VIDEO: Zase ten Rinne. Proti Finům to bude zápas roku, ví Novotný

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

13. května 2015, 11:00

Daniel Poláček

Voráček a spol. v generálce před čtvrtfinálovým kláním klouzali po hraně neúspěchu. Zlobil je hlavně Kevin Fiala, který skóroval ve hře i při nájezdech. Osmnáctiletý Čechošvýcar se před duelem nejvíc těšil na svůj vzor – hvězdného Jágra. Moc si ho však neužil. Legendární útočník vkročil na led jen dvakrát, načež se kvůli zranění ztratil v útrobách arény. I bez něj Češi vydřeli výhru 2:1.

Ta vylepšila jejich pouť skupinovou fází o dva body (celkově 15 – nejvíc od zavedení nového hracího systému). Na lepší než třetí příčku to ale nestačilo, což znamená jediné: ve čtvrtek od 20:15 narazí Češi na Finsko. A pokud postoupí, zřejmě je čeká Kanada, největší favorit šampionátu.

Ale nepředbíhejme. Už Finové postaví hodně vysokou překážku. Na turnaji je zatím zdobí úchvatná defenziva. Když vynecháme úvodní zápas, inkasovali jen čtyřikrát. O tom, jak neprostupný val můžou finští obranáři vytvořit, se Česko přesvědčilo na loňském mistrovství, kde prohrálo semifinálovou bitvu 0:3.

V bráně tehdy stál Pekka Rinne, obr z Nashvillu. Letos tomu nebude jinak. Hvězdný gólman stihl v ostravské skupině překonat rekord MS, když neinkasoval přes 237 minut, a dává Finům slušné vyhlídky na další medaili.

„Co vidí, to nepustí,“ hodnotí Rinneho útočník Jiří Novotný. „Musíme tedy chodit před něj. Ale jakýkoliv gólman na téhle úrovni chytí puk, když na něj vidí. Prostě musíme chodit před bránu, ještě víc střílet a všechno cpát na bránu. Někdy se puk může odrazit i od brusle protihráče a tak dále.“

Přáli jste si pro čtvrtfinále spíš Finy, nebo někoho jiného?
Nechtěli jsme si nikoho vybírat. Můžu říct, že jdeme na soupeře s vynikajícím gólmanem a dobře propracovanou obranou. Finy známe, hráli jsme s nimi Euro Hockey Tour i přípravné zápasy, ve kterých jsme je porazili. Bude to zápas roku o všechno. Máme tým na to, abychom je porazili.

Váše mužstvo vylepšilo defenzivu, ale zato se mu přestává dařit v přesilovkách. Proti Švýcarům přišly vniveč všechny…
Ale předtím nám šly. Někdy to není jednoduché, Švýcaři hráli v oslabení suprově – jejich hráči nahoře dobře blokovali střely. Jestli máme přesilovku dvě minuty, z toho třikrát čtyřikrát vystřelíme a jenom jedna střela projde na bránu, tak je to málo, ale nemyslím si, že jsme na tom hrozně. Doufám, že nám to tam bude padat ve čtvrtfinále.

Do utkání po vašem boku naskočil Jágr, ale brzy odstoupil kvůli zranění. Bylo to nepříjemné?
Nedalo se nic dělat. Nahradil ho Smoly (Smoleňák) a hrál super utkání. Pak se s tím ještě trošku míchalo, ale v pohodě. Vyhráli jsme proti silnému soupeři, Švýcary jsme dlouho neporazili. Povzbudí nás to, protože turnaj se blíží ke konci a síly ubývají.

Jak vnímáte, když se kolem vás točí stále noví hráči?
To se týká nás všech. Já s tím problém nemám. Růža zkrátka hledá optimální sestavu. Rozhodující bude čtvrtek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz