Sborné budou velet Dacjuk a Panarin, Znarok nemá Varlamova s Jakupovem

4. května 2016, 12:40

Václav Jáchim

Svolali okázalou tiskovou konferenci, na níž vyhlásili jasný cíl. Reprezentanti Ruska chtějí na domácím šampionátu zaútočit na titul, jiná meta se od nich ani nečekala. "Letos slavíme 70 let ruského hokeje, pevně věříme, že letošní výběr naváže na tradice a bude úspěšný," řekl šéf svazu Vladislav Tretjak. Sborná do turnaje vstoupí pátečním duelem s Českou republikou, trenér Oleg Znarok (na snímku) stále čeká na případné posily z NHL.

S konečnou nominací rozhodně spěchat nebude, aktuálně mají Rusové k dispozici stále 28 hráčů. "Plánujeme, že zapíšeme dva brankáře, sedm obránců a jedenáct útočníků. Může se stát, že některý z beků nastoupí v ofenzivě," řekl hlavní kouč. Ve Stanley Cupu sborná sleduje především sérii Washingtonu s Pittsburghem, kde Ovečkin, Kuzněcov, Orlov hrají proti Malkinovi. Případný start posledně zmíněného útočníka Penguins je však vzhledem k nedávným zdravotním trablům hodně nejistý. Od věci by bezpochyby nebyla ani pomoc Kučerova s Naměstnikovem z Tampy Bay.

Znarok zároveň upozornil, že hlavní úkol obstarají hokejisté, kteří už v kádru jsou. Konečná sestava může vzejít z ohlášeného rozšířeného seznamu. Mezi jmény překvapivě chybějí brankář Semjon Varlamov nebo útočník Nail Jakupov. "Oba mají potíže se zraněním: Varlamova zlobí třísla, Jakupova zase koleno," vysvětlil Znarok. Zdravotní potíže vyřadily Alexandera Sjomina, fit není Alexander Radulov, ale u něj trenér věří, že se dá do pořádku a bude moc naskočit. Když ne v pátek proti české reprezentace, tak později.

Vedle Varlamova a Jakupova chybí v týmu i další hráč NHL Tichonov. Z kádru vypadli rovněž Jakovlev a Galuzin. Velký sen naopak žijí Sorokin, Šesťorkin, Běreglazov, Marčenko, Andronov, Ljubimov, Tělegin a Sannikov. Nikdo z nich dosud na mistrovství světa dospělých nestartoval. Loni na šampionátu v Praze vybojovali stříbrné medaile Bobrovskij, Čudinov, Bělov, Antipin, Panarin, Mozjakin, Plotnikov, Širokov, Dadonov a Šipačjov.

Kapitánem sborné by měl být Dacjuk, brankářskou jedničkou Bobrovskij. "Panarin bude hrát s Šipačjovem a Dadonovem," potvrdil Znarok oprášení útoku, který společně válel v národním týmu i SKA Petrohrad. Kouč podle svých slov hledá optimální pravé křídlo k Dacjukovi a Mozjakinovi. Ke změně došlo i v trenérském štábu. Mezi asistenty Znaroka měl být původně Sergej Zubov, jenže někdejší vynikající obránce chybí. "Mám u sebe Valerije Bragina," opáčil na tiskovce lakonicky Znarok. Sborné velí ve spolupráci s dalšími kolegy Vitolinšem nebo Nikitinem.

Nominace Ruska na domácí mistrovství světa (6. - 22. května, Moskva a Petrohrad):

Brankáři:
Sergej Bobrovskij (Columbus NHL), Ilja Sorokin (CSKA Moskva), Igor Šesťorkin (Petrohrad).

Obránci:
Alexej Jemelin (Montreal, NHL), Alexej Marčenko (Detroit, NHL), Vjačeslav Vojnov, Anton Bělov, Maxim Čudinov (všichni Petrohrad), Děnis Děnisov, Nikita Zajcev (oba CSKA Moskva), Viktor Antipin, Alexej Běreglazov (oba Magnitogorsk).

Útočníci:
Pavel Dacjuk (Detroit, NHL), Artěmij Panarin (Chicago, NHL), Sergej Kalinin (New Jersey, NHL), Sergej Plotnikov (Arizona, NHL), Alexander Burmistrov (Winnipeg, NHL), Sergej Mozjakin (Magnitogorsk), Jegor Averin, Daniil Apalkov (oba Jaroslavl), Alexander Radulov, Sergej Andronov, Roman Ljubimov, Ivan Tělegin (všichni CSKA Moskva), Jevgenij Dadonov, Vadim Šipačjov, Sergej Širokov (oba Petrohrad), Stěpan Sannikov (Novosibirsk).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz