Plekanec vymazal Gulaše. Hlídání hvězd? Dělal jsem to celou kariéru, říká

Foto: Jiří Grulich, hc-kometa.cz

20. října 2019, 14:05

Daniel Kinc

Pro Kometu představoval ve vzájemném měření sil plzeňský Milan Gulaš velkou hrozbu. Jednu asistenci si sice připsal, ale do střelecké listiny se letos poprvé nezapsal. Výrazně k tomu při výhře Brna 3:1 pomohl i Tomáš Plekanec, který aplikoval na extraligovou hvězdu osobní obranu. „Není to jen o jednom hráči, ale o celé pětce, která musí bránit dobře,“ popisuje. Kometa se po výhře vyšvihla do čela extraligy.

Třetí výhra v řadě, první místo v tabulce. Maximální spokojenost?
Body máme, ale výkony jsou pořád takové nahoru dolů. Stále jsou tam hluchá místa, na kterých se snažíme pracovat a zlepšit je. Je ještě brzo, takže je zbytečné koukat na tabulku. Jsme sice první, ale máme za sebou jen 11 zápasů.

Od ideální hry má tedy váš projev ještě daleko?
Předvádíme věci, které nám jdou, ale zároveň jsou tam věci, které do naší hry nepatří. S některými situacemi si musíme umět poradit lépe a hru celkově zlepšovat.

Speciální pozor jste si museli dát i na Milana Gulaše.
Byl u prvního gólu, a tak jsme se poté domluvili, že už na něj budeme chodit cíleně. Je samozřejmě těžké, aby to vycházelo a chodili na něj určití hráči pravidelně. Po většinu zápasu jsme to zvládli.

Volba tedy padla konkrétně na vás a zvládl jste to výborně. Jak náročné to bylo?
Jsem na to zvyklý, hrál jsem to skoro celou kariéru. Není to o jednom hráči, ale o celé pětce, která musí bránit dobře. Určitě to není o osobní obraně. Musíme být neustále připraveni všichni a nedat hráči žádný prostor. Je potřeba jej neustále sledovat.

Po svém boku máte v lajně dva mladé hráče. Je to trochu nezvyk?
Je to jiné, než když hraje se mnou zkušený hráč. V posledních zápasech je to ale lepší, kluci jsou zodpovědní a začínají bodovat. U některých mladých hráčů to přijde hned, u některých to trvá déle. Luboš (Horký) má spoustu šancí, Karel (Plášek) se do nich začíná dostávat. Nekoukáme na ofenzívu z hlediska bodů.

Byla to vaše iniciativa, že chcete hrát ve formaci se dvěma mladíky?
Bavili jsme se o tom s trenéry a věděli jsme, že situace k tomu spěje. Nebyl důvod to nezkusit. První lajna a třetí lajna jsou u nás jasné, takže tam to vychází dobře. Takhle je to ale v pořádku.

„Je ještě brzo, takže je zbytečné koukat na tabulku.“

Snažíte se jim pořád radit?
Nejsem jejich trenér, spíše se jim snažím pomoci drobnými detaily, které v té hře jsou. Tohle je vyloženě na trenérech, kteří je musí nějakým způsobem směrovat. My musíme si plnit svoje věci jako lajna.

Přesilovky vám ale stále nejsou podle představ.
Kolikrát je to o štěstí, ale máme v týmu dobré typy hráčů, takže nás to teď může trápit nejméně. Vyhráváme, daří se a body máme. V přesilovce kolikrát chyby štěstíčko, aby třeba finální přihrávka vyšla lépe. Určitě se to zlepší.

Vy chodíte s druhou přesilovkou formací. Máte v ní klíčové slovo?
Na většinu přesilovek chodí Holas (Petr Holík) a Zaťa (Martin Zaťovič), a na nás tedy zbývá zhruba 50 sekund přesilovek. Nebývá tam moc času na přemýšlení, a tak se vždy snažíme něco rychle vymyslet. O přesilovce se bavíme všichni dohromady, situace řešíme podle videa.

V úterý vás čeká zápas na Kladně. Bude to pro vás asi speciální zápas, že?
Vyrůstal jsem tam. Loni jsme zvládli baráž a vrátili jsme do města extraligu, takže z toho pohledu to bude zajímavé. Jedeme tam znovu vyhrát, chceme opět zlepšovat hru a získat body. Bude to složitý zápas, Kladno skvěle bojuje. Bude to strašně těžký zápas.

Neočekáváte, že by mohly přijít i nějaké méně pozitivní reakce?
Těším se na to jako na každý zápas. Negativních reakcí diváků se nebojím. Loni, když jsem se tam vracel, jsem zažil jeden z nejlepších momentů kariéry i díky tomu, jak mě tam diváci přivítali. Jestli to teď bude opačně, nebo ne, tak to neovlivním. Snažím se teď udělat maximum pro Kometu a já rád, že je v extralize i Kladno.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz