<

Finská dvacítka čeká na talenty: Vesalainen odmítl, pomůže Tolvanen?

17. prosince 2018, 10:19

Václav Jáchim

Finská dvacítka má před mistrovstvím světa v hledáčku několik mladíků, kteří už prorazili do NHL. Zatím ale nezískala žádného. Kouč Jussi Ahokas na tiskové konferenci potvrdil, že některou z posil snad uloví, nicméně konkrétní nebyl. Jisté je, že na turnaji ve Vancouveru a Victorii nebude Kristian Vesalainen. Útočník Winnipegu totiž pozvánku sám odmítl.

Urostlý bojovník stihl letos v NHL pět utkání. Postupem času ovšem vypadl ze sestavy Jets a klub ho 23. listopadu uvolnil do Jokeritu Helsinky. Vesalainen naskočil do Kontinentální ligy a záhy si vysloužil cenu pro nováčka týdne. Jenže finské dvacítce nepomůže, což se dalo tušit už ve chvíli, kdy se vracel ze zámoří do Finska.

„O šampionátu jsem nepřemýšlel, teď se soustředím na něco jiného," řekl tehdy Vesalainen. Nyní je jasné, že třetí mistrovství světa juniorů v řadě nedá. „Kristian nám oznámil, že se nezúčastní. Chceme hráče, kteří mají zájem. Jeho rozhodnutí musíme respektovat," uvedl trenér Ahokas.

Vesalainen se chce soustředit na KHL. Do Jokeritu přišel podobně jako rok předtím Eeli Tolvanen. Finský útočník touží zaujmout představitele Jets, smlouvu má sice v kapse, ovšem místo v prvním týmu Winnipegu zatím ne. Vesalainen usoudil, že dvacítky mu v tomto ohledu nepomohou.

Ahokas věří, že jiný špičkový útočník k dispozici bude. Finové doufají v příjezd Eeliho Tolvanena, jehož vedení Nashvillu poslalo na farmu. Jak deníku Ilta Sanomat řekl agent hráče Tomi Haula, Tolvanen by turnaj rád absolvoval. Ale záleží pochopitelně na Predators.

Tým Suomi by teoreticky mohli posílit i další hráči z NHL, není to však příliš pravděpodobné. Obránce Urho Vaakanainen z Bostonu byl dlouho zraněný, jiní zadáci Miro Heiskanen (Dallas), Henri Jokiharju (Calgary) a útočník Jesperi Kotkaniemi (Montreal) jsou členy prvních týmů a kluby NHL nejspíš s jejich uvolněním souhlasit nebudou.

Finové začnou světový šampionát 2019 v jiné základní skupině než česká reprezentace, teoreticky tedy mohou být jejím soupeřem ve čtvrtfinále. Loni se v něm oba soupeři utkali a v Buffalu slavili postup Češi. Rok předtím v Montrealu tým Suomi nevídaně selhal a musel bojovat o záchranu.

Širší nominace Finska na MS dvacetiletých

Brankáři:
Ukko-Pekka Luukkonen (Sudbury, OHL), Lassi Lehtinen (Lukko Rauma), Filip Lindberg (Univ. Massachusetts, NCAA).

Brankáři:
Oskari Laaksonen (Ilves Tampere), Aleksi Anttalainen (Blainville-Boisbriand, QMJHL), Toni Utunen (Tappara Tampere), Olli Kaskinen (Turku), Ville Heinola (Lukko Rauma), Joona Reikkinen (Kuopio), Otto Latvala (Hämeenlinna), Lassi Thomson (Kelowna, WHL), Mikko Kokkonen (Mikkeli), Anttoni Honka (Jyväskylä).

Útočníci:
Rasmus Kupari, Aleksi Heponiemi (oba Oulu), Niklas Nordgren, Teemu Engberg, Anton Lundell (všichni IFK Helsinky), Samuli Vaionionpää (Ilves Tampere), Aleksi Klemetti (Kuopio), Valtteri Puustinen (Hämeenlinna), Santeri Virtanen (Lappeenranta), Linus Nyman (Lukko Rauma), Kaapo Kakko (Turku), Aarne Talvitie (Penn State, NCAA), Jesse Ylönen (Lahti), Sami Moilanen (Tappara Tampere), Sampo Ranta (Univ. Minnesota, NCAA).

Trenér: Jussi Ahokas.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz