Hokej v číslech: Čtvrtý útočník na ledě. Plzeň ho našla ve Stříteském

Foto: Milan Podpera, hcplzen.cz

Na konci května jsme v rubrice Hokej v číslech psali, že Matěj Stříteský, který tehdy přestoupil z Karlových Varů do Plzně, je útočníkem v těle obránce. Souhlasí s tímto popisem i jeho hra na začátku letošní sezony?

Na obšírné hodnocení je sice stále brzo, ale po šesti zápasech v dresu Plzně můžeme potvrdit, že květnový výrok opravdu platí.

Třicetiletý zadák bodoval ve čtyřech ze šesti utkání, celkem zaznamenal už dva góly a tři asistence. Ve Škodovce je tak nejproduktivnějším obráncem a v extralize mu patří druhé místo za Filipem Hronkem!

Už tato informace naznačuje, že Stříteský patří mezi nejperspektivnější ofenzivní obránce nejvyšší soutěže. Pojďme se ale na jeho výkony podívat detailněji. Samozřejmě očima statistik.

Komplexní hra

Pouze již zmiňovaný Filip Hronek dokázal při hře 5 na 5 zaznamenat stejně bodů jako Matěj Stříteský. Plzeňský obránce se pohybuje na špici extraligy i v ostatních ofenzivních statistikách.

Je pátým nejčastěji střílejícím bekem a pátým nejčastěji nahrávajícím bekem. V obou statistikách se pyšní hodnotou 9, jednou u střel, podruhé u přihrávek na střelecké pokusy.

To je komplexní ofenzivní hra, kterou vidíme u nejlepších obránců Tipsport extraligy. Stříteský navíc splňuje další důležitou charakteristiku moderního zadáka – pohyblivost.

Zřejmé je to ze statistiky ukazující, kolikrát úspěšně vyvezl puk přes vlastní modrou do středního pásma. S devíti takovými výstupy je druhým nejlepším extraligovým obráncem, po Ladislavu Šmídovi.

Matěj Stříteský je nejen nejlepším obráncem Plzně, ale patří ke špičce celé extraligy.

Druhý nejvytěžovanější obránce současného lídra extraligy má samozřejmě pozitivní vliv i na celý svůj tým. Západočeši s ním na ledě přestříleli své soupeře 41:31 na střely ze slotu a vyhráli gólový souboj poměrem 8:3, nejlepším v týmu.

Závěr

Matěj Stříteský je zkrátka a dobře čtvrtým forvardem na ledě. V mnoha statistikách předčí své plzeňské spoluhráče z útoku a v ofenzivních číslech patří k nejlepším obráncům Tipsport extraligy.

A to považme, že zatím nebodoval při přesilovkách, ve kterých také hraje. Až začne přidávat body i při nich, bude statistikami ještě stoupat!

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz