Skvělá zpráva pro Litvínov: na severu udrželi dva klíčové obránce

Foto: hcverva.cz

9. března 2021, 12:55

Ondřej Mach

Verva pokračuje v budování kádru pro příští sezonu. Černožlutý dres budou nadále oblékat zahraniční obránci Aaron Irving a Uvis Janis Balinskis, klub na ně uplatnil opce.

Oba zadáci do Litvínova přišli před aktuální sezonou, jako perspektivní posily si je vyhlédlo nové vedení klubu. Adaptace na extraligu jim sice chvíli trvala, v poslední době se ale zařadili mezi týmové opory. 

„Jsme rádi, že oba hráči budou pokračovat v našich barvách. Jsou ve věku, kdy mohou udělat další progres ve své kariéře. Věřím, že navážou na své výkony a posunou mužstvo výkonnostně ještě výše,“ říká na webových stránkách chemiků generální ředitel klubu Pavel Hynek.

Pětadvacetiletý Irving v Evropě působí třetím rokem, před angažmá na severu Čech hájil barvy norského Storhamaru a švédského Örebra. 

V červenci kývl na nabídku Litvínova a přesunul se do Česka. Trenéři si od něj slibovali především ofenzivní přínos a tohle očekávání rodák z Edmontonu naplnil. 

„Je to hráč, který je v nejlepších letech. Sezona byla ze začátku taková kostrbatá, co se týče týmu, ale i Aarona. V průběhu sezony ale ukazoval, že je to hráč, který může být velmi platný,“ hlásí Hynek.

Vynikající fazonu měl hlavně v závěru základní části, kdy během devíti utkání nasázel osm branek a s dvanácti góly byl druhým nejlepším střelcem mezi obránci.

„Má výbornou střelu a je dobrý do přesilových her.“

„Má výbornou střelu a je dobrý do přesilových her. Postupem času se zlepšil ve všech činnostech a pro nás to byl jeden z klíčových zadáků,“ dodává generální ředitel klubu.

Zároveň zapracoval na defenzivní činnosti, kde to ze začátku trochu skřípalo. Irving vytvořil kvalitní dvojici s Janem Ščotkou a v play off bude jedním z litvínovských lídrů. 

To stejné platí o Balinskisovi. Lotyšský bek za sebou nechal několikaleté působení v KHL a vyrazil zkusit první seniorské zahraniční angažmá. 

Podobně jako v případě Irvinga si na tuzemský styl nějakou dobu zvykal, jeho výkony však postupem času gradovaly. S krajanem Oskarsem Cibulskisem se dobře doplňuje. 

„Je to jako přes kopírák s Aaronem. Uvis přišel z KHL a měli jsme od něj velká očekávání. Začátek také neměl moc dobrý, ale postupně se zlepšoval a stejně jako Aaron nakonec patřil k pilířům obrany,“ povídá Hynek. 

V základní části Tipsport extraligy odehrál 48 utkání, vstřelil pět branek a přidal dvanáct asistencí. 

„Uvis přišel z KHL a měli jsme od něj velká očekávání. Začátek také neměl moc dobrý, ale postupně se zlepšoval.“

„Výrazně pomáhal směrem dopředu a zapracoval i na defenzivě. Je pro nás velmi platný v přesilových hrách a společně s Janem Ščotkou a Aaronem patří mezi trojici našich nejlepších obránců,“ přidává Hynek na jeho adresu. 

Pro severočeský klub je to velmi důležitá zpráva. Už před časem si Verva pojistila brankáře Denise Godlu, obránce Patrika Demela a útočníka Patrika Zdráhala. Nyní se k nim připojili Irving a Balinskis.

Soupiska HC VERVA Litvínov

Brankáři: Denis Godla, David Honzík, Šimon Zajíček.

Obránci: Ondřej Baláž, Uvis Balinskis, Oskars Cibulskis, Patrik Demel, Aaron Irving, Patrick Kudla, Jan Ščotka, David Štich, Denis Zeman.

Útočníci: František Gerhát, Martin Hanzl, Martin Havelka, Filip Helt, Viktor Hübl, Richard Jarůšek, Josef Jícha, Martin Látal, František Lukeš, Samson Mahbod, Jakub Petružálek, Tomáš Pospíšil, Lukáš Stehlík, Přemysl Svoboda, Lukáš Válek, Patrik Zdráhal, Pawel Zygmunt, Lukáš Žejdl.

Foto: Hynek Haruda, hcverva.cz

Program série proti Hradci Králové

Středa 10. března – 1. zápas:
17:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov

Čtvrtek 11. března – 2. zápas:
18:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov

Sobota 13. března – 3. zápas:
18:30 HC VERVA Litvínov – Mountfield HK

Neděle 14. března – případný 4. zápas:
15:30 HC VERVA Litvínov – Mountfield HK

Úterý 16. března – případný 5. zápas:
18:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz