Sparta odmítla čelo, zastavili ji Tygři. Energie už je druhá, Dynamo na dně

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

29. října 2019, 19:39

Adam Bagar

Hokejisté Sparty odmítli jít do čela tabulky, když doma nestačili na Liberec a po porážce 0:2 se neradovali po dlouhých devíti duelech. Dál tak vede Kometa, druhé už jsou po jasné výhře 8:0 nad oslabenými Pardubicemi Karlovy Vary. Uspěly také Mladá Boleslav, Plzeň, Hradec Králové a Vítkovice.

Domácí gólostroj se zastavil až na čísle osm

Epidemie střevní chřipky a nařízená karanténa nedovolily Ondřeji Kacetlovi, Janu Kolářovi, Robertu Kousalovi a spol. nastoupit. Pardubice však podle pravidel soutěže musely zápas ve Varech odehrát a nasadily juniory. Energie roli velkého favorita zvládla, oslabenému soupeři nasypala osm gólů, slavila posedmé z posledních osmi utkání a už je druhá. Zato Dynamo se propadlo na dno tabulky.

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Tenhle zápas pro nás byl už od rána velmi specifický, ale my jsme se na něj snažili připravit tak jako na každý jiný. Našim hráčům chci poděkovat za to, jak k utkání přistoupili. Myslím, že jej zvládli velmi dobře a celých šedesát minut kontrolovali hru. Jsem rád, že se nám před skvělými fanoušky podařilo dát několik hezkých gólů a udělat jim tak radost. Rozhodně chci vyjádřit respekt i soupeři, někteří hráči sbírali první zkušenosti s velkým hokejem, přesto se od začátku rvali velmi srdnatě a podali hezký bojovný výkon.“

Radek Bělohlav (trenér Pardubic): „Musím klukům poděkovat za to, jak zápas odbojovali. Jen tím, že přijeli, ušetřili klubu plno peněz. Pro ně to bylo hodně těžké. V první třetině dostali dva góly z přesilové hry a čím dál více se poté projevovala kvalita. Soupeř hrál to, co potřeboval. Já myslím, že naši hráči si z toho něco vzali a mně nezbývá než pogratulovat soupeři.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC DYNAMO PARDUBICE 8:0 (3:0, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 9. Koblasa (Skuhravý, Eminger), 13. Křemen (Graňák, Plutnar), 15. Stříteský (Šenkeřík, T. Rachůnek), 24. V. Polák (O. Beránek, Stříteský), 25. Kohout (Křemen, D. Mikyska), 25. Vondráček (Skuhravý, Eminger), 44. Gríger (Vondráček, Šenkeřík), 50. Gríger (T. Rachůnek, Flek).
Rozhodčí: Lacina, Sýkora – Brejcha, Jelínek.
Vyloučení: 0:3.
Využití: 3:0.
Střely na branku: 37:18.
Diváci: 4 128.
Nejlepší hráči: Dávid Gríger – Matěj Blümel.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák, Plutnar, M. Rohan, Eminger, D. Mikyska – T. Rachůnek, Gríger, Flek – V. Polák, T. Mikúš, O. Beránek – Křemen, T. Knotek, Kohout – Koblasa, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.
HC Dynamo Pardubice: Nečas (25. Borovička) – Oliva, Kubíček, Kaštánek, Jelínek, Blažej, Leder – Rozlílek, Kostka, Bucek – Blümel, Rohlík, Costa – Antoníček, Chára, Rouha – Šťastný, Šír, Pavlík. Trenéři: Bělohlav, Janecký a Čáslava.

Bruslaři doma válí, zlomili olomoucké prokletí

Když Mora udeřila v čase 1:20, vypadalo to v Mladé Boleslavi na pokračování olomouckého prokletí. Ale Bruslaři nakonec potvrdili roli nejlepšího týmu na domácím hřišti, skóre otočili pěti góly a po více než dvou letech slavili nad Hanáky tříbodové vítězství, které je posunulo na čtvrté místo před Třinec. Zato Olomouc pokračuje v říjnovém trápení, z posledních devíti utkání padla už poosmé.

Pavel Patera (trenér Mladé Boleslavi): „První třetina byla vyrovnaná a tomu odpovídal i stav. Od druhé už jsme byli lepší, ale pořád to bylo jenom 2:1 a mohlo se stát cokoliv. My jsme ale pak zvládli jak přesilovky, tak i oslabení, a to rozhodlo.“

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Sice jsme v zápase vedli 1:0, ale Boleslav byla lepší, silnější v soubojích, měla více šancí a dopředu byla kvalitnější. Bylo to sice dlouho jenom o gól, takže jsme mohli něco uhrát, ale nebylo to ono. Dostali jsme prakticky tři góly v oslabení.“

BK MLADÁ BOLESLAV – HC OLOMOUC 5:1 (1:1, 1:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 14. Vondrka (Skalický, Zbořil), 34. J. Stránský (R. Zohorna, Flynn), 48. Vondrka (Najman), 51. Ševc (Zbořil, Skalický), 52. Skalický (Cienciala, Ševc) – 2. V. Tomeček (Hecl).
Rozhodčí: Pražák, Šindel – Lučan, Kis.
Vyloučení: 3:7.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 42:19.
Diváci: 3 129.
Nejlepší hráči: Michal Vondrka – Vojtěch Tomeček.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Ševc, Kurka, Hrbas, Fillman, Dlapa, Pláněk – Skalický, Zbořil, Vondrka – R. Zohorna, Cienciala, Klepiš – Pabiška, Bičevskis, J. Stránský – Flynn, Najman, P. Kousal. Trenéři: Rulík a Patera.
HC Olomouc: Lukáš – Ondrušek, Jaroměřský, Vyrůbalík, Škůrek, Švrček, Dujsík – Burian, Nahodil, Irgl – Hecl, Klimek, V. Tomeček – Olesz, Kolouch, Skladaný – Valenta, Handl, Kořenek. Trenéři: Moták a Tomajko.

Chemiky zlomil 80 sekund před koncem Kracík

V Litvínově se čekalo na gól až do 37. minuty, kdy se prosadil Lukáš Kaňák. Prsty v tom měl i nejproduktivnější hráč ligy Milan Gulaš, který natáhl bodovou šňůru už na číslo 30 (16+14). Filip Helt pak sice srovnal krok, jenže trápící se domácí potopil v čase 58:40 Jaroslav Kracík. Indiáni získali pro sebe sedmý z posledních osmi vzájemných zápasů, chemici čekají v lize už šest utkání na plný bodový zisk.

Jiří Šlégr (trenér Litvínova): „První třetina byla vyrovnaná, viděli jsme šance na obou stranách. Do druhé části jsme nastoupili opatrně a soustředili jsme se příliš na soupeřovu hru, což znamenalo, že jsme přestali hrát náš hokej. Myslím si, že pak jsme soupeře zatlačili, dali jsme branku. Bohužel minutu a půl před koncem špatné rozhodnutí jednotlivce a inkasovali jsme. Ani závěrečná přesilovka nebyla dobrá, darovali jsme soupeři dvě gólovky, což by se nemělo stávat. Prohra nás mrzí, protože si myslím, že poslední zápasy se výkonnostně zvedáme. Nemáme body kvůli nepovedeným přesilovkám a chybám jednotlivců.“

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „První třetina byla ve stylu nahoru dolů, Litvínov měl víc šancí. My jsme po přestávce zlepšili pohyb a dali gól. Ve třetí třetině jsme inkasovali, potom nás Litvínov zatlačil, nicméně jsme přečkali oslabení v závěru a dali šťastnou branku na 2:1. Myslím si, že jsme předvedli povedený výkon, nebyl to vůbec jednoduchý zápas. Domácí sice bojovali a chtěli urvat body, ale já jsem rád, že jsme je získali my.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC ŠKODA PLZEŇ 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 45. Helt (M. Hanzl, Petružálek) – 35. L. Kaňák (Suchý, Gulaš), 59. Kracík, 60. Eberle (Straka).
Rozhodčí: Hejduk, Veselý – Gerát, Hynek.
Vyloučení: 4:3.
Bez využití.
Střely na branku: 25:33.
Diváci: 4 896.
Nejlepší hráči: Adam Jánošík – Milan Gulaš.
HC VERVA Litvínov: Honzík – Jánošík, T. Pavelka, Baránek, Ščotka, Štich, L. Doudera – Válek, V. Hübl, F. Lukeš – Petružálek, M. Hanzl, Jarůšek – Myšák, Gerhát, Kašpar – Jurčík, Helt, Trávníček – Zygmunt. Trenéři: Šlégr, Kotrla a Skuhrovec.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Moravčík, Vráblík, Houdek, Čerešňák, Budík, L. Kaňák, T. Voráček – Pour, Kracík, Gulaš – Suchý, R. Vlach, Rob – Straka, Kodýtek, Eberle – Vracovský, Kolda, Kantner. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.

Vítkovice potřetí za sebou uspěly za dva body

Po 25 minutách svítilo na kostce divoké skóre 3:3, ale další branka už nepadla. Vítkovice šly potřetí v řadě do prodloužení a znovu byly úspěšné, drama rozsekl až nájezd Patrika Zdráhala. Domácí mohli děkovat Miroslavu Svobodovi, který pochytal 43 zlínských střel a navrch čtyři nájezdy. V hostujícím brankovišti zase zářil Daniel Huf, jenž po třech inkasovaných gólech nahradil Marka Čiliaka.

Jakub Petr (trenér Vítkovic): „Opticky to možná vypadalo, že v první třetině jsme lepším týmem, ale my jsme po celý zápas nenašli energii, rychlost. Nebyl to úplně povedený výkon. Zlín byl určitě lepším týmem. Dělali nám obrovský problém forčekinkem, což vycházelo z výborného pohybu. Měli lepší pohyb a z toho pramenily šance. Otevřeně přiznávám, že to bylo velice šťastné vítězství.“

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): „První třetina z naší strany nebyla vůbec dobrá. Nenašli jsme nohy, Vítkovice byly lepší. Od druhé části se to rapidně zlepšilo. S výkonem jsme pak byli spokojeni. Sahali jsme po druhém bodu v prodloužení, ale dopadlo to, jak to dopadlo. Jsme skromní, bereme to. Z těch dvou třetin se musíme odrazit do dalšího zápasu.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – PSG BERANI ZLÍN 4:3 po nájezdech (3:2, 0:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Dej (E. Němec, P. Zdráhal), 11. Werbik (Mallet, Mi. Svoboda), 18. O. Roman (Schleiss, Trška), rozhodující nájezd P. Zdráhal – 6. Kubiš (Claireaux), 16. Šlahař (Herman, Jeglič), 25. Gazda (Žižka, Jeglič).
Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Gebauer, Lederer.
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Střely na branku: 27:46.
Diváci: 3 255.
Nejlepší hráči: Miroslav Svoboda – Pavel Kubiš.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Mi. Svoboda – Gregorc, D. Krenželok, Šidlík, Kvasnička, Trška, Bodák – Lakatoš, O. Roman, Schleiss – Vopelka, Š. Stránský, P. Zdráhal – Dej, E. Němec, Mallet – Kurovský, Werbik, Guman. Trenéři: Petr a Trnka.
PSG Berani Zlín: Čiliak (21. Huf) – Freibergs, Ferenc, Řezníček, Nosek, Žižka, Buchta, Gazda – Kubiš, P. Sedláček, J. Ondráček – Köhler, Claireaux, Honejsek – Herman, Jeglič, Šlahař – Popelka, Fryšara, Š. Kratochvil. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.

Růžička v domácí premiéře slaví vítězství

Vyprodaná aréna si na góly musela počkat až do závěru základní hrací doby, kdy si oba týmy pomohly v přesilovce. Rytíři byli po trefě Bradyho Austina blízko senzační výhře, ale pokazit trenéru Vladimíru Růžičkovi domácí premiéru odmítl Rudolf Červený, na kterého v nastavení navázal Mislav Rosandič. Hradec i do třetice pod Růžičkou bodoval, Kladno přes cenný bod padlo popáté za sebou.

Petr Svoboda (asistent trenéra Hradce Králové): „Přišel plný dům fanoušků, což si myslím, že hráče paradoxně svazovalo. Nepodali jsme takový výkon jako v Liberci. Samozřejmě to nebylo jenom lidmi, ale i velice dobrým výkonem Kladna, který nás dvě třetiny k ničemu nepustil a střídaly se šance na obou stranách. Měřítko snesla až třetí třetina, kdy jsme soupeře dostali pod tlak, ale nebyli jsme schopní dát gól. Rozhodly nerovnovážné situace. Kladno v ní dalo gól, nás mrzela nevyužitá dvouminutová přesilovka pět na tři, ale nakonec jsme v klasické přesilovce vyrovnali, za což jsme velice rádi. Potom jsme měli trošku štěstí v prodloužení.“

David Čermák (trenér Kladna): „Prohráli jsme 1:2, máme jeden bod, Hradec dva a já mu k tomu gratuluju. Víc k tomu nemám co říct.“

MOUNTFIELD HK – RYTÍŘI KLADNO 2:1 v prodloužení (0:0, 0:0, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 58. Červený (Smoleňák, Paulovič), 64. Rosandič (Paulovič) – 50. Austin (Réway).
Rozhodčí: Pešina, Svoboda – Kajínek, Špringl.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 41:18.
Diváci: 6 890 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Matěj Chalupa – Denis Godla.
Mountfield HK: Mazanec – Zámorský, Linhart, Nedomlel, Cibulskis, F. Pavlík, Rosandić, Allen – Smoleňák, Rákos, Červený – Paulovič, Cingel, R. Pavlík – Jergl, Koukal, M. Chalupa – Klíma, Kubík, Perret. Trenéři: V. Růžička st., T. Martinec, Krátoška a P. Svoboda.
Rytíři Kladno: Godla – Austin, Nash, Zelingr, Kehar, Smetana, Barinka – Jágr, Stach, Zikmund – Valský, T. Kaut, Réway – Redlich, Melka, J. Strnad – Hajný, O'Donnell, Š. Bláha. Trenéři: Lidický a Čermák.

Liberec zabral na Spartě, Peters má první nulu

Další patnáctigólová přestřelka se nekonala, tentokrát dominovaly obrany v čele s gólmany. Sparta nenašla recept na Justina Peterse, jemuž stačilo k premiérové nule v libereckém dresu pouhých 17 zákroků. Duel před více než deseti tisíci fanoušky rozsekl ve 25. minutě Libor Hudáček. Hosté ukončili šňůru pěti porážek, sparťané naopak padli po dlouhých devíti bojích a odmítli jít do čela před Kometu.

Jaroslav Nedvěd (asistent trenéra Sparty Praha): „Ze začátku to byl opatrný zápas. Soupeř věděl, že má za sebou nepříjemnou šňůru. A my jsme věděli, že budou připravení, organizovaní. Nikdo nechtěl udělat chybu. Rozhodl z naší strany nešťastný gól, Liberec byl pak lepší na puku. Nevím, jestli je to únava, už se blíží pauza, ale teď jsme měli dost těžkých zápasů a možná jsme byli trošku v nějakém útlumu. Nešly nám nohy a druhou třetinu nás soupeř přebruslil, zamknul nás a se štěstím dal gól. Byl však lepší. Ve třetí třetině jsme ze sebe vydali úplně všechno, kluci se zvedli a chtěli přitlačit, ale nebyl to náš den. Ani z pološancí jsme bránu netrefili, neměli jsme ani dorážky. Stříleli jsme po mantinelech a sami jsme se vyháněli ven. V zápase nás držel Matěj Machovský. Jak nám ofenziva předtím šla, tak teď nikoliv.“

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Podali jsme velmi zodpovědný a organizovaný výkon, hlavně směrem dozadu. Na všech postech jsme hráli výborně a bylo to utkání skoro jako v play off, i když ze začátku hodně opatrné z obou stran. Rozhodl ho jeden gól. Jsme samozřejmě spokojení, gratulace hráčům do kabiny.“

HC SPARTA PRAHA – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 25. L. Hudáček (Bulíř), 59. Kotvan (Jelínek).
Rozhodčí: Jeřábek, Kika – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 4:2.
Bez využití.
Střely na branku: 17:30.
Diváci: 10 038.
Nejlepší hráči: Matěj Machovský – Justin Peters.
HC Sparta Praha: Machovský – Ďaloga, Jurčina, Kalina, Blain, Polášek, Košťálek, Tomáš Dvořák – Řepík, Tomášek, Smejkal – Kudrna, Sukeľ, Říčka – Buchtele, Pech, Forman – Rousek, V. Růžička, Černoch. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.
Bílí Tygři Liberec: Peters – Knot, Šmíd, T. Hanousek, Kotvan, Kolmann, Graborenko – L. Hudáček, Bulíř, Birner – Lenc, Filippi, Marosz – M. Zachar, P. Jelínek, L. Krenželok – D. Špaček, A. Musil, J. Vlach. Trenéři: P. Augusta a Jiří Kudrna.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Kometa Brno 14 9 2 1 2 42:30 32
2. HC Energie Karlovy Vary 16 9 1 1 5 57:40 30
3. HC Sparta Praha 15 6 5 1 3 57:37 29
4. BK Mladá Boleslav 15 8 2 1 4 47:34 29
5. HC Oceláři Třinec 16 8 1 2 5 59:45 28
6. HC Škoda Plzeň 14 8 0 2 4 52:40 26
7. Mountfield HK 16 7 2 1 6 45:44 26
8. Bílí Tygři Liberec 14 6 2 0 6 51:52 22
9. HC VÍTKOVICE RIDERA 16 4 4 2 6 41:51 22
10. HC Olomouc 15 4 1 3 7 28:45 17
11. HC VERVA Litvínov 15 3 1 3 8 38:48 14
12. Rytíři Kladno 14 3 1 3 7 39:57 14
13. PSG Berani Zlín 15 4 0 1 10 42:54 13
14. HC Dynamo Pardubice 15 4 0 1 10 29:50 13

Další program Tipsport extraligy

Pátek 1. listopadu – 16. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha
17:30 HC Škoda Plzeň – Mountfield HK
18:00 Rytíři Kladno – HC Energie Karlovy Vary 
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC VERVA Litvínov
18:00 HC Kometa Brno – BK Mladá Boleslav 
18:00 HC Olomouc – PSG Berani Zlín
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC VÍTKOVICE RIDERA

Sobota 2. listopadu – předehrávky 17. kola:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC VERVA Litvínov
17:30 BK Mladá Boleslav – Bílí Tygři Liberec (O2 TV Sport)

Neděle 3. listopadu – 17. kolo:
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Olomouc
15:30 PSG Berani Zlín – HC Škoda Plzeň
16:00 HC Sparta Praha – HC Kometa Brno (ČT sport)
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – Rytíři Kladno
18:00 Mountfield HK – HC Dynamo Pardubice (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz