Vsetín je krok od kvalifikace, Žihadla doma řádila. Jablonec viděl drama

Foto: Martin Pavík, hc-vsetin.cz

25. března 2017, 20:41

Martin Schwarz

Letošní ročník třetí nejvyšší soutěže postupně vrcholí, tentokrát byly na programu druhé finálové a semifinálové zápasy. Na východní straně republiky potvrdili celosezónní nadvládu hokejisté Vsetína, kteří zopakovali čtvrteční vítězství proti Porubě a od bojů o WSM ligu je dělí jediná výhra. Stejné pocity mohla v semifinále skupin Západ a Střed prožívat pražská Kobra, klub z hlavního města ale tentokrát na jablonecké Vlky nevyzrál, padl v prodloužení. Poslední ze tří rozehraných sérií dokázaly zdramatizovat Moravské Budějovice, doma totiž složily Havlíčkův Brod.

Semifinále skupin Západ a Střed

Žihadla bodla pětkrát, třikrát díky Havlovi

V prvním zápase týmy nalákaly fanoušky na další bitvy třinácti brankami. Tolik jich padlo za šedesát minuty hry, když Havlíčkobrodští slavili vítězství 8:5. Ani publikum v Moravských Budějovicích se nenudilo, vždyť oblíbenci tamních obyvatel od poloviny základní hrací doby určovali vývoj střetnutí. Po úvodní třetině ještě doháněli ztrátu, hosty poslal do trháku trefou na 2:1 Filip Beneš. Pak ale pušky BK mlčely. Místo nich udeřili borci z domácí střídačky, ti ovládli prostřední dějství poměrem 3:0 a do závěrečné dvacetiminutovky brali náskok o dvě branky.

A už jej nepromrhali, naopak. V 52. minutě pečetil hattrick útočník Žihadel Lukáš Havel a s Bruslaři to nevypadalo vůbec dobře. Přestože stačili těsně před koncem třetí periody upravit na 5:3, při zvuku poslední sirény jásali Moravské Budějovice, konečné skóre 6:3 určil gólem do odkryté klece Mikeš. Žihadla důležitým úspěchem z domácího prostředí srovnala stav série na 1:1. Třetí semifinálový mač proběhne v pondělí v Havlíčkově Brodě.

HC Moravské Budějovice – BK Havlíčkův Brod 6:3 (1:2, 3:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 5. Havel (Kovář), 25. Mikeš (Nováček, Šťáva), 32. Horký (Hačecký), 37. Havel (Horký, Rytnauer), 52. Havel (Horký), 60. Mikeš (Horký) – 10. Endál (Přidal), 19. Beneš (Kuchta), 59. Lacina.
Stav série: 1:1.

Spousta gólů a napětí, nakonec slaví Vlci

Kdo čekal podobnou dominanci Kobry jako v prvním semifinálovém zápase, ten se pořádně přepočítal. Jablonečtí vzali čtvrteční drtivou porážku 2:8 jako poučení pro příště, což v sobotu na severu Čech dokazovali. Nezačali sice dobře, ani ne po minutě hry otevřel skóre hostující Slanina a po vlčích gólech z konce 6. a 9. minuty Pražané přidali další dvě přesné trefy, s koncem první třetiny hosté nesli do kabiny těsný náskok. Jenže Severočeši jej umazali, jako jediný ve druhé dvacetiminutovce „brankoval“ jablonecký Nevyhoštěný, navíc hned na jejím počátku. Třetí pasáž tedy slibovala zajímavý hokej.

A také že ho nabídla. Kobra ve 43. minutě znovu prchla do vedení, avšak pár okamžiků na to křepčili radostí Jablonečtí, dvěma slepenými góly zvrátili vývoj duelu na svou stranu. Pomalu se zdálo, že Vlci hubený náskok uhlídají, když udeřil Filip Švaříček, jenž 4 minuty před koncem základní hrací doby mač poslal do prodloužení. V něm se stal hrdinou domácí hokejista Vojtěch Havlas, který z pravého kruhu překonal brankáře Bílka. Vlci, podobně jako Moravské Budějovice, srovnali stav semifinále na 1:1.

HC Vlci Jablonec nad Nisou – HC Kobra Praha 6:5 po prodloužení (2:3, 1:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 6. Bříška (Nevyhoštěný, Moravec), 9. Mulač (Pilař, Homolka), 21. Nevyhoštěný (Bříška), 45. Nevyhoštěný (Bříška), 46. Homolka (Mulač, Demel), 66. Havlas (Bříška) – 1. Slanina (Vlach), 12. Matějek (Pulkrab, Vlach), 19. Tuma, 43. M. Matějček (Vlach, Slanina), 56. Švaříček (Vlach, M. Matějček).
Stav série: 1:1.

Finále skupiny Východ

Valachům stačilo 5 minut, mají mečbol

Vsetínské ROBE proletělo základní částí jako horký nůž máslem. Jak se zdá, podobné plány má někdejší extraligista i s vyřazovacími boji, ve čtvrtek spláchl Porubu 5:1 a se sokem se nemazlil ani na ostravském ledě. Svěřenci Jiřího Dopity rozsekli zápasovou zápletku druhého finále během necelých pěti minut. V čase 4:30 upravoval už na 3:0 z pohledu hostů Vladimír Luka, ještě před ním za Vsetín skórovali Kolařík se Šilhavým. Červenobílí pochopitelně nehodili flintu do žita. Před první sirénou dopravili za Šurého záda aspoň jeden kotouč. Ve druhé části se domácí dokonce dostali na dostřel, to když na 2:3 snižoval Dominik Rudl.

Jenže Valašský hokejový klub další komplikace nepřipustil. Díky trefě Zúbka čtyři minuty před koncem prostřední periody získal zpátky vedení o dva góly, v poslední části hry potom neprocitl žádný střelec. Vsetínští jsou krok nejen od ovládnutí celé skupiny Východ pro ročník 2016/2017, ale hlavně jednu výhru od postupu do kvalifikace o WSM ligu. Pokud v pondělí uspějí, mohou slavit ve velkém, třetí utkání totiž sehrají před svými fanoušky.

HC RT TORAX Poruba 2011 – VHK ROBE Vsetín 2:4 (1:3, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Seidler (Kaluža), 23. Rudl (Jáchym) – 1. Kolařík (Zúbek), 2. Šilhavý (Čuřík), 5. Luka (Finsterle), 37. Zúbek (Kolařík).
Stav série: 0:2.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz