<

Z pomyslného nebe na opravdové. Po Hlinkovi byla pojmenována planetka

Foto: Facebook Česká hokejová reprezentace

14. června 2018, 12:53

Adam Bagar

Někdejší vynikající hráč a uznávaný trenér Ivan Hlinka se dočkal další velké pocty, Mezinárodní astronomická unie po něm pojmenovala planetku 39802 mezi Jupiterem a Marsem. Oficiálně se tak stalo 29. května 2018, prezident ČSLH Tomáš Král o tom informoval na tiskové konferenci v Síni slávy českého hokeje.

„Nápad vznikl už před pár lety. Žádali jsme o to někdy v roce 2016 a chtěli to směřovat spíš na výročí Nagana. Ale nedá se to přesně naplánovat, schvalovací proces v rámci Mezinárodní astronomické unie má pevná pravidla a určitou dobu trvá, k nanebevzetí tak došlo až v těchto dnech,“ líčí šéf českého hokeje.

Foto: Karel Švec, cslh.cz

„Ivan Hlinka je jednou z největších legend v historii českého hokeje. Získal zlaté medaile na světových šampionátech v letech 1972, 1976 a 1977. Jako trenér přivedl národní tým k zlatým medailím na olympijských hrách v roce 1998 a mistrovství světa v roce 1999,“ píše se mimo jiné ve vystaveném osvědčení.

ČSLH děkuje Lence Kotkové z Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově, která planetku 29. října 1997 objevila a přispěla k jejímu pojmenování. Planetka je asi tři kilometry velká, vznikla při rozpadu většího tělesa, její oběžná doba je 3,22 roku a nachází se ve vzdálenosti 150 až 500 milionů kilometrů.

Foto: Karel Švec, cslh.cz

„Je úžasné, že se nám povedlo tímto způsobem vzdát hold famóznímu hráči, trenérovi a také člověku. Mám z toho obrovskou radost, že se to podařilo. Že jsme ho z toho pomyslného nebe dostali na opravdové. Je to hodně symbolické. Kdo jiný než Ivan Hlinka by se takové pocty měl dočkat,“ pokyvuje Král.

„Teď už je v podstatě nesmrtelný. Moc takových není, kteří by lítali v kosmu, i když se na něj asi nepodíváme, protože lítá daleko,“ doplňuje Tomáš Král s tím, že svou planetku má několik dalších sportovců jako třeba fotbalista Josef Bican, gymnastka Věra Čáslavská či legendární hokejový brankář Dominik Hašek.

Oslavy 110 let ČSLH a nanebevzetí Ivana Hlinky

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz