Sparta vylepšila rekord, mistr se trápí. Dynamo zabralo, na dně už je Litvínov

Foto: Antonín Vydra

29. listopadu 2019, 19:54

Adam Bagar

Hokejisté Sparty natáhli šňůru venkovních úspěchů už na jedenáct utkání, v taháku kola uspěli v Kladně a vedou tabulku o šest bodů! Na druhé místo mohl jít Třinec, jenže padl v Olomouci a zapsal třetí prohru v řadě. Na opačném pólu se ze dna odrazily Pardubice, které doma porazily v prodloužení Plzeň. Poslední je po porážce ve Zlíně Litvínov.

Důležitá výhra pro Zlín, chemiky srazil Fryšara

Chemici, které tentokrát vedli jen Radim Skuhrovec s Jindřichem Kotrlou (dřívější asistenti Jiřího Šlégra), padli ve Zlíně gólem ze závěru a po výhře Dynama jsou poslední. Důležitou výhru Beranů, kteří se po třetí výhře v řadě dostali o skóre před Vítkovice, trefil Štěpán Fryšara.

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): „Neměli jsme sílu, nebruslili jsme. Litvínov nás přehrával, určitě měl více vyložených šancí. Jsme rádi za tři body, neboť někdy to tak je, že lepší tým prohraje. Se štěstím bereme výhru, výsledek je pro soupeře krutý, zatímco my jsme šťastnějším týmem. Děkujeme Marku Čiliakovi, který zneškodnil hodně střel. Co se týká zranění Tomáše Žižky – máme informaci, že nemá zlomená žebra a v současné době podstupuje v nemocnici CT vyšetření, zda jsou v pořádku ledviny.“

Jindřich Kotrla (asistent trenéra Litvínova): „V zápase jsme byli lepším týmem, ale bohužel jsme neproměnili vyložené šance, které jsme si vytvořili, a proto jsme utkání nedotáhli do vítězného konce.“

PSG BERANI ZLÍN – HC VERVA LITVÍNOV 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 10. Ferenc (Köhler, Claireaux), 56. Fryšara, 59. Fořt (Köhler) – 12. J. Mikúš (Jánošík, Trávníček).
Rozhodčí: Hradil, Kubičík – Lučan, Kis.
Vyloučení: 3:2.
Bez využití.
Střely na branku: 26:30.
Diváci: 4 398.
Nejlepší hráči: Marek Čiliak – Jaroslav Janus.
PSG Berani Zlín: Čiliak – Freibergs, Ferenc, Gazda, Nosek, Žižka, Buchta, M. Novotný – Köhler, Claireaux, Fořt – Kubiš, P. Sedláček, J. Ondráček – Herman, Honejsek, Šlahař – Dufek, Fryšara, Okál. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.
HC VERVA Litvínov: Janus – L. Doudera, Jánošík, Ščotka, Kudla, T. Pavelka, Baránek – F. Lukeš, V. Hübl, Petružálek – Jarůšek, M. Hanzl, Mahbod – Gerhát, Helt, Myšák – Trávníček, J. Mikúš, Kašpar – Zygmunt. Trenéři: Skuhrovec a Kotrla.

Drama v Karlových Varech rozsekl až Klíma

Karlovy Vary se po čtyřech venkovních utkáních takřka po měsíci vrátily domů. S Hradcem Králové prohrávaly už 0:2, ale v polovině utkání je Vojtěch Polák dvěma trefami v rozmezí 199 sekund vrátil do zápasu. Na další trefu se čekalo až do prodloužení, které rozsekl Kevin Klíma. Mountfield venku slaví po více než měsíci.

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Mrzí mě náš vstup do utkání. Prvních osm minut z naší strany na ledě nebylo skoro nic, žádný pohyb, nasazení, bojovnost. Je to už podruhé za sebou, musíme si na to dávat pozor. Namůžeme takhle vstupovat do utkání a potom ztrátu dohánět. Na druhou stranu mě těší, že jsme se za stavu 0:2 dokázali do zápasu vrátit a dát kontaktní gól, pak se hra srovnala. Ve třetí části jsme měli více šancí ke skórování, abychom zápas zlomili na naši stranu, ale asi jsme si to nezasloužili za špatný vstup do utkání. Jsme rádi za každý bod, ale začátek byl opravdu špatný. Doufám, že už se to nebude opakovat. V Litvínově jsme nepřežili první střídání, teď druhé, tak doufám, že se budeme takto posouvat a po novém roce už bychom měli zvládnout celé utkání. Upozorňovali jsme se na to, ale prostě jsme to nezvládli.“

Petr Svoboda (asistent trenéra Hradce Králové): „Povedl se nám vstup do utkání a myslím, že pak byli domácí dole. Bohužel jsme je naší nedisciplinovaností vrátili zpět do hry a trochu jsme polevili. Chvilku jsme tahali za kratší konec. Jsme rádi za dva body a také za to, že jsme se štěstím ustáli soupeřovy šance ve třetí dvacetiminutovce.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – MOUNTFIELD HK 2:3 v prodloužení (0:2, 2:0, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 28. V. Polák (Plutnar), 31. V. Polák (Graňák) – 1. Smoleňák (M. Chalupa, Zámorský), 8. R. Pavlík (Dragoun), 61. Klíma (R. Pavlík, Červený).
Rozhodčí: Hodek, Micka – Ondráček, Gerát.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 1:0.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 30:29.
Diváci: 4 068.
Nejlepší hráči: Vojtěch Polák – Radovan Pavlík.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák, Plutnar, D. Mikyska, Eminger, M. Rohan – T. Rachůnek, Gríger, Flek – V. Polák, T. Mikúš, O. Beránek – Kohout, Raška I, T. Kubalík – Koblasa, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.
Mountfield HK: Mazanec – Linhart, Zámorský, Šalda, F. Pavlík, Rosandič, Nedomlel, R. Pilař – Červený, Rákos, Vincour – M. Chalupa, Cingel, Smoleňák – Perret, Koukal, Jergl – R. Pavlík, Dragoun, Klíma. Trenéři: Růžička, T. Martinec, P. Svoboda a Krátoška.

Mora prolomila domácí bídu, rozhodl vlastní gól

Olomouc zlomila bídu na domácím kluzišti, své fanoušky tam potěšila triumfem po dlouhých osmi zápasech a víc než dvou měsících. Pomohla jí vlastní trefa Ocelářů, kterou připsali Janu Knotkovi, který následně přidal i pojistku a slavil první góly v sezoně. Třinec se trápí, prohrál potřetí za sebou a odmítl se vrátit na druhé místo.

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Myslím, že jsme si výhru zasloužili bojovností. Po domácích porážkách jde sebevědomí hráčů dolů. Říkali jsme si, že to můžeme obrátit jen obětavostí. Právě díky bojovnosti, obětavosti se přiklonilo štěstí na naši stranu. Jsme rádi, že jsme po černé sérii doma konečně udělali tři body. Pomohli nám i fanoušci.“

Václav Varaďa (trenér Třince): „Výsledek je pro nás krutý. Na hráčích bylo vidět, že hrozně chtěli. Smolně jsme inkasovali všechny tři branky. Měli jsme nějaké přesilovky, které jsme nesehráli špatně, ale domácí tým hrál obětavě a zblokoval několik střel. Nebyli jsme schopní propálit kotouče. Ve třetí třetině jsme věděli, že to bude o jednom gólu. Přes některé šance, které jsme měli, to domácí ubojovali. Možná ne tolik zaslouženě podle průběhu hry, ale určitě si body zasloužili.“

HC OLOMOUC – HC OCELÁŘI TŘINEC 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 25. Nahodil (Klimek), 28. J. Knotek, 59. J. Knotek (Klimek) – 8. Hrehorčák (Kundrátek, Gernát).
Rozhodčí: Lacina, Kika – Bryška, Rožánek.
Vyloučení: 3:4.
Bez využití.
Střely na branku: 33:24.
Diváci: 3 737.
Nejlepší hráči: Jan Knotek – Martin Gernát.
HC Olomouc: Lukáš – Ondrušek, Jaroměřský, Švrček, Škůrek, Vyrůbalík, Dujsík – Olesz, Kolouch, Irgl – Klimek, Nahodil, P. Musil – Burian, J. Knotek, V. Tomeček – J. Káňa, Strapáč, Skladaný. Trenéři: Moták a Tomajko.
HC Oceláři Třinec: Kváča – Gernát, Kundrátek, M. Doudera, Krajíček, Galvinš, D. Musil – M. Stránský, P. Vrána, Chmielewski – Hrehorčák, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Dravecký, Stuchlík, Hrňa – Adamský, Hladonik, Kofroň. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Jurčina trefil Spartě 11. venkovní výhru v řadě

Rytíři kousali, v polovině utkání dokonce vedli, ale další domácí vítězství nepřidali a navíc přišli o Jaromíra Jágra. Aktivnější Sparta otočila výsledek, její vítěznou šňůru natáhl v čase 55:38 bek Milan Jurčina. Pražané uspěli poosmé v řadě, venku dokonce pojedenácté, čímž znovu vylepšili extraligový rekord, a vedou tabulku už o šest bodů.

David Čermák (trenér Kladna): „V první třetině byla Sparta jasně lepší, my jsme vůbec nestíhali. Hosté jsou v laufu, hrají velmi dobře, jsou velmi dobře fyzicky připravení a jasně nás přehrávali. Nevím, jestli jsme měli až zbytečný respekt, ale měli jsme veliké štěstí, že to skončilo jen 0:1. Od druhé třetiny jsme se zlepšili a hra se vyrovnala. Když jsme se dostali do vedení, tak jsme se ho samozřejmě snažili udržet, ale padl gól v našem oslabení. V poslední třetině jsme chtěli hrát aktivně, byli bychom spokojení i s bodem. Bohužel jsme udělali v závěru chybu při rozebírání hráčů a soupeř ji potrestal.“

Uwe Krupp (trenér Sparty Praha): „Byl to velmi dobrý zápas. Líbilo se mi, jak jsme do něj vstoupili, v první třetině jsme hráli aktivně, vytvořili jsme si šance ke skórování a měli jsme tlak. Podařilo se nám vstřelit poněkud šťastný gól, na který Kladno odpovědělo. I za stavu 1:1 jsme ale odvedli velmi dobrou práci. Dál jsme se dostávali do šancí, byli jsme aktivní a hráli tak, jak jsme chtěli. Jen jsme se nemohli prosadit, což je vždycky nebezpečné. Kladno tvrdě bojovalo a i když nemělo tolik šancí, tak dokázalo potrestat naši chybu. Za stavu 2:2 před naším gólem domácí ještě trefili horní tyč. My jsme se pak prosadili od modré čáry a do prázdné branky. Byl to velmi dobrý zápas, jen mě mrzí naše nevyužité šance. Nemuselo to být tak dramatické. Kladno hrálo velmi dobře, bojovalo a dalo do toho všechno. Byl to napínavý zápas plný osobních soubojů, což se divákům muselo líbit.“

RYTÍŘI KLADNO – HC SPARTA PRAHA 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 6. Machač (O'Donnell, Bílek), 26. Zelingr (T. Kaut) – 3. Dvořáček (V. Růžička), 33. Košťálek (Polášek, Rousek), 56. Jurčina (Buchtele), 60. Rousek (Smejkal, Tomášek).
Rozhodčí: Jeřábek, Pešina – Pešek, Malý.
Vyloučení: 5:5, navíc Nash – Forman 10 minut.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 20:39.
Diváci: 5 200 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Matyáš Zeling – David Dvořáček.
Rytíři Kladno: Godla – Nash, Austin, Romančík, Kehar, Barinka, Zelingr – Jágr, Stach, Zikmund – Bílek, Machač, O'Donnell – J. Strnad, Melka, Redlich – Jelínek, T. Kaut, Hajný – Filip. Trenéři: Lidický, Čermák a Kregl.
HC Sparta Praha: Machovský – Tomáš Dvořák, Jurčina, Kalina, Blain, Polášek, Košťálek, Piskáček – Kudrna, Sukeľ, Říčka – Smejkal, Tomášek, Rousek – Buchtele, Pech, Forman – Vitouch, V. Růžička, Dvořáček. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Dynamo bylo 12 sekund od prohry, přesto slaví

Pardubice podobně jako ve Vítkovicích či v Kladně ztratily vedení 2:0, Plzeň jim během ani ne šesti minut nastřílela tři góly a zdálo se, že prohloubí domácí krizi. Jenže v čase 59:48 spasil Dynamo Ghett Holland a v nastavení dokonal závěrečný obrat Juraj Mikuš. Východočeši zlomili sérii porážek a odpoutali se ze dna tabulky.

Radek Bělohlav (trenér Pardubic): „Jestliže jsme vyrovnali pár sekund před koncem, musíme dva body brát. Opět se nám nepovedla poslední třetina, naopak zvládli jsme první dvě. Podařilo se nám ubránit i přesilovky soupeře, dali jsme dva góly, mohli jsme dát třetí, možná že bychom to měli trochu lehčí. Soupeř ale hodně přidal ve třetí třetině, zasloužil si vyrovnat. My jsme to naštěstí na konci zvládli a poprvé se nám povedlo dohrát prodloužení do vítězného konce.“

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „Nezačali jsme dobře, měli jsme přesilovky, jenže nenaložili jsme s nimi dobře a přišel zákonitě trest. Druhá třetina byla obdobná. Nadechli jsme se až ve třetí třetině, tam jsme měli dobré pasáže a naštěstí jsme zápas otočili, bohužel jsme ale potom inkasovali gól. V prodloužení přišla znovu chyba a myslím si, že to bylo takové spravedlivé, protože jsme si za dvě třetiny nezasloužili vyhrát. Prodloužení nás mrzí.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC ŠKODA PLZEŇ 4:3 v prodloužení (1:0, 1:0, 1:3 – 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Machala (D. Kindl), 35. Mikuš (J. Zdráhal, D. Kindl), 60. Holland (Harju, Kusý), 62. Mikuš (Kusý, R. Kousal) – 42. Straka (Frodl), 45. Vráblík (Moravčík), 47. Moravčík (Gulaš).
Rozhodčí: Obadal, Šír – Rampír, Špringl.
Vyloučení: 4:4, navíc Jank (Plzeň) 10 minut.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 29:34.
Diváci: 6 674.
Nejlepší hráči: Ondřej Machala – Petr Straka.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Eklund, Holland, J. Kolář, T. Voráček, Mikuš, J. Zdráhal, Ivan – Mandát, R. Kousal, Blümel – Machala, Harju, D. Kindl – Kusý, T. Knotek, Rouha – M. Beran, Pochobradský, Matýs. Trenéři: Bělohlav, Janecký a Čáslava.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Budík, Čerešňák, Jank, Vráblík, Moravčík, L. Kaňák – Kantner, Mertl, Gulaš – V. Němec, Kracík, Rob – Straka, Kodýtek, Eberle – Malát, Přikryl, Kolda. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Sparta Praha 23 12 7 1 3 85:52 51
2. Bílí Tygři Liberec 22 13 3 0 6 77:65 45
3. BK Mladá Boleslav 23 12 3 2 6 68:48 44
4. HC Oceláři Třinec 25 13 1 3 8 84:67 44
5. HC Škoda Plzeň 22 13 0 4 5 76:57 43
6. HC Kometa Brno 22 10 3 2 7 65:65 38
7. HC Energie Karlovy Vary 23 11 1 2 9 80:59 37
8. Mountfield HK 24 8 3 2 11 61:67 32
9. HC Olomouc 23 7 2 3 11 47:64 28
10. Rytíři Kladno 23 7 2 3 11 60:80 28
11. PSG Berani Zlín 23 8 1 1 13 66:73 27
12. HC VÍTKOVICE RIDERA 24 4 6 3 11 58:80 27
13. HC Dynamo Pardubice 23 5 1 4 13 48:72 21
14. HC VERVA Litvínov 23 5 1 4 13 53:78 21

Další program Tipsport extraligy

Neděle 1. prosince – 24. kolo:
15:00 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice
15:30 HC VERVA Litvínov – HC VÍTKOVICE RIDERA
16:00 HC Sparta Praha – PSG Berani Zlín
16:00 Mountfield HK – HC Olomouc
17:00 BK Mladá Boleslav – HC Energie Karlovy Vary
17:20 HC Kometa Brno – Rytíři Kladno (ČT sport)

Úterý 3. prosince – předehrávka 33. kola:
17:30 BK Mladá Boleslav – HC VERVA Litvínov

Pátek 6. prosince – 25. kolo:
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Kometa Brno
17:30 PG Berani Zlín – Mountfield HK
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Oceláři Třinec
18:00 HC Olomouc – HC VERVA Litvínov
18:00 Rytíři Kladno – BK Mladá Boleslav

Sobota 7. prosince – dohrávka 25. kola:
15:00 HC Dynamo Pardubice – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz