Pešán o posilách z NHL. Některé by chtěl vidět už na Českých hrách

Foto: Jan Beneš, Český hokej

13. dubna 2021, 17:30

Adam Bagar

Trenér Filip Pešán v souvislosti s možnými posilami pro světový šampionát v Rize pozorně sleduje také vývoj v zámořské NHL, jejíž základní část má nově skončit až pět dní před startem MS.

Vedení NHL o víkendu reagovalo na koronavirové trable Vancouveru, který hlásí už více než dvacet nakažených v týmu a musel odložit hned osm duelů. Základní část tak nově skončí 16. května, ale upraven byl zatím hlavně rozpis divize, v níž figurují právě Canucks.

„Momentálně ještě přesně nevíme, jaká budou pravidla o posunutí konce základní části NHL. Jestli půjde jenom o kanadskou divizi, a jestli by hráči z jiných divizí mohli odcestovat ze zámoří už dřív. To jsou otázky, které nyní visí ve vzduchu,“ přiznává Filip Pešán.

„Potvrdilo se, že hráči, kteří postoupí do play off, nemají absolutně šanci mistrovství světa stihnout. A ti, kteří nepostoupí, budou mít co dělat.“

„Ale potvrdilo se, že hráči, kteří postoupí do play off, nemají absolutně šanci mistrovství světa stihnout. A ti, kteří nepostoupí, budou mít co dělat,“ uvědomuje si 43letý kouč s odkazem na karanténu, kterou národní tým po příletu do Rigy musí absolvovat.

Do dějiště MS se přesune už v sobotu 15. května, hned po konci Českých her. „Nic se na tom zatím nezměnilo. Platí, že nás čeká třídenní individuální karanténa a následně třídenní týmová,“ líčí Pešán. Jeho výběr poté vstoupí do turnaje 21. května proti Rusku.

Pešán ale věří, že by se některé posily z NHL mohly v týmu objevit už při pražské generálce. „V některých divizích jsou stále stará data. Kdyby kluby, které do play off nepostoupí, hráče uvolnily, půlku turnaje by třeba stihli. Pokud by to šlo logisticky zorganizovat.“

Do vyřazovacích bojů se téměř s jistotou nepodívá Detroit s Filipy Hronkem a Zadinou, a nově i Jakubem Vránou. Mimo postupové příčky jsou aktuálně se svými celky třeba také Jakub Voráček, Tomáš Hertl, Dominik Kubalík, Pavel Zacha, Radek Faksa či Filip Chytil.

„Mohu opět potvrdit, že pokud naše hráče z NHL nevyřadilo zranění nebo plánovaná zdravotní akce, tak všichni zatím potvrdili, že by v případě absence svých klubů v play off chtěli na šampionát přijet.“

Pešán zatím v hlavě nemá, o kolik posil z NHL by měl zájem. „Šance na postup do play off se totiž u klubů mění každým dnem. Víme o zdravotních problémech u některých našich hráčů a máme nějakou představu, kdo by se mohl připojit, ale nemá cenu spekulovat.“

Těší ho ale zájem zámořských hráčů reprezentovat. „Mohu opět potvrdit, že pokud naše hráče z NHL nevyřadilo zranění nebo plánovaná zdravotní akce, tak všichni zatím potvrdili, že by v případě absence svých klubů v play off chtěli na šampionát přijet,“ prozrazuje.

Hráči na třetím přípravném kempu před MS

Brankáři:
Dominik Frodl (HC Škoda Plzeň), Milan Klouček (HC Dynamo Pardubice), Roman Will (Traktor Čeljabinsk).

Obránci:
Vojtěch Budík (HC Škoda Plzeň), Daniel Gazda (PSG Berani Zlín), Michal Jordán, Dominik Mašín (oba Chabarovsk), Vojtěch Mozík (Kunlun Red Star), David Sklenička (Jokerit Helsinky),  Radim Šalda (Mountfield HK), Jan Ščotka (HC VERVA Litvínov), Andrej Šustr (Kunlun Red Star), Libor Zábranský (HC Energie Karlovy Vary).

Útočníci:
Ondřej Beránek (HC Energie Karlovy Vary), Matěj Blümel (HC Dynamo Pardubice), Jiří Černoch (HC Energie Karlovy Vary), Jan Dufek (PSG Berani Zlín), Jakub Flek (HC Energie Karlovy Vary), Robin Hanzl (Spartak Moskva), Jan Hladonik (HC Energie Karlovy Vary), Luboš Horký (HC Dynamo Pardubice), Petr Kodýtek (HC Škoda Plzeň), Karel Plášek (HC Kometa Brno), Jakub Pour (HC Škoda Plzeň), Lukáš Radil (Spartak Moskva), Filip Suchý (HC Škoda Plzeň), Marek Zachar (Mountfield HK), Hynek Zohorna (Chabarovsk), Tomáš Zohorna (HC Dynamo Pardubice).

Zápasový program českého národního týmu

Příprava:
22. dubna: Rakousko – Česko (Vídeň)
24. dubna: Česko – Rakousko (Jindřichův Hradec)
29. dubna: Německo – Česko (Norimberk)
1. května: Německo – Česko (Norimberk)
6. května: Česko – Slovensko (Praha)
7. května: Česko – Slovensko (Praha)

České hokejové hry (Praha):
12. – 15. května

Mistrovství světa (Riga):
21. května: 15:15 Rusko – Česko
22. května: 19:15 Česko – Švýcarsko
24. května: 19:15 Česko – Bělorusko
27. května: 19:15 Švédsko – Česko
29. května: 11:15 Česko – Velká Británie
31. května: 15:15 Česko – Dánsko
1. června: 15:15 Slovensko – Česko
3. – 6. června: play off

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz