<

Češi zvládli přestřelku s Němci, v přípravě na MS jsou stále stoprocentní

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

17. dubna 2019, 19:42

Václav Jáchim

Čeští reprezentanti zvládli první bitvu s Němci, houževnatého soka přestříleli a úvodní vzájemnou bitvu Euro Hocky Challenge dovedli k vítěznému cíli. Národní tým je v přípravě na mistrovství světa stále stoprocentní, druhé utkání se stříbrnými medailisty z loňské olympiády sehrají hokejisté ve čtvrtek od 17:20 hodin znovu na ledě karlovarské KV Areny.

Trenér Říha poslal do akce většinu opor, které má aktuálně k dispozici. Podruhé v přípravě na MS se do branky postavil Jakub Kovář, elitní formaci tvořili Řepík, Hanzl a Kubalík, ve druhém útoku spolupracovali Hynek a Tomáš Zohornové se Sekáčem. Podle očekávání nehrál Chytil, který doléčuje zranění a zatím nemá souhlas New York Rangers.

Slavnostní buly vhodil vynikající běžec na lyžích Lukáš Bauer, duel pak dostal pořádný spád. Češi nastoupili aktivně, rychle si vybudovali dvoubrankový náskok. Když byl na trestné lavici Wissmann, domácí přesilovku využili. V čase 5:18 otevřel skóre Jakub Krejčík, tvrdě vypálil, Strahlmeier kotouč vyrazil a ten mu posléze spadl za čáru – 1:0. Po 18 vteřinách se fanoušci radovali znovu. Fořt z strany neuspěl, dostal se ale ke kotouči, načež ho pohotově posunul Janu Kolářovi. A zkušený bek mířil přesně – 2:0.

Jenže soupeř brzy odpověděl podobně. Řepík dostal za faul hokejkou trest na čtyři minuty, Němci v početní výhodě snížili a těsně po jejím skončení pak vyrovnali. Oba góly hostů zařídil Lean Bergmann: nejprve Kováře překonal z dorážky – 2:1, pak po nepřehledné situaci střelou z prostoru před bránou – 2:2. Ale reprezentanty to nevykolejilo. V čase 13:58 se David Tomášek zbavil beka hezkou stahovačkou a poté z pravého kruhu nádherně trefil – 3:2.

Říhu štvala obrana: Shořeli jsme v hlavách

Český tým držel vysoké tempo, žádný kotouč pro něj nebyl ztracený. Před sirénou předvedl ukázkovou bojovnost Ondřej Beránek. Útočník místní Energie získal u mantinelu zdánlivě ztracený kotouč, vyslal ho z úhlu na bránu a puk se od nohy Strahlmeira odrazil do klece – 4:2. Beránek trochu kuriózně slavil svůj první gól v národním týmu. Po přestávce se dál hrál svižný hokej, Němci přečkali oslabení po faulu Daschnera, v čase 24:45 snížili. Obránce Marco Nowak vyslal tvrdou pumelici k tyči a Kovářovi nedal šanci – 4:3

Češi byli dál aktivní, škoda, že nezužitkovali některou z velkých šancí. V polovině zápasu minul z dobré pozice Kubalík, Strahlmeiera nepřekonal Hynek Zohorna. Německý gólman poté v pádu pokryl střelu Řepíka, neprosadil se Tomáš Zohorna. Ve 35. minutě ujel Tomášek, ani jeho bekhendové zakončení k radosti nevedlo. Na opačné straně lapil Kovář nebezpečný pokus Kurtha.

Ve třetí třetině hokejisté drželi soka na uzdě. Němci se sice snažili, nicméně národní tým hrál jistě a v čase 51:16 navýšili náskok. Za faul byl vyloučen Tuomi a druhou českou přesilovku v utkání využil Tomáš Mertl, útočník čínského Kunlunu zakončil bekhendem pod horní tyčku –  5:3. Úspěšný střelec posléze dostal za faul dvě minuty a Němci při početní výhodě znovu skórovali, v čas 56:12 se prosadil Marc Michaelis – 5:4.

Závěr byl tím pádem dramatický, ovšem reprezentanti si náskok pohlídali a v přípravě na mistrovství světa brali třetí výhru. Druhý duel s Německem sehrají hokejisté ve čtvrtek znovu na ledě karlovarské KV Areny (od 17:20 hodin).

Výsledek

ČESKO – NĚMECKO 5:4 (4:2,  0:1, 1:1), 

Branky a nahrávky: 6. Krejčík (T. Zohorna), 6. Kolář (Fořt), 14. Tomášek (Červený), 20. Beránek, 52. Mertl (Sekáč, H. Zohorna, ) – 8. Bergmann (Pföderl), 10. Bergmann (Bokk, Michaelis.), 25. Nowak (Bokk, Loibl), 57. Michaelis (Bokk).
Rozhodčí: Hribik, Pešina – Hynek, Zika.
Vyloučení: 5:4.
Využití: 2:2.
Střely na branku: 32:31.
Diváci: 5238.
Hráno: ve středu 17. dubna v Karlových Varech.
Česko: Jakub Kovář – Zámorský, Polášek, Kundrátek, Kolář, F. Pavlík, Krejčík, Mozík, Jordán – Řepík, R. Hanzl, D. Kubalík – H. Zohorna, T. Zohorna, Sekáč – Tomášek, Fořt, Červený – Beránek, Mertl, Zdráhal. Trenéři: Říha, Reichel a Mlejnek.
Německo: Strahlmeier – Daschner, Schopper, Noiwak, M. Weber, Bittner, Krupp, Wissmann, Wagner – Pföderl, Michaelis, Bergmann – Elsner, Noebels, Wohlgemuth – Bokk, Loibl, Tuomie – Kurth, Fauser, Höfflin – Ziegler. Trenéři: Söderholm a Murphy.

SESTŘIH: Česko – Německo 5:4

Další program reprezentace před MS 2019

Euro Hockey Challenge:

Čtvrtek 18. dubna od 17:20: Česko – Německo (Karlovy Vary)

Kemp v Nitře
Pátek 26. dubna od 18:00: Slovensko – Česko (Trenčín)
Sobota 27. dubna od 18:00: Slovensko – Česko (Nitra)

Carlson Hockey Games (2. – 5. května 2019, Brno):

Kemp v Brně
Čtvrtek 2. května od 17:30: Česko – Finsko
Sobota 4. května od 18:30: Česko – Švédsko
Neděle 5. května od 18:00: Česko – Rusko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz