Hokej v číslech: Vousatá raketa ze západu! Šenkeřík vstoupil mezi elitu

Foto: Kateřina Macečková, hokejkv.cz

Hokej přináší mnoho zajímavých příběhů a jedním z nich je i ten v hlavní roli s Petrem Šenkeříkem. Během krátké doby se vousatý obránce ve službách karlovarské Energie vyšvihl z hráče na zkoušku až mezi extraligovou smetánku. From zero to hero, jak praví jisté hokejové moudro. V čem však tkví kvality západočeského beka? To si rozebereme právě v tomto článku.

Ještě před pár týdny byl osud zadáka Petra Šenkeříka značně nejistý. V polovině loňské sezony přišel na hostování do Karlových Varů za účelem vyplnit tehdy prořídlou obranu Energie a svému úkolu skutečně dostál. Ovšem pak přišlo play off a hvězda zlínského odchovance vyhasla. A to až na takovou úroveň, že přišel o místo v kádru a do přípravy šel pouze coby hráč na try-out.

Tehdy se ale Šenkeřík vzepřel všem pochybovačům, vybojoval si důvěru trenérů a nyní dokonce se čtyřmi body za dva góly a dvě asistence vede bodování svého týmu. V přepočtu na 60 odehraných minut to dělá 2,07 bodu, taktéž nejlepší výkon mužstva. A ať se podíváte na jakoukoliv ofenzivní statistiku, zjistíte, že karlovarská čtyřiačtyřicítka má za sebou dost možná nejlepší měsíc své kariéry.

Svůj podíl na tom všem má také hlavní trenér Energie Martin Pešout, který se rozhodl projevit Šenkeříkovi patřičnou důvěru a pravidelně ho staví do hlavní defenzivní dvojice. Tedy přesněji řečeno, oficiálně hraje někdejší mládežnický reprezentant až ve třetí obraně, nicméně v praxi dostává skutečně pořádný příděl minut.

Šenkeřík vede se čtyřmi body za dva góly a dvě asistence bodování svého týmu.

Během šesti dosavadních zápasů strávil na ledě takřka 116 minut, vůbec nejvíce z celého mužstva. V přepočtu na utkání to dá dohromady ice time 19:18, pro změnu druhé nejvyšší číslo mezi energetiky. Šenkeřík navíc pravidelně chodí na přesilové hry, v nichž letos strávil už přes 13 minut. Právě v početních výhodách nasbíral přesně polovinu svých bodů.

Petr Šenkeřík.

Petr Šenkeřík. | Foto: Kateřina Macečková, hokejkv.cz

Důležité také je, že se sedmadvacetiletý bek nebojí zkoušet své střelecké štěstí – statistika Corsi mu přisuzuje celkem 23 střeleckých pokusů, čímž mu opět patří primát mezi Západočechy. Hodnocení Corsi dále ukazuje, že má ze všech hokejistů největší vliv na střeleckou aktivitu Energie. Pokud byl na ledě právě Šenkeřík, Karlovarští vyslali 94 střeleckých pokusů (to je součet střel na branku, střel mimo ní a k tomu ještě zblokovaných střel).

Jenže hned vedle se ukazuje také asi jediná slabina obránce v zelenobílé. Tou je defenzíva. 112 střeleckých pokusů proti Karlovým Varům během jeho působení na kluzišti je naopak nejhorší počin v týmu, plus si k tomu připočítejte mizerné -4 body ve statistice +/-. Ano, pokud zohledníme velkou vytíženost tohoto energetika, nevypadají tato čísla až tak hrozivě, ale stále je jeho ofenzivní práce podstatně přínosnější.

Ve statistice Corsi má 23 střeleckých pokusů, čímž mu opět patří primát mezi Západočechy.

Co tedy z toho všeho vyplývá? Co tkví v Šenkeříkově vzestupu? Nebojácnost a touha jít do útoku, a také i schopnost být ve správný čas na správném místě. To vše se promítá ve statistice zvané produktivita, ta v tomto případě dosahuje 33 %. Jinými slovy, Petr Šenkeřík vytěží kanadský bod z každého třetího gólu, který za jeho přítomnosti Energie vstřelí. 

Petr Šenkeřík.

Petr Šenkeřík. | Foto: Kateřina Macečková, hokejkv.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz