Hokej je až na druhém místě. Jsem rád, že jsem doma, líčí Zábranský

Foto: Alena Zapletalová

Šíření koronaviru se dotklo i zámořských juniorských soutěží, které jsou doposud pouze pozastavené a je možné, že se dohrají později. Přesto organizace poslaly cizince domů. I kapitán dvacítky z letošního mistrovství světa Libor Zábranský, jenž hraje WHL za Kamloops, bez komplikací dorazil do České republiky.

Libore, jak se situace vyvinula v zámoří?
Minulý týden v úterý jsme odehráli zápas ve Spokane a ve středu jsme se vrátili domů. Pátek a sobotu jsme měli normálně hrát, ale ve čtvrtek nám zavolali, že se liga přerušuje a že máme zůstat doma. Neměli jsme nikam moc chodit, maximálně se třeba projít ven. V úterý jsme měli dostat více informací. Jelikož pak přišly informace o zpřísňování na hranicích už i v Kanadě a Americe, snažili se nás do neděle všechny vyprat domů, abychom se ještě stihli dostat do svých zemí.

Takže to nebylo vaše rozhodnutí vrátit se do České republiky?
Ne, ne, spíš je to o tom, že neví, na jak dlouho pauza bude. Zatím se soutěž jenom přerušila, konec nemáme, takže to chtěli udělat z bezpečnostních důvodů, aby se to nestoplo třeba na tři měsíce a my jsme tam pak neztvrdli.

Cesta proběhla v pohodě?
V sobotu mi bylo řečeno, že v neděli letím domů. V jedenáct hodin jsem normálně vyletěl a v pondělí jsem přistál v Praze. Naštěstí všechno proběhlo bez komplikací, takže to bylo dobré. Jsem strašně rád, že jsem se dostal zpátky domů, protože jsem měl strach, aby mi po cestě nezrušili nějaké lety.

„Naštěstí všechno proběhlo bez komplikací, takže to bylo dobré. Jsem strašně rád, že jsem se dostal zpátky domů.“

Bylo znát, že se něco děje?
Já jsem letěl přes Calgary, kde bylo vidět, že se lidé nikam moc neženou. V Amsterdamu bylo hodně Čechů, kteří letěli do Prahy. Jediné, co kontrolovali, jestli máme české pasy, aby nás pustili do země. Po cestě z Prahy bylo na dálnici dost kamionů, benzínky normálně fungovaly, takže člověk ani nic nepoznal. Spíš v Brně bylo vidět, že jsou ulice prázdné.

Napadlo vás, že by se něco takového mohlo stát?
To mě rozhodně nenapadlo ani ve snu. Bohužel se to děje. Asi je to výsledek toho, jak se lidstvo celkově chová. Teď musíme držet spolu a zvládnout to.

Libor Zábranský a Filip Král v Amsterdamu

Libor Zábranský a Filip Král v Amsterdamu | Foto: Archiv Libora Zábranského

Čeká vás karanténa?
Jo, myslím, že ano. Jsem doma a stejně se nechci nikam hrnout. Ne kvůli sobě, ale kvůli okolí. Stejně je v Česku všechno zavřené, což je dobře, takže budu dva týdny jenom doma. Teď je nás doma více, co jsme přiletěli ze soutěží, takže si zahrajeme nějaké videohry. Prostě se nějak zabavíme.

Jak to teď budete mít s trénováním?
Jde hlavně o to, že u nás je liga pořád jenom pozastavená. Je možné, že nám za tři týdny zavolají, že se máme vrátit a liga bude normálně pokračovat. Teď to ještě neberu jako úplný konec a že si dám dva týdny úplně volno. Na tohle pořád musím myslet. Až přijde nějaké finální rozhodnutí, podle toho se zařídím.

A jaký je váš názor, povede se zámořskou soutěž znovu rozjet?
Myslím, že bude hodně záležet na tom, jak se to rozjede za mořem. V Kanadě to nebylo ve velkém množství, takže to tolik nehrotí. Ale my máme třeba celou divizi v Americe, kde už jsou opatření větší. Můj názor je takový, že už to není o hokeji, ale o zdraví. Nejvíc by se mělo dělat pro to, aby se vir pozastavil a zvítězilo se nad ním.

„Můj názor je takový, že už to není o hokeji, ale o zdraví. Nejvíc by se mělo dělat pro to, aby se vir pozastavil a zvítězilo se nad ním.“

Jak moc vás mrzí předčasně ukončená sezona, pokud byste tedy už nehráli?
Je to těžké. Už je mi devatenáct, takže se může stát, že je to můj poslední rok v juniorce v zahraničí. Dostal jsem díky mistrovství světa možnost zahrát si za jeden z top týmů. Vypadalo to, že budeme jeden z největších favoritů na titul. Co se toho týče – je to takové hořké. Na jednu stranu jsem rád, že jsem doma, protože jsem chtěl být v takových těžkých chvílích s rodinou a ve své zemi. Na druhou stranu je to takové nedokončené a rozdělané. Je to hořké, ale situace už není o hokeji. Člověk by se měl teď řídit pokyny a respektovat je.

Máte před sebou nějakou vizi do další sezony?
Zatím vůbec. Teď budu dva týdny doma a pak uvidím. Bylo řečeno, že by se liga dohrála v červnu a hodně by se zkrátila. Dokud nebude sezona úplně ukončená, není podstatné řešit, co bude dál. Jak už se říkalo, nikdo neví, jak to bude i s další sezonou. Hokej je teď až na druhém místě.

Foto: Alena Zapletalová

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz