Hynek Zohorna o Finsku, Škarkovi, majáku i bratrech v repre: Chybí nám Tomáš

Foto: Karel Švec, Český hokej

5. listopadu 2018, 19:49

Adam Bagar

Po dvou extraligových titulech se Hynek Zohorna přesunul do Finska. A tamní soutěž mu sedla. V dresu Lahti sbírá takřka bod na zápas, což neuniklo ani pozornosti kouče Miloše Říhy! „Za tu šanci jsem moc rád,“ září.

Z bratří Zohornů se většinou v národním týmu objevoval nejstarší Tomáš. Ale tentokrát je vše jinak, trenéři ukázali na jeho bratry Radima a Hynka. „Nějak jsme si to prohodili. Tomáš nám chybí, ale myslím, že dostane šanci na další akci. Musíme se s Radimem osvědčit, abychom se tady potkali všichni tři. To by bylo skvělé,“ zasní se Hynek Zohorna.

Ten má zatím na kontě jen dva reprezentační starty, teď přidá další díky parádním výkonům na severu Evropy. Finsko zkrátka trefil dobře. „Je to tak, zatím se mi daří. Trefil jsem mladý tým, kde jsem v osmadvaceti letech třetí nebo čtvrtý nejstarší hráč. Vyměnili půlku mančaftu, mají kvalitní mladé útočníky, které se nebojí dávat do hry,“ pokyvuje.

Přes počáteční respekt si už na tamní hokej zvykl. „Měl jsem k té soutěži respekt, že je hrozně rychlá. První měsíc byl hodně těžký, to jsem koukal kolem sebe, jak ti mladí Fini projíždějí. Když hrajete osm let v Česku, je to pak něco jiného. Ale teď už si to sedlo a vím, jak se tam hraje. Posunul jsem se, už samotný přestup vnímám jako posun,“ líčí.

Zohorna za osmnáct utkání nasbíral už patnáct bodů za pět branek a deset nahrávek a vede tak bodování celého týmu, což ve Finsku znamená povinnost nosit zlatou helmu. „Máte na hlavě maják, je to takové jiné. Nosím ji už asi osmý zápas a rád ji klukům předám,“ směje se. „Ale hlavně, ať se daří týmu. Jsme teď pátí, je to vyrovnané jako v Česku.“

Říha hledá kapitána, Kovář odchytá dva zápasy

Pelicans jsou v horní polovině tabulky i díky Jakubu Škarkovi, který také podává vynikající výkony. „S Juhou Olkinuorou se střídají. Dva zápasy chytá jeden, další dva druhý, pak zase jeden a jeden. Oba jsou dobří a chytají skvěle. Jsou vysocí, přijde mi, že ve Finsku má každý gólman skoro dva metry. Kubovi to taky sedlo,“ chválí svého parťáka.

Osmnáctiletý gólman si na rozdíl od Zohorny „užil“ i hodně náročnou letní přípravu, po které jezdil domů úplně zničený. „Popisoval mi to. Já tam byl naštěstí jenom týden, ne sedm jako on a další kluci. Co říkali, tak běhali třeba sjezdovky denně deset kilometrů. No, měli to dost náročné,“ přiznává o deset let starší člen druhé útočné formace Lahti.

Jediné, co ho zatím na severu Evropy trápí, jsou jazyky. „Nejsem asi tak vyjukaný, jako když odchází do zahraničí mladý kluk, ale bojuju s angličtinou. Kuba mi naštěstí na začátku trošku pomáhal a teď už je to lepší. A finština? Ta je těžká. Umím pár slov a základní nadávky na rozhodčí. Ale že bych dal dohromady nějakou větu, to ne,“ přiznává.

Už když do Lahti odcházel, nezastíral, že stále pošilhává i po NHL. „Dá se říct, že je to teď taková mezistanice. Potřeboval jsem změnu, neváhal jsem jít do finské ligy. Vím, že tady budu připravený jít někam na další štaci,“ prozrazuje na závěr Hynek Zohorna, který na českých kluzištích sehrál 401 extraligových utkání a získal s Brnem dva tituly.

Foto: Karel Švec, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz