Pešán: Nemá cenu se schovávat. Ani jednou jsme nevyhráli, závěr ovlivnil celkový dojem

Foto: Bildbyrån

Závěrečnou bitvu s Ruskem chtěli proměnit v první vítězství na Beijer Hockey Games, čeští hokejisté místo toho nakoupili divokou porážku a z ledu odcházeli hodně smutní. „Závěr zápasu ovlivnil náš celkový dojem z turnaje," reaguje Filip Pešán. Hlavní kouč neměl na švédské akci k dispozici řadu zkušenějších hráčů, přesto se čekal lepší výsledek.

Reprezentanti vybojovali jen dva body, přitom sahali po mnohem lepších výsledcích. S Finy i Rusy vedli o dva góly, nicméně náskok pokaždé promarnili a z cesty za vítězstvím nebylo nic. „Nemá cenu se za něco schovávat, na turnaji jsme nevyhráli ani jedno utkání," povídá Pešán.

Jak byste zhodnotil souboj s Ruskem, který z českého pohledu nabídl dvě zcela odlišné části a skončil vysokou porážkou?
Není to samozřejmě lehké. Vedli jsme 3:1 a Rusové pak otáčeli zápas, bohužel, naší disciplínou jsme nabídli soupeři přesilovku. V ní jsme na hraně pravidel dostali gól. To jsou věci, které silný tým nepoloží. Ale nás to bohužel položilo.

Znamená to, že jsme v tomto směru nebyli dost silným týmem?
Kdybychom byli, tak bychom utkání s Rusy za stavu 3:1 dotáhli do vítězného konce. Silný tým jsme evidentně nebyli. Všechny tři naše zápasy na turnaji byly extrémně vyrovnané, mohli jsme působit dobrým dojmem, ale nevyhráli jsme ani jedno ze tří utkání. Nemá cenu se za něco schovávat. Kluci se to učí. Spousta mladých hráčů, kteří v reprezentaci hráli i první zápasy, se musejí naučit vyhrávat, jinak se český hokej nepohne.

„Ve Švédsku jsme nevyhráli ani jeden zápas. Jestli jsme byli blízko nebo ne, o tom se nebudeme bavit. Na závěr dne musí být vítězství na naší straně. A to nebylo."

Na konci utkání jste sestavu stáhl na tři nejzkušenější formace. Jste hodně zklamaný, že to nepřineslo efekt?
Kdybychom zápas udrželi za stavu, který byl, a vyhráli bychom ho, tak ta sázka na řekněme patnáct vyvolených byla správná. To je součást mé práce. Evidentně ta sázka byla chybná, závěr zápasu bohužel ovlivnil nejen pořadí v tabulce, ale i celkový dojem z turnaje.

Za stavu 3:5 šel český tým hrát bez brankáře, ale Rusové pak náskok ještě nevyšili. Dalo se s tím něco udělat?
Každý to viděl. Skočil nám kotouč, dostali jsme gól z brankové čáry. To jsou věci, kterým jsme možná šli málo naproti. Fakt se nemá cenu za nic schovávat. Závěr jsme nezvládli. Rozhodně to nebylo na to, že by nás soupeř tak válcoval, abychom měli zatáhnout za záchrannou brzdu. Byť to výsledkově nevypadá, zápas byl vyrovnaný. Myslím, že jsme těch pár gólů mohli dát soupeři naopak my. Nestalo se, po chybách a po kolapsu v závěru jsme bohužel prohráli až takovým rozdílem.

Je to pro reprezentačního trenéra hodně důležitý vzkaz směrem k vrcholu sezony?
Já si nemyslím, že bude moc hráčů, a to ani z týmu Ruska, kteří na mistrovství světa případně pojedou. Každý zápas v sezoně je specifický, stejně tak každý turnaj. Není to tak, že by si někdo dlouhodobě a celoročně připravoval tým na vrchol sezony. Pro světový šampionát. Protože v podstatě ani nevíme, jaká budou pravidla. Kdo tam přijede, jestli to stihnou hráči z NHL a kolik jich bude. Stavět kostru týmu během sezony ani není možné. Ale jednoznačně musím potvrdit vzkaz, který z naší strany jde, že jsme ve Švédsku nevyhráli ani jeden zápas. Jestli jsme byli blízko nebo ne, o tom se nebudeme bavit. Na závěr dne musí být vítězství na naší straně. A to nebylo.

Ve většině třetin ze tří utkání na turnaji odehrál váš tým solidní hokej, ale pokaždé prohrál.
Raději budu hrát hrozně a vyhraju mistrovství světa, než předvádět parádní hokej a nezvítězit v žádném utkání.

Byly Beijer Hockey Games důležité s ohledem na nominaci pro mistrovství světa?
Turnaj jednoznačně nebyl ideální pro žádný z týmů, byť je to takhle blízko před šampionátem, pokud neberu generálku na Českých hrách. Nominace na tento turnaj nebyla pro nikoho jednoduchá – s ohledem na covidovou situaci, play off, na zranění. A podobně. Nemyslím, že to je něco extrémně důležitého. Ale musím říci: nevyhráli jsme zápas a o tom ten celý turnaj byl.

Mrzí vás zpětně, že jste nemohl využít hráčů ze Švýcarska a z ruské KHL?
I s klukama, kteří přijedou ze Zlína, Plzně, Liberce nebo odkudkoli, chceme vyhrát všechny zápasy, do nichž nastoupíme. Když nemohou hráči z Ruska, Třince, ze Sparty, když nemohou unavení a zranění, nám je to jedno. S těmi, kteří přijedou, chceme v každém zápase zvítězit. Vůbec se nebudu bavit, že tu nemohli být třeba hráči z KHL. Taková je prostě situace. Naopak to dává obrovský kredit klukům, kteří přijeli. I klubům, že hráče pustily, ačkoli v závěru sezony usilují o nejlepší umístění pro play off. A ještě musím zdůraznit, že po sobotních rozhovorech s hráči jsem byl mile překvapen až zaskočen tím, jak všichni velmi důrazně odpověděli, že chtějí hrát. Abychom Rusáky porazili a případně vyhráli turnaj. Za to jim patří obrovský kredit.

Na turnaji dostali prostor mnozí mladí hráči a nováčci. Kdo z nich vás zaujal?
V Danielu Gazdovi a Filipu Královi nám rostou skvělí beci. Ať to byli také kluci jako Oscar Flynn, Matěj Blümel nebo Filip Suchý, kteří nastoupili do prvních nebo druhých zápasů v reprezentaci, podle mě odehráli parádní turnaj. Jsem hrozně rád, že sbírají zkušenosti. Mrzí mě jen, že se zatím neučí vyhrávat.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz