<

Mladíci vyzvou Slováky, jde o hodně. Chceme na ně vlítnout, říká Havelka

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

19. dubna 2016, 19:39

Jan Šimek

(GRAND FORKS, od našeho zpravodaje) - České hokejisty do 18 let čeká na mistrovství světa poslední zápas ve skupině. V něm se střetnou se Slovenskem. Už tak pikantní derby dostane bonusový náboj. Češi se totiž se Slováky v přímém souboji poperou o třetí místo ve skupině, které znamená schůdnějšího soupeře do čtvrtfinále. Kdo prohraje, skončí čtvrtý a chytne nabušený americký tým. A to nikdo nechce.

„Připravujeme se jako na každé jiné utkání, akorát je to druhý zápas ve dvou dnech, takže jsme měli lehčí rozbruslení. Do utkání musíme vstoupit stejně aktivně jako proti Dánům. Dostat soupeře pod tlak, dávat puky na bránu a doufat, že to dobře dopadne,“ hlásí asistent trenéra Patrik Augusta. „Před zápasem se k soupeři vyjadřovat nebudeme. Až po utkání,“ dodává s úsměvem.

Poslední duel proti Dánům nedohrál útočník první formace Kristian Reichel. „Byl normálně na rozbruslení, ale rozhodne doktor. Myslím, že to bude dobré,“ tvrdí pravá ruka kouče Reichla. „Odstoupil z preventivních důvodů. Hrát bude,“ potvrzuje lékař českého týmu Tomáš Madrý.

Co kdyby bitva se Slovenskem dospěla až do nájezdů, mají trenéři vytipované borce na důležitý rozstřel? „Nikdo nemá hráče, který dá deset nájezdů z deseti, bude záležet na momentální formě v utkání. Víme, kteří kluci na tréninku nájezdy proměňují. Naposledy v utkání proti Finsku jsme ale nedali ani jeden, takže uvidíme,“ říká Augusta.

V české kabině panuje dobrá nálada. „Všichni se poctivě připravujeme. Chceme na ně vlítnout od první vteřiny. Body jsou důležité. Musíme vyhrát, abychom postoupili aspoň ze třetího místa a šli jsme na Švédy nebo na Rusáky,“ má jasno útočník Martin Havelka.

Na derby se čeští mladíci těší. „Derby je vždy vyhrocené. S kluky se známe, před zápasem vždy probíhají žertíčky,“ usmívá se se litvínovský talent. Jak proti slovenskému týmu uspět? „Když po nich půjdeme naplno a budeme je aktivně napadat, nebudou mít čas rozehrát. Rozklepou se vzadu a začnou dělat chyby. My musíme dávat góly, ne jako proti Kanadě,“ hlásí.

Slováci po vydřeném vítězství nad Dánskem podlehli Finsku a naposledy Kanadě. Brankář Roman Durný věří, že slovenská reprezentace může český tým porazit. „Do čtvrtfinále není moc na výběr, ale asi by bylo dobré dostat třeba Švýcary, nebo Rusy. Zápas proti Česku bude důležitý. Myslím si, že máme šanci. Když jsme dokázali hrát vyrovnaně s Kanadou, můžeme Čechy porazit,“ tvrdí.

Poslední zápas ve skupině sehraje česká osmnáctka proti Slovensku v noci z úterý na středu od 1:00 SELČ.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz