Hokejisty zničily finské přesilovky, na Švédských hrách podruhé padli

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

(SÖDERTÄLJE, od našeho zpravodaje) Toužili napravit nepovedený výkon proti Švédům, čeští hokejisté ale mají na kontě další porážku. Po mizerné první třetině pustili Finy do vedení, posléze výkon zvedli, snížili a sahali po vyrovnání. Ovšem záhy po druhé pauze Češi znovu inkasovali, celkem dostali tři góly z finských přesilovek. Poslední podnik letošního Euro Hockey Tour zakončí národní tým v neděli, od 12 hodin ve stockholmské hale Hovet vyzve Rusy.

V českém týmu měl původně nastoupit Dmitrij Jaškin, ale po nemoci půjde do akce až v neděli proti Rusku. Zastoupil ho Michal Řepík. Jiný marod Martin Nečas prožil mezistátní premiéru, podobně jako jeho spoluhráč z Komety Hynek Zohorna. Do branky se postavil Dominik Furch, Finové nasadili Ville Hussa, mimo základní sestavu ponechali posily z NHL Teuvo Teräväinena a Sebastiana Aha.

Češi chtěli napravit dojem po čtvrteční porážce se Švédy, ovšem první třetina se jim znovu nepovedla. Už po 55 vteřinách fauloval Pyrochta a následně měl velkou možnost Puustinen. Oslabení výborně odmakali Řepík s Adamem Musilem, zdálo se, že průběh hry by mohl být vyrovnaný, jenomže soupeř pak přidal na rychlosti. Po střele Kiiskinena poloprázdná hala v Södertälje jen zahučela. Když byl vyloučen Pláněk, v oslabení se tlačil do koncovky Kubalík. Ovšem bekhendem na gólmana Hussa nevyzrál.

Skóre otevřel soupeř. Julius Honka napřáhl a v čase 13:30 skončila tečovaná rána od zadáka Dallasu za Furchem – 1:0. Tahle trefa Finy uklidnila, podpořila jejich sebevědomí, čeští hokejisté se nemohli dostat do tempa. Po dalším faulu Pavlíka se skóre měnilo znovu, druhé využití finské přesilovky zařídil Antti Suomela – 2:0. Finský útočník vypálil, jeho střelu zblokoval David Musil, jenže Suomela se dostal k dorážce a mířil přesně. Po přestávce šel výkon reprezentantů nahoru, předvedli mnohem lepší pohyb a také nasazení. Rázem přibyly střely i šance ohrozit Hussa.

Bekhendovým zakončením to na finského brankáře zkoušel Kaut, při hře ve čtyřech pálil Hrbas. Když se vyloučený Palola vrátil na led, do přečíslení se hrnuli Finové, ovšem parádně zachránil Furch. V čase 10:15 se radovali Češi. Adam Musil zakončoval z pravé strany, dostal se k dorážce, načež poslal puk do brány – 2:1. Pro bojovného útočníka to byl v sedmém mezistátním utkání premiérový gól. Podobnému úspěchu byli blízko i další hráči: líbila se třeba souhra agilního Nečase se Zohornou, po ráně Chytila chyběl Řepíkovi kousek k dorážce, Kousal mířil do tyče. Škoda, že v přesilovce na konci prostředního dějství soupeř odolal, ostrostřelci Kubalík s Frkem měli nabito, leč do ideální palebné pozice se nedostali.

Bohužel, vstup do třetí třetiny reprezentantům nevyšel, po 53 vteřinách hry se radovali Finové. Pesonen za bránou obral Pyrochtu, přesnou nahrávkou vyzval Tuomase Kiiskinena a ten nedal Furchovi šanci – 3:1. Tahle akce dala Finům křídla, hlídali si střední pásmo, nikam se zbytečně nehnali. Českým hokejistům nešla upřít snaha, ale soupeř držel vysoké otáčky, Furch musel být neustále pozorný. Případnou snahu o snížení kazily další fauly. Při dvojnásobném oslabení, které hrál soupeř 70 vteřin, kryl Furch ránu Riikoly.

Jenže pak pokračovala klasická výhoda Finů, a ti zápas definitivně rozhodli. V čase 52:15 poslal Toni Rajala dorážku do odkryté brány – 4:1.  A za dalších 35 vteřin Češi inkasovali zase, v síti skončila tvrdá rána z hokejky obránce Tommiho Kivistö – 5:1. Češi doplatili na disciplínu a zbytečné fauly, Finové za to poděkovali třemi góly z přesilovek. Jednu pak trestali také reprezentanti, po vyloučení Kivistö byl v 56. minutě na konci povedené kombinace Robert Kousal – 5:2. Poslední podnik letošního Euro Hockey Tour zakončí národní tým v neděli, od 12 hodin ve stockholmské hale Hovet vyzve Rusy.

Výsledek druhého utkání českého národního týmu na Švédských hrách:

FINSKO – ČESKO 5:2 (2:0, 0:1, 3:1)

Branky nahrávky: 14. Honka (Ikonen), 17. Suomela (Riikola), 41.Kiiskinen (Pesonen, Ikonen), 52. Rajaka (Sandell, Riikola), 52. Kivistö (Manninen) – 31. A. Musil (Kaut), 56. Kousal (Stránský).
Rozhodčí: Björk, Holm – Laksola, Nyqvist (všichni Švédsko).
Vyloučení: 5:8, navíc Sklenička (Česko) na 10 minut.
Využití: 3:1.
Střely na branku: 27:21.
Diváci: 1 577.
Hráno: v sobotu 28. dubna 2018 v Södertälje.
Finsko: Husso – Kivistö, Honka, Jürgens, Näkyvä, Riikola, Jokiharju, Juolevi – Manninen, Suomela, Palola – Kiiskinen, Janne Pesonen, Ikonen – Enlund, Sandell, Rajala – Jormakka, J. Sallinen, Puustinen – Anttila. Trenéři: Marjamäki, Tapola a Kangasalusta.
Česko: Furch – Krejčík, Sklenička, D. Musil, Pyrochta, Hrbas, Pláněk, F. Pavlík – D. Kubalík, Faksa, Šťastný – H. Zohorna, Nečas, Kousal – Řepík, A. Musil, Frk – Kaut, Chytil, M. Stránský – Zadina, Chlapík. Trenéři: Jandač, Kalous, Prospal a Špaček.

Výsledek druhého sobotního zápasu

ŠVÉDSKO – RUSKO 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)

Branky nahrávky: 18. Norman (Janmark), 34. Pilut (Kempe), 35. Nilsson – 54. Byvalcev (Kablukov).

Tabulka Švédských hokejových her

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Švédsko 2 2 0 0 0 6:2 6
2. Finsko 2 1 1 0 0 8:4 5
3. Rusko 2 0 0 1 1 3:6 1
4. Česko 2 0 0 0 2 3:8 0

Další program Švédských her 2018

Neděle 29.dubna:
12:00 Rusko – Česko (Stockholm, Hovet)
15:30 Švédsko – Finsko (Stockholm, Hovet)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz