Světový unikát v Liberci. Bílí Tygři trénují ve virtuální realitě

Foto: hcbilitygri.cz

Postavíte se před velkou obrazovku, nasadíte si mohutné brýle a přestože to tak nevypadá, ve hře se zdokonalujete mnohem rychleji než při běžném tréninku nebo zápasech. Něco takového teď testují v Liberci, mladí hráči tam absolvují unikátní tréninky ve virtuální realitě!

Na podobných simulátorech se připravují třeba letečtí piloti. Ale v hokeji je to úplná novinka. Každého hned napadne, že unikátní tréninkový program, jenž má zlepšit mentální i motorické dovednosti a rozvíjet herní myšlení, vymysleli v zámoří. Ovšem autory jsou Češi. Na projektu Sense Arena se začalo pracovat letos v březnu, teď je ve fázi testování.

Výkon sportovce ovlivňuje vysokou měrou i hlava

„Vedle neustále dokonalejší fyzické přípravy sportovce ovlivňuje jeho výkon stejně vysokou měrou i jeho hlava. To, jak je rychlý v rozhodování, jakou má prostorovou orientaci, jak umí oddělit pohyb horní a spodní části těla, a jak čte hru, je stejně důležité jako jeho fyzička,” říká na klubovém webu Bílých Tygrů zakladatel Sense Arena Bob Tetiva.

Virtuální realita umožní procvičit určité herní dovednosti častěji a intenzivněji než při běžném tréninku na ledě. „Říká se, že některé situace potřebují deset tisíc opakování, než je začnete relativně vnímat. Při dvou třech běžných trénincích týdně je těch opakování poměrně málo," vysvětluje výhody tohoto unikátu Tomáš Perič z Univerzity Karlovy.

„Je to skvělý zážitek. Nejen, že kolem sebe po nasazení brýlí vidíte hokejovou arénu, ale hokejka i vibruje a reaguje podle toho, jak odehráváte puk. Střela z první je cítit jinak, než když střílíte tahem. Vše je skoro jako ve skutečnosti.“

Do projektu se zapojil i Liberec, jehož mladí hráči od října trénují ve virtuální realitě třikrát týdně. „Do tréninku vždycky nasazujeme nejmodernější přístupy. Když jsem poprvé viděl, na jaké úrovni technologie virtuální reality je, okamžitě jsem chtěl, aby Bílí Tygři byli součástí testování a rozvoje tak revolučního programu,“ září kouč Filip Pešán.

Foto: hcbilitygri.cz

Novinku si vyzkoušel také útočník Michal Bulíř, který absolvoval trénink cvičení přihrávek či střelby. „Je to skvělý zážitek. Nejen, že kolem sebe po nasazení brýlí vidíte hokejovou arénu, ale hokejka i vibruje a reaguje podle toho, jak odehráváte puk. Střela z první je cítit jinak, než když střílíte tahem. Vše je skoro jako ve skutečnosti,“ překvapuje ho.

ČSLH chce díky programu sledovat rozvoj talentů

Na projektu se podílí také Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy a podporuje ho Český svaz ledního hokeje. „Sense Arena nám poskytne diagnostiku hráčů zařazených do výběrů talentů. U nich chceme dlouhodobě sledovat rozvoj v oblastech, které program dokáže změřit,“ pochvaluje si člen výkonného výboru ČSLH Bedřich Ščerban.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz