Vítězné tažení trvá! Češi mají skalp Finů, drama v Plzni rozhodl Sedlák

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

12. prosince 2019, 20:52

Adam Bagar

Čeští hokejisté v Plzni navázali na famózní Karjalu. Do Channel One Cupu vstoupili domácím vítězstvím 4:3 v prodloužení nad Finy a v aktuální sezoně ještě ke spokojenosti fanoušků nepoznali hořkost porážky. Drama rozsekl dvougólový Lukáš Sedlák.

Národní tým se po více než třech letech vrátil do Plzně, kde naposledy přehrál Švédy 6:3. Teď tam vyzval dalšího severského soupeře, Finsko. Trenér Miloš Říha nechal odpočívat brankáře Marka Langhamera, beka Ondřeje Vitáska a útočníky Hynka Zohornu s čerstvě povolaným Radovanem Pavlíkem. Mezi tyče se postavil Roman Will, kapitánské céčko připadlo domácímu střelci Milanu Gulašovi, který si při nástupu vysloužil největší aplaus.

Český výběr po rozpačitých úvodních sekundách převzal otěže zápasu do svých rukou a vytvořil si tlak, který musel hasit faulem Eronen. Z přesilové hry uběhlo jen třicet sekund, když Gulaš našel u tyče Martina Zaťoviče, ten si zpracoval puk a zasunul do prázdného místa branky – 1:0. Rousek s Jaškinem pak v dobrých pozicích selhali, ale Jiří Sekáč už po teči Tomáškovy střílené přihrávky navýšil český náskok – 2:0.

Finové následně udeřili jako blesk z čistého nebe. Karjalainen se protáhl kolem mantinelu a v situaci dva na jednoho vybídl ke skórování Hannese Björninena – 2:1. Zanedlouho mohlo být ještě hůř, ale Češi oslabení zvládli skvěle a pak zase operovali v útoku, za což byli odměněni. Moravčík pálil od modré a Lukáš Sedlák protečoval. Finové ještě reklamovali vysokou hůl, ale švédští sudí na videu gól potvrdili – 3:1.

Reprezentanti v první třetině přestříleli soupeře jasně 15:7, ale ve druhé části se hra srovnala a šancí už k vidění tolik nebylo. Lehce navrch měli Seveřané. Snížení měl na holi Kemiläinen, jehož pokus skončil na tyčce Willovy branky, nevyužita zůstala i další finská přesilovka. Na druhé straně Tomášek nevyužil zaváhání soupeře a z dobré pozice neuspěl ani při chuti hrající Zaťovič. Druhá třetina gól nepřinesla, Češi drželi dvougólový náskok.

Sestřih utkání Česko – Finsko

Jenže jen do času 51:30, kdy situaci dva na jednoho vyřešil výborně Juho Lammikko. Ten se rychlou střelou zápěstím trefil nechytatelně nad Willovu lapačku – 3:2. Úřadující mistři světa se tlačili za vyrovnáním a 48 sekund před koncem třetí třetiny se dočkali. Při hře bez brankáře Kemiläinen napřáhl na modré a jeho pokus dokázal protečovat Veli-Matti Savinainen, který poslal zpočátku jasný zápas do prodloužení – 3:3.

Z prodloužení uteklo jen 23 sekund, když Lukáš Sedlák našel skulinu mezi betony finského gólmana a rozhodl – 4:3Partu kolem hlavního kouče Miloše Říhy čeká v Plzni ještě páteční trénink, po němž vyrazí do Prahy, aby se přesunula do hlavního dějiště druhého podniku Euro Hockey Tour. V Moskvě se Češi v sobotu od 13 hodin postaví silným Rusům, kteří úvodní duel se Švédy přes střeleckou převahu 46:19 nezvládli a padli 3:4. O den později pak Češi turnaj zakončí soubojem se Třemi korunkami. V ruské metropoli budou hájit letošní neporazitelnost.

Výsledek prvního utkání české reprezentace na Channel One Cupu:

ČESKO – FINSKO 4:3 po prodloužení (3:1, 0:0, 0:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Zaťovič (Gulaš), 10. Sekáč (Tomášek), 18. Sedlák (Moravčík, Nestrašil), 61. Sedlák – 13. Björninen (Karjalainen), 52. Lammikko (Puljujärvi), 60. Savinainen (Kemiläinen, Puljujärvi).
Rozhodčí: Sjöqvist, Öhlund (oba Švédsko) – Ondráček, Špůr (oba Česko).
Vyloučení: 2:1.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 27:26.
Diváci: 6 988.
Česko: Will – Šustr, Jeřábek, Moravčík, Krejčík, Mozík, Klok, Pyrochta, Hrbas – Gulaš, Filippi, Zaťovič – Jaškin, Sedlák, Nestrašil – Tomášek, Horák, Sekáč – Lenc, Rousek, O. Beránek. Trenér: M. Říha st.
Finsko: Laurikainen – Pokka, Koivisto, Kemiläinen, Melart, Eronen, Friman, Reunanen – Puljujärvi, Lammikko, Savinainen – Nättinen, Siikonen, Palmu – Puustinen, Paajanen, Suomi – Karjalainen, Björninen, Sallinen. Trenér: J. Jalonen.

Přímo z kabiny: Radost po výhře nad Finskem

Výsledek dalšího dnešního utkání Channel One Cupu:

RUSKO – ŠVÉDSKO 3:4 (0:2, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 
37. Šipačov (Kuzmenko), 52. Kaprizov (Rafikov, Grigorenko), 54. Kaprizov (Šipačov, Slepyšev) – 4. A. Petersson (Pääjärvi, L. Johansson), 12. Brodin (Händemark), 22. Strömwall, 53. Zaar (Rasmussen).

Další program Channel One Cupu 2019:

Sobota 14. prosince:
9:00 Finsko – Švédsko (Moskva)
13:00 Rusko – Česko (Moskva)

Neděle 15. prosince:
12:00 Česko – Švédsko (Moskva)
14:00 Rusko – Finsko (Petrohrad, fotbalová Gazprom Aréna)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz