Vsetín šplhá i díky Konečnému: Nesmíme si říkat, že hrajeme o sestup

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Dorostenci Vsetína v říjnu zabrali a díky dvanácti bodům z pěti zápasů se zapojili do bojů o čtyřku východní skupiny. Jednou ze nejpřekvapivějších výher dosavadního průběhu extraligy byl jejich skalp Vítkovic, které 45 zákroky vychytal brankář Martin Konečný. Přestože by si v Technice nezachytal, je nyní oporou Valachů, s nimiž bez tlaku od vedení cílí na záchranu nejvyšší soutěže.

Martine, čím to bylo, že jste v září zvládli jediný zápas?
Začátek se nám moc nevydařil, protože jsme na sebe ještě nebyli zvyklí a mužstvo si muselo postupně sednout. Do týmu přibylo hodně nových kluků, já jsem vlastně taky nová tvář, takže jsme se museli taky trochu seznámit, hlavně o tom to bylo, protože jsme spolu nikdy předtím nehráli. Teď je to rozhodně lepší a jsme rádi, že se nám daří. Pomohlo nám, že jsme začali hrát opravdu jako tým.

Zlepšila se i hra?
Obecně nám to tam začalo více padat, zlepšili jsme zakončení, podařilo se nám dát nějaké góly, což hodně pomohlo, aby se všechno zlepšilo a zlomilo se to. Předtím jsme se spoluhráči hodně řešili, proč se nám nedaří střelecky. Hlavně jsme si ale říkali, že kvůli tomu nesmíme klesat a že to jednou přijde. I když jsme zápasy prohráli, nebylo to tak, že by nás soupeř stoprocentně přehrával, až na pár výjimek. Vždycky jsme se o zápas připravili anebo nám tam nenapadaly branky, takže hlavní bylo, abychom si z toho nic nedělali. Říkali jsme si, že to přijde, a přišlo to.

Kdy se všechno zlomilo k lepšímu?
V hokeji je hrozně těžké říct, že od dané chvíle už to půjde, protože je to o hodně faktorech. Když se na situaci podívám zpětně, troufnu si říct, že zápas proti Olomouci byl zlomový, nasázeli jsme jí rychlé góly, zlomilo se to tam a od té doby se nám začalo dařit.

Zlepšila se i nálada v kabině?
To samozřejmě. Nikdo nemá rád, když se prohrává, ale nic moc velkého jsme si z toho nedělali a nakonec jsme to dokázali zvrátit. Byla trochu cítit deka, ale snažili jsme na ni v kabině extra nemyslet, protože sezona je dlouhá. Po deseti zápasech není potřeba dělat velké závěry. Šli jsme s týmem pořád za tím, co chceme.

„Myslím, že kdyby na nás tlačili, ničemu by to nepomohlo. My všichni dobře víme, jak je důležité extraligu udržet.“

Jak nahlížíte na sestupovou hrozbu?
Bavili jsme se i s trenérem, že o sestupu všichni mluví, ale my si nesmíme říkat, že hrajeme tuhle sezonu o sestup, protože pak se hraje úplně jinak. My si říkáme, že chceme každý další zápas vyhrát a odvést na ledě nejvíc, co můžeme. Na sestup nemyslíme.

A vedení netlačí, že chce extraligu udržet?
Všichni víme, že je potřeba extraligu zachránit. Myslím, že kdyby na nás tlačili, ničemu by to nepomohlo. My všichni dobře víme, jak je důležité extraligu udržet. Tlaky z vedení na nás ale nejsou. Dá se říct, že tlak na sebe vyvíjíme každý sám.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Zlín je s osmnácti body čtvrtý a pak jste tři týmy jenom o tři body zpět, což slibuje ještě velký boj. Souhlasíte?
Že bude extraliga dorostu tenhle ročník obzvláště vyrovnaná soutěž, jsme věděli. Pořád je to ale otevřené, i když se nějaké týmy do čtyřky nedostanou, je tam spoustu další zápasů. Zatím to je hodně vyrovnané a bude to boj až do posledních zápasů.

Jste připraveni na těžké zápasy, ve kterých půjde o hodně?
Myslím, že jsme, ale vždycky je co zlepšovat. Sezona bude ještě dlouhá, takže maličkosti by se měly do závěrečné části vypilovat. Já věřím, že minimálně do toho závěru budeme připraveni. Osobně těžké zápasy mám i nemám rád. Je super, když jsou zápasy vyhrocené a jsem v náladě, kdy jde o všechno. Na druhou stranu někdy už je to moc velký stres. Zase po vyhraném zápase, ve kterém šlo o všechno, je obrovská radost, takže vlastně taková utkání mám rád.

„Určitě to spolu nějak zvládneme, jako tým.“

Zatím jste svého gólmanského parťáka skoro nepustil do brány, takže na vás výkon týmu evidentně stojí. Cítíte na sobě tlak?
Tlak samozřejmě vnímám, ale kluci mi hodně pomáhají už s tím samotným tlakem i potom v bráně, když chytám. Určitě to spolu nějak zvládneme, jako tým.

Jak se teď v brance cítíte? Čísla máte v posledních zápasech vynikající.
V létě jsem měl výkony kolísavé, ale já to tak mám skoro každou přípravu, která od toho je, aby si člověk mohl vyzkoušet nové věci. Teď už jsem spokojený, s týmem se nám daří, takže je to dobré. Osobní statistiky jsou krásné, ale daleko raději jsem za týmovou výhru, která nás může posunout. Osobní čísla jsou jenom takovou třešničkou na dortu po vítězném zápase.

Jednou takovou třešničkou je i nula s Vítkovicemi. Je pro vás hodně cenná?
Každá nula je cenná, ale cennější je pro mě výhra nad prvními Vítkovicemi. Měli jsme potom obrovskou radost, že jsme dokázali porazit vedoucí tým tabulky. Hlavně jsme byli rádi za tři důležité body. Navíc když brankář vychytá nulu, musí se sejít spousta faktorů. Já jsme měl štěstí, dvakrát mi zazvonila tyčka, což mi pomohlo. Zrovna se mi dařilo, měl jsem dobrý den a kluci mě vzadu výborně podrželi.

Můžete nastínit okolnosti vašeho přesunu mezi Technikou a Vsetínem?
Vsetín o mě měl zájem, takže jsme se dohodli, že sem půjdu. V Technice byla taková těžká situace, protože bych si tam asi nezachytal, takže jsme se domluvili, že půjdu sem. Jsem tady se vším naprosto spokojený, takže to bylo dobré rozhodnutí.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz