Vítkovické rošády. Každý ať hraje tam, na co má výkonnost, říká Trličík

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Řada nucených změn, ale i posuny hráčů mezi kategoriemi. Tak vypadá hokejové léto ve Vítkovicích, které patří každým rokem mezi týmy s nejvyššími ambicemi – a to jak v juniorce, tak dorostu.

Co se týče starší kategorie, ta příliš změn neeviduje. Samozřejmostí je konec hráčů ročníku 1999, kteří už na výjimkou hrát nemohou, nicméně ti v loňském týmu moc startů stejně nesbírali.

Z potenciálního kádru pro nový ročník postrádala juniorka v letní přípravě dvojici tahounů – Petra Fridricha a Jana Bernovského. „Ti si na základě výkonnosti v minulém roce řekli o svou příležitost v áčku a je jen dobře, že ji nyní dostali a že se posunuli výše,“ hlásí na klubovém webu hlavní trenér juniorů Mojmír Trličík.

Na stole mu přistál jediný odchod, opět z útočných řad, ale z ročníku 2002. Ivan Ivan po skvělém ročníku vyslyšel volání ze zámoří a bude hrát QMJHL za Cape Breton, který si ho vybral na letošním draftu.

„Jde o hráče, který si o to svým výkonem v minulé sezoně jednoznačně řekl. Ve své kategorii je jedním z nejlepších u nás,“ uznává bez problémů Trličík, na druhou stranu ale neskrývá svůj pohled na věc.

„Odchází do kanadské juniorky. Pro jeho rozvoj to může být dobré, ale já osobně si myslím, že ta česká cesta, kterou jsme pro něj měli připravenou a kterou mohl absolvovat, by byla pro něj vhodnější. Samozřejmě je to ale jeho rozhodnutí a my ho respektujeme,“ povídá.

Pomyslnou náhradou za Ivana může být Martin Ryšavý, který přišel do Vítkovic z Přerova. Byť samozřejmě spadá do mladšího ročníku, takže jejich srovnání není přesné. „Jednoznačně jsme Martina chtěli a podařilo se nám to. Nejsme úplně příznivci přesunů z druhé části republiky, protože s ohledem na cestování a na fakt, že je hráč oddělen od svého domovského zázemí, to na něj může mít vliv a není to pro jeho rozvoj vhodné. Přerov ale není tak daleko. Martin je navíc stálým členem reprezentace do sedmnácti let,“ pokračuje Trličík.

Ryšavý není jediným mladíčkem, který se připravuje s juniorkou. Kdo loni sledoval vítkovický dorost, viděl silný mančaft a hráče, kteří i díky fyzické vyspělosti mohli pomýšlet na posun výš. Však už první šance dostávali.

„Já osobně si myslím, že ta česká cesta, kterou jsme pro něj měli připravenou a kterou mohl absolvovat, by byla pro něj vhodnější.“

„Byli tam v podstatě čtyři stálí reprezentanti a další šikovní hráči, takže jsme posunuli do juniorky momentálně celkem osm hráčů z dorostu. Budeme intenzivně komunikovat a řešit jejich postavení, zda budou hrát v juniorce, nebo v dorostu. Vše samozřejmě závisí na hráčích samotných a na tom, jakou výkonnost budou oni mít, jaký bude jejich přístup,“ upřesňuje Mojmír Trličík.

V takovém počtu mladíci za juniorku stabilně hrát ani nemůžou, ale trenéři pro ně mají jasný motivační vzkaz: „Pokud bude mít patnáctiletý hráč výkonnost, aby hrál v juniorce, tak v ní hrát bude. Pokud bude mít na víc, tak ať hraje i výše. Obecně, ať hráči hrají tam, čemu odpovídá jejich výkonnost.“

„Bohužel ani nám se nevyhnul celorepublikový trend, kdy v naší kategorii chybí kvalitní obránci.“

Nad sestavou mladší kategorie tedy visí před startem ročníku dost otazníků. Ani Vítkovice nezůstaly ušetřeny celorepublikové vlny odchodů do zahraničí: Marek Brada míří do švédského Björkloven, Ondřej Cubo do finské Raumy a Filip Juříček do KJT Haukat. Za sousední Havířov bude v nové sezoně hrát Martin Kubík.

„Krejsa, Rajčan, Machů, Kotásek a Smolka se posunuli do naší juniorky. Odchody budou samozřejmě citelné, ale komunikace mezi dorostem a juniorkou probíhala vždy dobře a já věřím, že si i v příští sezoně navzájem vyhovíme tak, aby to mělo co nejmenší dopad,“ hlásí za vítkovický dorost jeho trenér Jan Vavrečka.

Za dominantními zadáky ale podle něj zeje určitá propast: „Bohužel ani nám se nevyhnul celorepublikový trend, kdy v naší kategorii chybí kvalitní obránci,“ přemýšlí. I proto naopak získal mladičkou posilu. „Je to Sebastian Weitz ze Slavie. Je to podsaditější typ, který by měl umět tvrdit muziku, je ročník 2005, takže v dorostu prvoročák. První dojmy z něj jsou dobré, takže bychom o něj určitě mohli stát,“ hlásí k novému jménu v týmu, které ale poněkud odporuje slovům Trličíka.

Weitz může hrát ještě za devátou třídu. Právě z řad starších žáků se na trénincích objevují i další jména, zvlášť když tahle kategorie patří u Ostravanů dlouhodobě mezi republikovou špičku. Za všechny talenty stačí jmenovat Dominika Petra.

„Určitě je tam řada šikovných kluků. Dokážu si představit, že dva deváťáci u nás budou stabilně v obraně. Samozřejmě vše závisí na nich, na jejich přístupu. Někteří kluci jsou na tom herně opravdu dobře, takže pokud nedojde k nějakému zkratu v hlavě, tak by už letos mohli být platnou součástí našeho týmu,“ burcuje Vavrečka a jak dodává, nemusí jít jen o zadní řady. „I pro útok máme několik zajímavých adeptů, kteří by se mohli a měli prosadit,“ uzavírá na klubových stránkách.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz