Blázniví gólmani: Greiss napodobil Salfického, Koval připravil dva góly

Foto: flipboard.com

14. května 2016, 14:27

Adam Bagar

(PETROHRAD, od našeho zpravodaje) Pamatujete ještě na osmnáct let starý kousek plzeňského brankáře Dušana Salfického, jenž si ve čtvrtfinálové sérii se Spartou srazil nahození ze středního pásma do vlastní svatyně? Něco podobného se v bláznivém střetnutí s Běloruskem podařilo také německému gólmanovi Thomasovi Greissovi. "Chytal fantasticky! Vždyť dokonce vstřelil branku," usmíval se po vítězství 5:2 obránce Christian Ehrhoff.

V play off NHL vystavil stopku Jágrově Floridě, jenže v dalším kole už jeho Islanders nestačili na Tampu Bay. Sezona v nejlepší lize světa pro Thomase Greisse skončila a nic mu nebránilo v tom, aby mohl posílit Němce na světovém šampionátu v Petrohradu. Poprvé se představil v pátečním střetnutí s Běloruskem a dlouho si vedl skvěle. V čase 49:14 ale předvedl vlastenec, jaký se jen tak nevidí. I když ne tak úplně, čeští fanoušci tohle dobře znají díky Dušanu Salfickému.

"Chytal fantasticky! Vždyť dokonce skóroval."

Tehdy ještě plzeňský brankář si na konci prodloužení čtvrtého čtvrtfinálového utkání se Spartou srazil holí Kverkovo nahození ze středního pásma do vlastní branky a Plzeň i díky tomuto kiksu prohrála 2:3 na zápasy. V případě Greisse ale tolik ve hře nebylo. Když si nechtěně poslal do své branky protečovaný puk z hole Andreje Stase, který vstřelil asi jeden z nejlehčích gólů v kariéře, svítilo na světelné kostce jasné skóre 4:1 ve prospěch německého souboru.

"Ten gól byl úplně z ničeho. Ale jinak odchytal velmi dobré utkání, takže si něco takového mohl dovolit. Nechtěli jsme propadat panice, naopak bylo zapotřebí hrát pořád stejně. Ale byl to pro Greisse celkem tvrdý oříšek," prohlásil po triumfu 5:2 německý trenér Marco Sturm. Greiss, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem německého týmu, si pak musel vyslechnout i nějaké ty srandičky. "Chytal fantasticky! Vždyť dokonce skóroval," smál se bek Christian Ehrhoff.

Kromě Greissova kiksu zaujal rovněž statistický zápis běloruského brankáře Vitalije Kovala, ten zaznamenal pro brankáře nevídané dvě nahrávky. Nejdřív v přesilovce zastavil puk pro Andreje Stěpanova, který předvedl nevídané sólo přes celé kluziště, a vzápětí asistoval rovněž u kuriózní trefy Andreje Stase. V zápase tak byl nejproduktivnějším hráčem Bělorusů a na turnaji je v tomto ohledu dokonce lepší než Slovák Réway, Kanaďané Reinhart s Domim a další.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz