Velké události v Hradci: Ščerbakův debut, neobvyklé střídání a mládí v akci

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Pod Bílou věží se v neděli odehrál další atraktivní zápas, ve kterém nakonec slavila brněnská Kometa. Ta dokázala Hradci Králové poprvé v sezoně vstřelit více než jednu branku a i díky tomu si nakonec parta kolem Petera Muellera odvezla domů na jih Moravy dva body za výhru 3:2 po nájezdech, které až v desáté sérii rozhodl Luboš Horký.

Když se ale za tímhle utkáním 42. kola ohlédneme, nalezneme v něm velké množství minipříběhů, které však nakonec výraznou měrou ovlivnily dění nedělního odpoledne v ČPP Aréně...

První z nich se objevil už před utkáním. Kometa totiž přijela na východ Čech se třemi juniory a jedním dorostencem. Druhou šanci v extralize tak dostal třeba teprve šestnáctiletý velký talent Eduard Šalé, jenž se tak po týdnu představil v Hradci Králové.

Tentokráte však ne v malé hale v zápase juniorů, ale ve velké ČPP Aréně. Za extraligové áčko. „Vidíme v něm veliký potenciál. Šanci by dostal už dřív, ale při tom letošním masakru, kdy i v juniorech padá hodně týmů, to moc nešlo. Prioritou bylo setrvání juniorky v extralize,“ vysvětluje kouč Komety Jiří Kalous.

„Vidíme v něm veliký potenciál. Šanci by dostal už dřív, ale při tom letošním masakru, kdy i v juniorech padá hodně týmů, to moc nešlo. Prioritou bylo setrvání juniorky v extralize.“

Další příběhy se začaly psát už v čase 0:31. To totiž Štěpán Lukeš neudržel střelu Petera Muellera z pravé strany, a tak dojíždějící Kevin Tansey volný kotouč za dezorientovaného gólmana jednoduše dorazil. Vlasatý americký útočník se díky asistenci v tu chvíli vyhoupl do čela kanadského bodování celé soutěže, osmadvacetiletý zadák zase svým pátým gólem v devátém zápase potvrdil, že jeho příchod byl pro Kometu trefou do černého.

Mounfield byl z takové branky trochu rozhozený. Ale to asi není nic zvláštního. „Když z prvního střídání dostanete gól, tak to s vámi pochopitelně zatřese. Hodně zápasů jsme letos dokázali otočit, takže jsme věděli, že je celý zápas ještě před námi,“ říká asistent trenéra domácích Ladislav Čihák.

Hradec v první třetině ztratil Šaldu i Kevina Klímu

Další důležitá událost: V 6. minutě Martin Zaťovič nevybíravě trefuje v útočném pásmu Radima Šaldu loktem, za což fasuje dvouminutový trest. Pro hodně otřeseného mladého hradeckého zadáka v tu chvíli utkání končí a ještě během první třetiny míří na potřebná vyšetření do nemocnice.

A aby toho nebylo pro Hradecké málo, tak zhruba v polovině úvodní třetiny odstoupil také Kevin Klíma. Ten si chtěl rukavicí stáhnout vysoký puk, ale zřejmě si při tom poranil prsty na své ruce. Pozorný divák v tu chvíli uslyšel několik anglických nadávek a uviděl rychlý přesun na lavičku. Nepomohl však ani zásah lékařů, a tak už od druhé třetiny sledoval čtyřiadvacetiletý útočník souboj svého celku s Kometou v civilu z tribuny.

Trenérský trojlístek Mountfieldu tak musel do sestavy vynuceně říznout. Po většinu zápasu se tak v různém složení točily tři útoky, univerzál Radek Pilař se navíc musel zatáhnout do defenzívy. „Celou dobu bereme sedm beků, jednou jich vezmeme jenom šest a jeden hned skončí... Člověk na to musí reagovat. Pilka může hrát i v beku, takže jsme věděli, že když nám nějaký obránce vypadne, tak ho můžeme dát dozadu. A když vezmete třináct útočníků, tak si to v tu chvíli nějak zalepíte,“ popisuje trenér Čihák myšlenky sebe a svých kolegů během první třetiny.

Do prvního útoku se tak posunula z pozice třináctého útočníka nová hradecká akvizice Nikita Ščerbak. Ruský křídelník už během dosavadního průběhu zápasu dokázal, že může Mountfieldu pomoci. Svůj výkon nakonec korunoval i premiérovým gólem, kterým vypracoval novému zaměstnavateli vedení poté, co už předtím nachytal Jakuba Sedláčka v brance svou devatenáctou trefou v sezoně Ahti Oksanen.

Jak ale viděl výkon šestadvacetiletého Rusa se zkušenostmi z NHL kouč Čihák? „Dostával se do šancí, což se spoustu útočníkům za x zápasů nestávalo. Dal šťastný gól, což mu doufám pomůže. Hodně od něj očekáváme –⁠ velkou kreativitu a nějaký moment překvapení v útočném pásmu,“ tvrdí.

Východočechům ale vedení moc dlouho nevydrželo, vyrovnat dokázal Peter Mueller přesným švihem z pravé strany, čímž ze sebe udělal nejlepšího střelce celé ligy. „Udělali jsme menší chybu při přechodu modré čáry. Myslím si, že kdybychom Kometu drželi trochu déle za stavu 2:1, bylo by to lepší spíše pro nás. Ale oni mají rozdílové hráče, Mueller si to vzal a dal z toho gól,“ konstatuje hradecký trenér.

Do třetí dvacetiminutovky domácí výběr vyrukoval už bez Štěpána Lukeše, kterého mezi tyčemi možná trochu překvapivě nahradil Henri Kiviaho. Důvod změny? „Luky dlouho nechytal, byl nemocný, chtěli jsme ho do toho dostat. V zápase jinak podal skvělý výkon, ale aktuálně jsme cítili, že bychom to do třetí třetiny chtěli zajistit a vsadit na Kiviho,“ vysvětluje neobvyklé rozhodnutí domácí asistent.

Ve zbytku duelu už domácí Kiviaho, ani hostující Sedláček neinkasovali. A tak se nakonec duel dostal až do nájezdů. V nich se předvedl zejména osmnáctiletý hradecký junior Lukáš Pajer. Na svou premiérovou trefu v extralize ještě čeká, v souboji jeden na jednoho si však drze vymíchal Sedláčka. A ano drzost hradeckého mladíčka se zalíbila i trenérům. 

„Myslím si, že je to takový přidrzlý kluk. Když potom vidíte, jak si z toho nic nedělá, že na to ty nervy má, tak proč ho nevyužít. Proč mu nedat šanci? Ať se ukáže. Navíc to udělal skvěle! A tak je to taky správně, mně se to moc líbí,“ zdůrazňuje Ladislav Čihák.

K podobnému kroku se odhodlala i brněnská strana, Eduard Šalé ale na Kiviaha nevyzrál. „Neváhal jsem, on umí dávat góly. A kdy jindy si to vyzkoušet? Kdy jindy dostat důvěru? Musí dostat šanci!“ má jasno zase hostující Kalous. 

Samostatné nájezdy se nakonec protáhly až do desáté série, po celkově dvaceti pokusech rozhodl Luboš Horký, jenž se stal autorem vítězného nájezdu v rozstřelu už podruhé v sezoně, což zatím dokázal pouze pardubický kapitán Patrik Poulíček.

Kéž by byl každý zápas takhle zajímavý a plný událostí jako ten nedělní v Hradci Králové... 

Sestřih utkání

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz