VIDEO: Titul pro Třinec! Starší dorost Ocelářů skolil hradeckého lva

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Dobojováno ve všech mládežnických soutěžích! Poslední hádanku odkryla ve čtvrtek večer RAKO extraliga staršího dorostu, o jejímž novém šampionovi musela rozhodnout až klíčová třetí finálová bitva. Třinečtí Oceláři před 1406 diváky potvrdili roli favoritů, zápas s Hradcem Králové obrátili z nepříznivého stavu a po vítězství 3:1 slaví republikový titul!

Zpočátku to přitom pro domácí tým nevypadalo zrovna dobře. Po osmi minutách zařídil první branku utkání František Hnik a Východočeši měli k vítězství o malý kousek blíž. Jenže ve druhé třetině přišel rychlý obrat, když v rozmezí čtyř minut udeřili Lukáš Doudera s Kryštofem Stuchlíkem. Tou dobou už Hradec tahal za kratší konec provazu, v poslední části nenašel psychické ani fyzické síly na další zvrat a jakmile se z dorážky prosadil Eryk Sztwiertnia, bylo definitivně rozhodnuto.

„První třetina nebyla špatná, o přestávce jsme byli pozitivní. Jsme rádi, že se nám podařilo vyrovnat celkem rychle. Kdyby se šlo za stavu 0:1 do třetí třetiny, určitě by to utkání vypadalo jinak,“ tuší trenér mistrů René Mucha. Jeho tým po úvodní výhře 5:3 na ledě soupeře zakopl a prohrál 0:3, ovšem pro klíčový souboj se zase plně zmobilizoval. „V autobuse panovala trochu ponurá nálada. Navíc jsme pak museli opustit naši starou arénu a přestěhovat se do nové.“ V původním svatostánku třineckých hokejistů, kde má stále domov většina mládežnických týmů, vyhořel při úterní bouřce transformátor.

„Byla to pro nás tragédie. Hráli jsme pro něj a doufám, že to seshora viděl.“

Ale tahle nepříjemnost Oceláře nepoznamenala, sezonu zakončili tou nejsladší možnou tečkou! „Kluci potvrdili, že měli obrovský týmový duch. Jak se nám dařilo, začali jsme si klást vyšší a vyšší cíle,“ připomíná Mucha. Třinec postupně ovládl východní skupinu soutěže, potom i nadstavbu, a přestože zbytek týmů v první čtyřce skončil nejpozději ve čtvrtfinále, lídr svou roli zvládl na jedničku. Velkou zásluhu na tom měl brankář Jan Hlaváč, který vychytal pět čistých kont v řadě a na jeho sérii 347 minut bez inkasované branky se bude ještě dlouho vzpomínat.

„Určitě to byl základ. Ale musíme přiznat, že v play off musí brankáři vždy nabídnout něco navíc, jinak se zápasy těžko vyhrávají. Jsem strašně rád, že se to Honzovi podařilo. Opravdu na sobě makal a přáli jsme mu to,“ hlásí třinecký kouč.

Právě Jan Hlaváč prožíval pozápasové oslavy titulu s největšími emocemi. Než došlo k předávání medailí, zajel si na střídačku pro dres s jedničkou pana Petra Ochmana. Dlouholetý hráč i funkcionář třineckého hokeje, který byl až do letošního roku trenérem gólmanů všech mládežnických kategorií, koncem března nečekaně opustil svět. A jeho vzpomínka hnala mladé Oceláře vpřed, vzhůru. „Byla to pro nás tragédie. Hráli jsme pro něj a doufám, že to seshora viděl,“ říká obránce Lukáš Doudera.

Kladenský odchovanec Doudera přišel na východ republiky před startem letošního ročníku společně se starším bratrem Milanem. Také mladší ze sourozenců ochutnal na deset zápasů seniorskou extraligu, největší porci utkání odehrál v juniorce a ve vyřazovacích bojích se přesunul ke staršímu dorostu. Po stránce zkušeností měli třinečtí hokejisté nad hradeckým soupeřem jasně navrch, přesto celkový dojem z finále vyzněl relativně vyrovnaně.

„Jsem rád, že jsem klukům mohl pomoct. Bráchovi musím poděkovat za to, že mi radí. Snažím se hrát stejně jako on,“ hlásí s úsměvem mladý bek, podle něhož se dal tým po prohraném zápase v Hradci rychle dohromady. „Všechny předchozí série jsme zvládli bez prohraného zápasu, tak jsme se z toho nechtěli sesypat. Řekli jsme si, že to bude dobré.“ A který zápas byl pro novopečené mistry tím nejtěžším? „Asi ten poslední o titul. Finále mělo zase něco jiného než ostatní série, naštěstí jsme to zvládli. Je to úžasný pocit, šli jsme si za tím celou dobu,“ dodává nadšeně Lukáš Doudera.

Hradecké stříbro? Maximální spokojenost, kluci byli úžasní, říká kouč

Na straně Hradce Králové bylo po neúspěšné klíčové bitvě vidět velké zklamání i slzy. Právě v jeho případě ale šlo jen o krátkodobý pocit – tak daleko totiž Královští lvi ještě nikdy nedošli. „Stříbro je pro nás úžasné. Naše hra se postupem sezony zlepšovala, v nadstavbové skupině jsme odehráli parádní zápasy. A play off už mělo velké hokejové parametry, byla tam z naší strany bojovnost, vůle, hra do těla. Všechno to dává klukům strašně moc do budoucna,“ pochvaluje si hradecký trenér Jiří Slabý.

Východočeská mládež tak po obhajobě titulu mladšího dorostu, bronzu osmé třídy a postupu juniorů do extraligy završila sezonu absolutních snů. Dalšími mílovými kroky se přiblížila k dlouhodobé špičce republiky, ani druhá příčka starších dorostenců nepřišla náhodou. „Bylo to i dílem dobré přípravy. Kluci poctivě trénovali, jinak bychom konec už fyzicky nezvládli. V play off jsme jeli na tři formace, museli jsme jet opravdu na krev a vydrželi jsme to až do finále,“ kvituje Slabý, jehož svěřenci navíc čtvrtfinálovou i semifinálovou sérii otáčeli z nepříznivého stavu.

„Mám z toho hodně dobrý pocit. Máme dva kluky v nároďáku a bylo by dobré, kdybychom jich měli ještě víc. Ale chce to čas. Se sezonou jsem maximálně spokojený a klukům chci poděkovat, byli úžasní a vytvořili skvělou partu. Kéž by to takhle bylo každý rok,“ dodává trenér stříbrného Hradce Jiří Slabý.

Výsledek třetího finále play off RAKO extraligy staršího dorostu:

HC OCELÁŘI TŘINEC – KRÁLOVŠTÍ LVI HRADEC KRÁLOVÉ 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 29. Doudera (Janiczek, Hrehorčák), 33. Stuchlík (Hrehorčák, Kaukič), 52. Sztwiertnia (Švaňa, Mach) – 9. Hnik (Zahradník, Chalupa).
Rozhodčí: Hradil, Mikula – Tošenovjan, Vengřín.
Vyloučení: 4:5.
Bez využití.
Diváci: 1406.
Střely na branku: 41:26.
Konečný stav série: 2:1.
HC Oceláři Třinec: Hlaváč – Haman, Doudera, Michal Roman, Adámek, Bartko, Janiczek – Stuchlík, Kaukič, Švaňa, Mach, Flok, Hrehorčák, Kofroň, Hladonik, Plitko, Jašek, Sztwiertnia, Miloš Roman. Trenér: René Mucha.
Královští lvi Hradec Králové: Groh – Havránek, Lier, Kynčl, Hronek, Hroudný, Veselý – Exner, Matouš, Zahradník, Hofman, Malík, Hnik, Matějček, Hidveghy, Chalupa, Pavlík, F. Moník, Hejna. Trenér: Jiří Slabý.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz