Návrat? Určitě krok kupředu, hlásí Blümel. Nervy z MS budou stoupat

Foto: hcdynamo.cz

Předešlé dvě sezony odehrál v americké juniorce a letos měl nastoupit na univerzitu, místo toho se ale Matěj Blümel překvapivě vrátil domů. Mladý útočník reprezentační dvacítky obléká extraligový dres Pardubic, za sebou má už sedm zápasů a hned v tom prvním skóroval.

Matěji, jak se to seběhlo, že jste zpátky doma?
Rozhodl jsem se opustit univerzitu a vrátit se do Česka, protože jsem chtěl hrát dospělý hokej. Měl jsem k tomu i nějaké osobní důvody, které bych dál nerozváděl. Ale věřím, že tohle rozhodnutí je pro mě určitě krok dopředu.

Měl jste jinou variantu?
Pardubice byly první volba. Když přišla nabídka, hned jsem ji přijal.

Nebál jste se, že budete mezi seniory dostávat méně času?
Když chci hrát všechny situace na ledě, musím si je nejprve vybojovat. Kamkoliv bych šel, tak si pozici musím vybojovat. A je jedno, kam bych šel, ať je to mimo Česko, nebo v Česku.

Ovlivnilo vaše rozhodnutí i mistrovství světa dvacítek?
Určitě je to plus, protože budu na očích. Trenéři budou vědět, v jaké jsem formě a co ode mě můžou čekat. A podobné věci. V tomto ohledu je to určitě plus. Mistrovství už bude vlastně za dva měsíce, ale nijak moc na to zatím nemyslím. Ale pořád se to blíží, takže nervy budou asi stoupat.

Foto: hcdynamo.cz

Máte větší motivaci, když bude šampionát v Ostravě a Třinci?
Motivace, že je to doma, je velká. Každý zápas ve skupině bude vyprodaný, takže se budeme chtít ukázat a fanouškům svým způsobem poděkovat za to, že nám věří. Já udělám všechno pro to, abych místo v sestavě získal.

Jak jste si užil premiéru v extralize?
Premiéra byla super, ale je škoda, že jsme můj první zápas nevyhráli. Užil jsem si to i tak dost. Celkově jako tým jdeme hodně nahoru, takže se mi tu líbí.

„Ani jsem tomu v první chvíli nechtěl věřit.“

S čím jste do utkání šel?
Vůbec jsem neřešil, jak moc budu hrát. Dostal jsem informaci, že v pátek hraju. Nastoupil jsem do zápasu, ve kterém jsem se chtěl ukázat, jak nejlépe jsem mohl.

To se povedlo, hned jste proti Zlínu skóroval. Mohl byste situaci popsat?
Vyjížděli jsme z útočného pásma a rychle jsme založili útok ve středním pásmu. Hned za modrou jsem vystřelil přes beka a nějak to tam spadlo. Ani jsem tomu v první chvíli nechtěl věřit. Říkal jsem si, že to není možné. Pak za mnou jeli spoluhráči, tak jsem si řekl, že to asi gól byl. Beru to ale jako každý další gól, pořád musím naplno makat.

Foto: hcdynamo.cz

Projevila se u vás nějak nervozita?
Abych řekl pravdu, před premiérou jsem nervózní nebyl. Projevilo se to až při prvním zápase doma. Přišla rodina, takže to bylo trochu jiné. Viděli mě po dvou letech hrát. Čekal jsem, že budu nervózní více, ale nepřišlo to až tak moc.

Co pro vás znamená hrát v Pardubicích?
Hrát za Pardubice je obrovská čest. Navíc, když jsem za ně hrál od malička a vychovaly mě. I proto to byl první klub, kam jsem se chtěl vrátit.

„Hrát za Pardubice je obrovská čest. Navíc, když jsem za ně hrál od malička a vychovaly mě.“

Jaké je podle vás extraliga?
Je to určitě náročnější a o dost rychlejší, než byla juniorská liga. Je to hodně o pokynech a o taktice. Kdo a kde má stát, aby se netvořilo hodně chyb. To je to, co mi chybělo. Juniorka byla hodně rozlítaná, takže se teď musím trochu zabrzdit. Určitě je to pro mě krok kupředu, je to velký posun po všech stránkách. Hra je fyzická, hodně se hituje, hraje se do těla, a to všechno v rychlosti.

Na co si budete muset zvyknout?
Široké kluziště mi ani tak nevadí. Spíš si pořád zvykám na systémové věci a že nesmím tolik létat. Neříkám, že je to o stání a držení pozic, ale člověk u hry musí více přemýšlet. Nesmí létat po ledě, jak se mu zrovna zlíbí.

Jak jste zatím spokojený se svými výkony?
Není to zase tak špatné, ale určitě by to mohlo být lepší. Nikdy jsem dospělý hokej nehrál, ale s postupem času se naučím všechny nové věci a bude to lepší a lepší.

Foto: hcdynamo.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz