Vejvoda a spol. na tréninku repre! Ve Švédsku cepuje i syny Tona či Marhy

Foto: svenskalag.se

(STOCKHOLM, od našeho zpravodaje) Páteční trénink českého národního týmu v Globenu sledoval také člen slavné kladenské Blue Line a mistr světa 1996 z Vídně Otakar Vejvoda se svými českými svěřenci z dorosteneckého týmu Lidingö Vikings, který působí v nejvyšší švédské soutěži.

Vidět reprezentanty v akci pro ně bylo velkým zážitkem. „Poprosil jsem Petra Nedvěda, jestli by sem kluky nemohl vzít. Jsou to uzavřené tréninky, kam můžou jen hráči a novináři. Možná, že nikdo z nich ještě předtím v Globenu nebyl,“ říká Otakar Vejvoda mladší. Ten se na severu usadil od svého působení v AIK Stockholm, kam přišel z Kladna v roce 1996.

„Otakar nám dává hodně prostoru na ledě.“

Poslední roky trénuje dorostence Lidingö a jelikož mu v mančaftu chyběli hráči ročníků 2002 a 2003, začal si je vybírat v Česku. „Švédští kluci hned věděli, že přijdou nějací Češi, a těšili se na ně. Naší prací bylo z toho udělat tým, aby se nevytvořily nějaké české a švédské skupinky, ale kabina funguje dobře, kluci jsou taková prodloužená rodina,“ těší Vejvodu.

V letošním ročníku jsou jeho svěřenci brankář Josef Němeček, obránci Jakub Hamšík, Štěpán Králík, Adam Nedelka, Filip Šindelek a útočníci Jakub Zajíček se syny slavných otců Jakubem Altrichterem, Petrem Tonem a Šimonem Marhou, jenž ale odešel do juniorky Ambri-Piotty. S týmem nově trénuje i útočník Adam Dvořák, jehož táta hrál za Vary a Plzeň.

Jako jediný ze současného týmu působil v Lidingö i v minulé sezoně Hamšík. Společně s ním tam byli gólman Hugo Haas a útočník Michal Částek. Česky se mohli v kabině pobavit rovněž s Vejvodovým synem Alexanderem Källgrenem, který se narodil ve Stockholmu. Oficiální řečí v týmu vytvořeném ze švédských a českých hráčů je pochopitelně angličtina.

„Trenéři chtějí, abychom mluvili anglicky i my mezi sebou, aby švédští kluci rozuměli, o čem se bavíme. Chodíme tady i na švédštinu, nějaké fráze už umím, ale lepší je angličtina,“ hlásí sedmnáctiletý Hamšík s tím, že kromě hodin švédštiny si Češi dopoledne plní i povinnosti do českých škol. „Studujeme dálkově a domů jezdíme na zkoušky,“ objasňuje.

Čechy motivuje i švédská cesta Pastrňáka a Vrány

Česká kolonie bydlí blízko sebe, hráči si perou i vaří. Na ideální jídelníček se ve Švédsku hodně dbá. „Máme přednášky o stravě od jedné paní, která to dělá pro hráče NHL. Víme, že tak mladí kluci neudělají všechno dobře,“ říká Vejvoda. „Ale snažíme se to držet podle výživové poradkyně. Jíme maso, hodně zeleniny, těstoviny nebo rýži,“ dodává Hamšík.

České mladíky ve Švédsku motivuje i cesta Davida Pastrňáka a Jakuba Vrány, kteří se právě přes Švédsko dostali do NHL, v níž dnes září. „Švédsko je v kurzu asi docela vysoko, ale hráč může být dobrý v Čechách i tady. Někdo chce jít do zahraničí, někdo je spíš doma. Doufejme, že sem jdou hlavně kvůli hokeji, ale je to i takové dobrodružství,“ ví Vejvoda.

Ton má střelu po tátovi. Doufám, že budu jako on!

„Otakar nám dává hodně prostoru na ledě. V lize nejsme úplně největší klub, takže nejlepší odcházejí do větších týmů a my tak dostáváme prostor se ukázat. Je velký rozdíl mezi českým a švédským hokejem. Jsem tady druhým rokem a hodně jsem se naučil jak v hokeji, tak mimo něj,“ vykládá spokojený Hamšík, který do Švédska zamířil z plzeňského klubu.

„Zpočátku bylo trošku těžší si na to zvyknout, ale po čase už to bylo dobré a všechno je v pohodě. S tátou si volám hodně často, vždycky mi říká, ať si to tady užívám a nejsem smutný, když se mi třeba nevydaří nějaký zápas,“ líčí Petr Ton, syn současného sportovního ředitele Sparty. Má střelu po tátovi? „Myslím, že ji mám dobrou. Doufám, že budu jako on,“ hlásí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz