat co nejlepší výsledek. Před sebou máme čtvrtfinále, chceme ho zvládnout a postoupit dál.

Jak velký je to pro vás zážitek? Minulou sezonu jste strávil v juniorské extralize, až na konec ročníku, který jste odehrál mezi dospělými.
Jsem moc rád, že jsem se do nominace dostal. Předtím byl covid, reprezentační akce byly zrušené a tak jsem rád, že se můžeme po delší době sejít se spoluhráči sejít a zahrát si v českém dresu.

Věřil jste po sezoně, že by nominace mohla klapnout? Že jste si ji výkony v áčku Jihlavy vybojoval?
Úplně jsem nad tím nepřemýšlel, ale když se mi trenér ozval, tak jsem byl strašně rád.

Jakým způsobem se dá srovnat hra na mistrovství světa juniorů proti první lize dospělých a extralize juniorů?
Rychlost je na úplně jiné úrovni. Pořád je to ale juniorský hokej, takže hodně bruslivý. Jsou tady top hráči, takže úplně ta nejlepší úroveň.

Je tady na mistrovství nějaký hráč, ke kterému byste nechci říct vzhlížel, ale označil ho za opravdu top hokejistu?
Jsme vrstevníci, takže bych je nepovažuju za nějaké vzory. Samozřejmě, je zde plno hráčů, kteří byli vysoko draftovaní. Ale není to o jednotlivcích ‒ důležité je, jak budeme hrát jako tým.

Jak se dá čelit takovému týmu, jako je Kanada? Spojené státy by totiž mohly hrát podobně…
Kanada tady má top hráče ze svých juniorských soutěží. Když jsme ale hráli svoji hru a snažili se plnit systém, tak se nám dařilo být pro Kanaďany vyrovnaným soupeřem. Zápas jsme bohužel prohráli, ale myslím, že jsme odehráli kvalitní utkání. Sice jsme se nevyvarovali nějakých taktických chyb, ale při hře pět na pět jsme s nimi drželi krok.

Myslíte, že zápas s USA bude vypadat podobně?
Je to také zámořský tým, vítěz druhé skupiny. Jsou favorité. Jdeme do toho s tím, že se budeme chtít držet našeho systému, dobře bruslit, budeme agresivní a zápas zvládneme.

Apelujete mezi sebou na disciplínu? Pokud budete totiž příliš sedět na trestné, zápas nejspíš ztratíte.
Určitě, to je základ toho zápasu. I celého hokeje. Musíme hrát v pěti, nenechat se vylučovat. V turnaji jsme měli několik zbytečných faulů, ale myslím, že se to zápas od zápasu zlepšuje. Když budeme dobře bruslit, tak se vyvarujeme i těch zbytečných faulů hokejkou.

Na zápas s Lotyšskem už jste zapomněli?
Je to za námi. Po zápase jsme si něco řekli, byl to špatný zápas. Ale už se soustředíme jen na čtvrtfinále.

Vy už jste proti Američanům někdy hrál?
Ano, byl to náš první zápas za reprezentaci U17.

Jestli si dobře pamatuju, tak to byl hodně nepříznivý výsledek…
Bohužel jsme dostali 10:1. Byl to náš první zápas se zámořským týmem.

Věříte, že čtvrtfinále dopadne úplně jinak?
Jsou to tři roky, se spoluhráči jsme se posunuli dál. Věřím, že když budeme hrát jako tým a budeme plnit taktický plán, tak máme šanci vyhrát.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz