Jak na góly? Proti Dánům mě od brány nikdo nedostane! přísahá Kaut

Foto: Martin Voltr

30. prosince 2018, 15:50

Václav Jáchim

(VANCOUVER, od našeho zpravodaje) Někdy to jde samo, jindy vůbec, i kdybyste se rozkrájeli. Potvrdit to mohou lídři české dvacítky, kteří marně čekají na přísun klíčových branek. "Střílel jsem ze všech úhlů, pálil ze všech stran. A nic," láteří po utkání s Kanadou útočník Martin Kaut.

Čekaly se od nich trefy, které juniorskou reprezentaci nasměrují za slušnou pozicí před play off. Po třech zápasech jsou ale reprezentanti na dvou bodech a před posledním utkáním ve skupině s Dány ještě nemají jistotu postupu. Proti javorovým listům je znovu trápila koncovka, naopak domácí naložili se svými šancemi příkladně.

Musíme všechno střílet do brány a věřit, že to tam padne

Češi přitom vědí, že lepší výsledek nevisel zase tak vysoko. "Měli jsme super začátek, prvních pět minut. Potom jsem udělal takový hloupý faul, tedy nevím, jestli faul, prostě jsem byl vyloučený. Toho se musíme vyvarovat. Ale hráli jsme jako tým, měli tam dobré věci," připomíná odchovanec hokeje ve Žďáru nad Sázavou.

Jakmile začne rozebírat příčiny další porážky, v první řadě jmenuje mizernou koncovku. "Ve čtyřech zápasech jsme dali jen čtyři góly. Přitom víme, že v ofenzivě máme sílu, jenže zatím nedáváme góly. Musíme to zjednodušit, všechno střílet do brány a věřit, že to tam padne. Když se podíváme, jaký nám dala první gól Kanada... Možná mě to trefilo, byla to náhoda. A my takové branky taky potřebujeme."

Jak na gólmana soupeře, to názorně předvedli Jan Jeník a Ondřej Machala. Jeho zakončení dalo hokejistům naději na případnou přetahovanou. Jenomže poměrně brzy zhasla. "Bylo super, že Machy vyrovnal. První třetinu jsme si nezasloužili prohrát 1:3. Měli jsme hodně střel, bylo to vyrovnané. Ale nestačilo to." Svěřence trenérů Varadi, Krátošky a Eliáše šlechtilo, že nic nevzdávali a s nepříznivým vývojem se pokoušeli něco udělat.

Proti Dánům půjdeme vyhrát, nic jiného nám nezbývá

Bitvy s Kanadou jsou vždycky na krev, obzvlášť v prostředí bouřící vyprodané arény, která žene domácí na zteč. "Těžko se to hodnotí, když se prohraje. Věřil jsem nám, prohráli jsme... Kanada má silný tým, pokud to srovnám třeba s minulým rokem, Ale byl určitě hratelný. Nedá se nic dělat, musíme to hodit za hlavu. Máme před sebou poslední zápas ve skupině, proti Dánům půjdeme vyhrát. Nic jiného nám nezbývá.“

Pro Kauta a další ofenzivní hráče Nečase či Zadinu je všechno hodně trpké, očekávají se od nich góly. Ale ty zatím nikde. "Na to prostě nesmíme myslet. Tohle je turnaj, a když to tak vezmu, záleží nejvíc na čtvrtfinále. Tam se buď udělá úspěch, nebo ne." Proč branky ne a ne přijít? "Přijde mi, že někdy hrajeme až moc na krásu - to na malém hřišti nejde. Musíme pálit, dávat to tam a stát před bránou," vybízí.

Proti Kanadě byl Kaut několikrát blízko úspěchu, ve třetí třetině trefil tyčku. "Na ty se ale nehraje," pokrčí rameny. "Třeba už to proti Dánům bude gól. Jak já byl naštvanej, že jsme dali zase jenom jeden! Střílel jsem ze všech úhlů, pálil ze všech stran. A nic... Musíme se víc tlačit do brány. Proti Dánům se tam postavím a nikdo mě odtud nedostane," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz